Φλογέρες με καρύδι

 

Νέα Χρονιά, νέα σχέδια, νέα όνειρα!

Εύχομαι σε όλους μας υγεία, γιατί αυτό είναι πραγματικά που έχει σημασία!

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τη Νέα Χρονιά. Και όσο περνάνε οι ώρες σκέφτομαι πως ένας ακόμη χρόνος πέρασε. Κοιτάζοντας πίσω περνούν από τη σκέψη μου όλες εκείνες οι στιγμές που πέρασαν, άλλες ευχάριστες, άλλες όχι τόσο, αλλά τι είναι η ζωή μας άλλωστε, στιγμές, αυτές μας χαρακτηρίζουν και αυτές είναι πραγματικά που ομορφαίνουν την καθημερινότητα μας.

Γιατί από όλες τις στιγμές μας αντλούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε παρακάτω. Από τις ευχάριστες νομίζουμε ότι έχουμε φτερά και προχωράμε πετώντας, αλλά και οι δυσάρεστες, που μας ρίχνουν συναισθηματικά και ψυχικά, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αφού κάνουν τον κύκλο τους θα πρέπει να βρούμε το κουράγιο να σηκωθούμε ξανά, να πεισμώσουμε και ανακτώντας τη δύναμη που όλοι έχουμε καλά κρυμμένη μέσα μας, να συνεχίσουμε. Εύκολο, δε νομίζω, εφικτό όμως ναι.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ζούμε, όχι απλά να επιβιώνουμε, και αυτό θα το πετύχουμε όταν κοιτάξουμε κατάματα την καθημερινότητα μας και αντιληφθούμε ότι έχουμε βάλει τη ζωή μας στον αυτόματο πιλότο, σε μια συγκεκριμένη τροχιά και απλά προχωρά.

Όχι, δεν θα πρέπει να είναι έτσι, πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα, να δραστηριοποιούμαστε και να αντλούμε όσο περισσότερες εμπειρίες μπορούμε. Θα μου πεις, πως μπορεί να γίνει αυτό, γίνεται, αν αναλογιστείς πόσα μικρά πράγματα μπορείς να κάνεις που μπορούν να σε γεμίσουν με ενέργεια και με όμορφα συναισθήματα.

Βγες έξω, απόλαυσε τη βόλτα σου με τους αγαπημένους σου ή ακόμη και μόνος, ασκήσου απολαμβάνοντας τη φύση. Βρες τι πραγματικά σε κάνει χαρούμενο και ακολούθησε το, σκέψου ότι κάθε μέρα που ξημερώνει είναι δώρο ζωής και θα πρέπει να είσαι ευγνώμων γι’αυτό.

Μάθε να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή, το χρόνο που περνάς με την οικογένεια σου, με τους φίλους σου, ακόμη και μόνος. Μάθε π.χ. να απολαμβάνεις το φαγητό σου και να μην το βλέπεις ως μια απλή ανάγκη, φρόντισε τον εαυτό σου και μάθε να προσφέρεις στο συνάνθρωπο.

Γενικότερα δραστηριοποιήσου, μόνο τότε θα νιώσεις πραγματικά ενεργός.

Συγχωρέστε με για τον μεγάλο πρόλογο μου, αλλά είναι η περίοδος που κάνουμε λίγο η πολύ όλοι τον απολογισμό μας. Και ενώ θα περιμένετε, ίσως οι περισσότεροι, να σας παρουσιάσω τη βασιλόπιτα μου, την οποία αναλαμβάνει πατροπαράδοτα η μαμά ή έστω κάποιο «μοντέρνο» περίτεχνο γλυκό, θα σας εκπλήξω, θέλω να πιστεύω ευχάριστα, καθώς επέλεξα για την τελευταία δημοσίευση του χρόνου ένα γλυκό παραδοσιακό, η γεύση του οποίου με συντροφεύει από την παιδική μου ηλικία.

 

 

Πρόκειται για Φλογέρες γεμιστές με καρύδι, συνταγή που συνήθιζε να φτιάχνει η μαμά μου την περίοδο των γιορτών. Έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που τις έφτιαξε και εδώ και καιρό της έχω υποσχεθεί ότι θα τις ετοιμάσω εγώ.

 

 

Και να λοιπόν που ήρθε η ώρα να ανοίξω το παλιό βιβλίο μαγειρικής της μαμάς – Ελληνική Κουζίνα της Σοφίας Σκούρα. Αφού λοιπόν έκανα τις απαιτούμενες αλλαγές για να σας παρουσιάσω τη συνταγή όσο πιο απλή και εύκολη γίνεται, σήμερα στο blog μου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, σερβίρουμε υπέροχες μελωμένες Φλογέρες με καρύδι.

Έτσι για να κλείσει όμορφα ο χρόνος και να ξεκινήσει γλυκά η Νέα Χρονιά!

 

 

Περνάω αμέσως  στη συνταγή:

Για 22μεγάλες φλογέρες

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση

  • 300γρ καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
  • 165γρ ζάχαρη
  • 60γρ τριμμένη φρυγανιά (σε μορφή αλευριού)
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (για μπακλαβά)
  • Βούτυρο λιωμένο, όσο χρειαστεί για τα φύλλα (περίπου 150 γρ)

ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι

  • 770γρ νερό
  • 550γρ ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • Φλούδα από ένα μικρό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σπασμένη καρυδόψιχα με τη φρυγανιά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και προσθέτουμε και τα καρύδια με τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση μας για να ετοιμάσουμε τα φύλλα μας.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο που θα χρειαστούμε για τα φύλλα. Περίπου 150γρ ανάλογα τη ποσότητα από τις φλογέρες σας.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Αφού έχουμε αποψύξει τα φύλλα μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, τα απλώνουμε όλα μαζί σε μια μεγάλη επιφάνεια. Κόβουμε κατά μήκος όλα τα φύλλα μας στη μέση έτσι ώστε να έχουμε δυο μεγάλες λωρίδες. Εγώ επέλεξα αυτόν τον τρόπο για μεγαλύτερη ευκολία, τώρα αν εσείς θέλετε να παίρνετε κάθε φορά ένα φύλλο, να το κόβετε και στη συνέχεια να το γεμίζετε είναι στην επιλογή σας. Επίσης, μπορείτε να κόψετε το φύλλο σας και σε τρία ίσα μέρη έτσι ώστε να φτιάξετε μικρότερες και περισσότερες φλογέρες.

Στη συνέχεια, έχοντας μπροστά μου τις δυο λωρίδες από το φύλλο, με ένα πινελάκι βουτυρώνω την επιφάνεια της πρώτης λωρίδας. Βάζω στην άκρη λίγη γέμιση και διπλώνω αρχικά τις 2 άκρες κατά μήκος,  για να καλύψω τη γέμιση μου, και κατόπιν ξεκινάω να τυλίγω σε ρολό τη φλογέρα μου. Την τοποθετώ στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και συνεχίζω με την επόμενη.

Τοποθετούμε τις φλογέρες τη μία δίπλα στην άλλη και αφού τις ετοιμάσουμε όλες, με το πινελάκι μας αλείφουμε την επιφάνεια τους με λίγο βούτυρο λιωμένο και τις ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε τις Φλογέρες για περίπου 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Όταν ροδίσουν εξωτερικά είναι έτοιμες. Τις βγάζουμε από το φούρνο και με ένα πιρούνι ή με ένα σουβλί τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία για να απορροφήσουν αργότερα το σιρόπι. Τις αφήνουμε στο ταψί να μισοκρυώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το λεμόνι και την κανέλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 8 λεπτά περίπου και στη συνέχεια κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη  να πέσει ο βρασμός.

Βουτάμε τις φλογέρες μέσα στο καυτό σιρόπι για λίγα λεπτά, τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε πιατέλα. Αν μας μείνει σιρόπι μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία και δεύτερη φορά έτσι ώστε να μελώσουν καλά οι φλογέρες.

Μπορούμε να τις σερβίρουμε σκέτες, με τριμμένο καρύδι ή ακόμη και με παγωτό, για τους πιο τολμηρούς!

 

 

Να σας ευχηθώ να έχετε μια υπέροχη γλυκιά Νέα Χρονιά!

Και να μην ξεχνάτε να χαίρεστε τη κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική!

Φιλιά

Ευγενία

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *