FAQs

FAQs

Q:  Οι φωτογραφίες που υπάρχουν στο blog είναι όλες δικές σου;

A:  Είμαι αποκλειστικά υπεύθυνη τόσο για τις φωτογραφίες όσο και το foodstyling του blog μου.

Q:  Συνήθως που τραβάς τις φωτογραφίες σου;

A:  Στο σπίτι μου φυσικά, και επειδή πάντα φωτογραφίζω με φυσικό φως, επιλέγω να φωτογραφίζω πάντα κοντά στο παράθυρο. Κάποια στιγμή θα ήθελα να έχω ένα μικρό χώρο – studio στο οποίο θα έχω μαζεμένα όλα τα απαραίτητα props για τις φωτογραφήσεις μου.  Λατρεύω όμως και τις outdoor φωτογραφήσεις.

Q:  Ποιος τρώει όλα αυτά που φτιάχνεις;

A:  Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές μου κάνουν αυτήν την ερώτηση 🙂  Αρχικά να πω πως είμαι η πρώτη που δοκιμάζω το αποτέλεσμα μιας συνταγής. Στη συνέχεια πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί που θέλουν να δοκιμάσουν ό,τι καινούργιο φτιάχνω. Κυρίως φίλοι και συγγενείς. Το σίγουρο είναι ότι δεν τα τρώω όλα μόνη μου 😉

Q:  Ποια βασικά βήματα θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να εκτελέσει μια συνταγή;

A:   Θα πρέπει αρχικά να έχει συγκεντρώσει όλα τα υλικά στο πάγκο της κουζίνας του, τα υλικά θα πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία (συνήθως σε θερμοκρασία δωματίου), εκτός και αν αναφέρει κάτι διαφορετικό η συνταγή και τέλος  θα πρέπει να κοσκινίσει τα υλικά που είναι σε μορφή σκόνης.

Q:  Πότε μπορώ να ανοίξω, κατά τη διάρκεια του ψησίματος ενός κέικ, το φούρνο;

A:   Την πόρτα του φούρνου δεν την ανοιγοκλείνουμε αν δεν περάσει το πρώτο μισάωρο γιατί το κέικ μας θα <<καθίσει>> και δεν θα φουσκώσει.

Q:  Πότε ένα κέικ είναι ψημένο;

A:   Ένα κέικ είναι ψημένο όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει ροδίσει, και μπήγοντας ένα μαχαίρι ή ένα ξύλινο σουβλί στο κέντρο βγαίνει καθαρό.

Q:  Τι θα πρέπει να προσέχουμε στις συνταγές που περιέχουν ξύσμα φρούτων;

A:   Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τα φρούτα από τα οποία θα χρειαστούμε το ξύσμα τους να μην είναι κερωμένα.

Q:  Τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε μαγιά στη ζύμη μας;

A:   Το νερό ή το γάλα που χρησιμοποιούμε σε ζύμη με μαγιά δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35 βαθμούς κελσίου, γιατί αλλιώς θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς και δεν θα φουσκώσει ποτέ η ζύμη μας, σας μιλάω εκ πείρας 😉 Το νερό ή το γάλα θα πρέπει να είναι χλιαρό όχι ζεστό.

Q:  Τι άλλο θα πρέπει να προσέχουμε στις ζύμες με μαγιά;

A:   Δεν θα πρέπει να ρίχνετε ποτέ το αλάτι πάνω στη μαγιά, θα την κάψει και δεν θα την ενεργοποιήσει.

Q:  Μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη τη ζύμη των μπισκότων;

A:   Οι περισσότερες ζύμες για μπισκότα, όπως αυτές που περιέχουν κομμάτια σοκολάτας, τα μπισκότα ζάχαρης, τα μπισκότα βουτύρου και πολλές άλλες, μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη για 4-6 βδομάδες. Βασική προϋπόθεση είναι, πρώτον, να έχουν συσκευαστεί πολύ καλά, για να μην απορροφήσει η ζύμη τυχών μυρωδιές και δεύτερον, να γράψετε απέξω την ημερομηνία που τη βάλατε στην κατάψυξη.

Q:  Πως ψήνουμε τη ζύμη των μπισκότων που την έχουμε βάλει στην κατάψυξη;

A:   Βγάλτε τη ζύμη από την κατάψυξη και αφήστε την να ξεπαγώσει μέσα στη συσκευασία της σε θερμοκρασία δωματίου. Θα χρειαστούν αρκετές ώρες, για το λόγο αυτό φροντίστε να έχετε προγραμματίσει σωστά το χρόνο σας.

Q:  Μπορούμε να καταψύξουμε έτοιμα ψημένα μπισκότα;

A:   Μπορούμε να διατηρήσουμε φρέσκα τα μπισκότα μας βάζοντας τα στην κατάψυξη. Τα ήδη ψημένα μπισκότα μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη 3-4 βδομάδες πολύ καλά συσκευασμένα και αφού τα έχουμε αφήσει να κρυώσουν πολύ καλά.

Q:  Με τι μπορώ να αντικαταστήσω το αυγό στις γλυκές παρασκευές;

A:   Το αυγό στις γλυκές παρασκευές μπορεί να αντικατασταθεί με πουρέ μήλου, σε αναλογία : 1 αυγό = 1/4 φλιτζανιού πουρέ μήλου. Επίσης μπορεί να αντικατασταθεί με ώριμη μπανάνα σε αναλογία : 1 αυγό = μισή λιωμένη ώριμη μπανάνα.

Q:  Με τι μπορώ να αντικαταστήσω το ξινόγαλο (βουτυρόγαλο);

A:   Μια κούπα ξινόγαλο μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα  γάλα στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κουτάλι  της σούπας ξύδι λευκό και το έχουμε αφήσει να σταθεί για 10 λεπτά τουλάχιστον. Επίσης μπορεί να αντικατασταθεί με απλό γιαούρτι, το οποίο έχουμε ανακατέψει καλά και έχει πάρει τη μορφή κρέμας.

Q:  Με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το απλό αλεύρι;

A:   Το αλεύρι μπορεί να αντικατασταθεί με τη βρώμη. Βάζουμε στο μπλέντερ τη βρώμη και την χτυπάμε για 5-6 λεπτά, με αυτόν τον τρόπο έχουμε στη διάθεση μας αλεύρι βρώμης χωρίς γλουτένη.

Q:  Είναι αναγκαία η προθέρμανση του φούρνου;

A:   Όλα σχεδόν τα φαγητά και τα γλυκίσματα πρέπει να μπαίνουν σε ζεστό και σωστά προθερμασμένο φούρνο σύμφωνα με τη συνταγή.

Q:  Τι θα πρέπει να προσέξουμε προκειμένου να έχουμε μια ωραία και αφράτη σαντιγί;

A:   Αρχικά θα πρέπει να βάλουμε στο ψυγείο, για μερικά λεπτά, τον κάδο του μίξερ ή το μπολ στο οποίο θα χτυπήσουμε τη σαντιγί. Επίσης, η κρέμα που θα χρησιμοποιήσουμε για τη σαντιγί μας, είτε πρόκειται για φυτική, είτε για κρέμα γάλακτος, θα πρέπει να βγει από το ψυγείο ακριβώς την ώρα που θα ξεκινήσουμε να την χτυπάμε.

Q:  Πως διατηρείται η ζαχαρόπαστα;

A:   Θα πρέπει να είναι πολύ καλά τυλιγμένη σε διαφανή μεμβράνη γιατί αν μείνει έξω στον αέρα σκληραίνει και δεν θα μπορούμε να την πλάσουμε. Τη ζαχαρόπαστα την έχουμε πάντα εκτός ψυγείου.

Q:  Μου έχει στεγνώσει η ζαχαρόπαστα, τι μπορώ να κάνω;

A:   Αν σας έχει στεγνώσει εξωτερικά, κόβουμε το σκληρό κομμάτι και πλάθουμε μόνο το εσωτερικό που θα είναι μαλακό.

Q:  Πως μπορώ να χρωματίσω τη ζαχαρόπαστα;

A:   Για να  χρωματίσουμε τη ζαχαρόπαστα χρησιμοποιούμε πάντα χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας. Η ποσότητα του χρώματος που θα χρησιμοποιήσουμε έχει να κάνει από το πόσο έντονο θέλουμε το αποτέλεσμα.

Q:  Τα διακοσμητικά από ζαχαρόπαστα μπορώ να τα φτιάξω νωρίτερα;

A:   Και βέβαια! Μπορείτε να τα φτιάξετε μέρες πριν, αφήστε τα έξω στον αέρα να στεγνώσουν και διατηρήστε τα σε τάπερ.

Q:  Αν η ζαχαρόπαστα μου κολλάει στα χέρια τι θα μπορούσα να κάνω;

A:   Μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη άχνη, καλά κοσκινισμένη, μέχρι να μην κολλάει η ζαχαρόπαστα στα χέρια σας.