Εύκολο Cheesecake σε ποτήρι

 

Μην περιμένετε από μένα πολλές καρδούλες και ειδικά ποστ αφιερωμένα στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Και αυτό γιατί ποτέ δε θεώρησα ιδιαίτερη τη γιορτή αυτή, άλλωστε ποτέ δεν κατάλαβα το νόημα της, εκτός βέβαια από τον εμπορικό της χαρακτήρα.

Η αγάπη θα πρέπει να εκφράζεται αβίαστα συνεχώς. Η καρδιά μας θα πρέπει να είναι ανοιχτή να λάβει αλλά και να δώσει αγάπη, άνευ όρων, καθημερινά. Εξάλλου μία κίνηση αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα έχει, κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερη αξία, όταν γίνεται κάποια στιγμή που δεν το περιμένει ο αποδέκτης του και όχι μία συγκεκριμένη μέρα του χρόνου.

Μία γλυκιά λέξη, μία αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα ευχαριστώ, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, έχουν αξία ανεκτίμητη. Αυτό ας μην το ξεχνάμε.

 

 

Δε θα μπορούσε λοιπόν, ένα γλυκό να μην αποτελέσει μία όμορφη έκπληξη για κάποιον αγαπημένο μας, και σήμερα σας έχω ετοιμάσει ένα πολύ εύκολο cheesecake που δεν χρειάζεται ψήσιμο και μπορείτε να το σερβίρετε σε ποτήρι.

Θα μπορούσε επίσης, αυτό το γλυκό να συνοδεύσει τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, έτσι για να μη λέτε πως είμαι εντελώς αρνητική. Θα σας πω όμως, πως πρόκειται για ένα γλυκό που μπορείς να φτιάξεις στη στιγμή, με απλά υλικά και να το απολαύσεις με τον σύντροφο σου, με τη φίλη ή τον φίλο σου, με τα παιδιά σου ή ακόμη και μόνος.

Και για να μην πάω ενάντια στο κλίμα της γιορτής αυτής, στόλισα το γλυκό μου με αυτές τις υπέροχες μπισκοτένιες καρδούλες. Αυτή λοιπόν είναι η δικιά μου γλυκιά πρόταση για εσάς που αγαπάτε αυτήν την ημέρα και θέλετε να ετοιμάσετε κάτι εντυπωσιακό αλλά και γρήγορο για τον ή την αγαπημένη σας, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.

 

 

Αφορμή γιαυτό το cheesecake στάθηκαν λίγες φράουλες και λίγα μούρα που είχα φυλάξει στην κατάψυξη και για να είμαι ειλικρινής τα είχα ξεχάσει. Τα βρήκα λοιπόν τις προάλλες και αμέσως ήρθε στο μυαλό μου αυτό το cheesecake.

 

 

Η ποσότητα των υλικών είναι αρκετή για να ετοιμάσετε δυο μεγάλα ποτήρια του κρασιού (ή θα φάμε γλυκό ή δε θα φάμε 🙂 ) Αν τα ποτήρια σας είναι μικρά θα σας βγουν παραπάνω από δυο μερίδες. Και αναφέρομαι κυρίως στην ποσότητα της κρέμας. Αν λοιπόν σας περισσέψει κρέμα, πολύ εύκολα μπορείτε να ετοιμάσετε λίγη επιπλέον μπισκοτένια βάση και να τη συνοδεύσετε.

Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τη σάλτα φρούτων με κάποια μαρμελάδα, ιδανική είναι η μαρμελάδα φράουλα, ή κάποιο γλυκό του κουταλιού, όπως κεράσι ή βύσσινο.

Παρόλα αυτά, σας προτείνω να φτιάξετε αυτήν την πολύ ελαφριά σάλτσα με κόκκινα ανάμεικτα φρούτα, τα οποία μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ (στους καταψύκτες). Η σάλτσα όπως βλέπετε, έχει υπέροχο χρώμα, είναι πλούσια σε υφή και ταιριάζει πολύ γευστικά με την κρέμα τυριού και το μπισκότο.

Όσον αφορά την κρέμα, επέλεξα να την αρωματίσω με ξύσμα lime, το οποίο της έδωσε απίστευτη φρεσκάδα. Σας συμβουλεύω να μην το παραλείψετε ή τουλάχιστον να το αντικαταστήσετε με ξύσμα λεμονιού. Υπάρχει όμως και η επιλογή να το παραλείψετε και να αρκεστείτε μόνο στη βανίλια.

 

 

Να σας πω επίσης, πως προτίμησα το τυρί mascarpone για την κρέμα μου, το οποίο χτύπησα με κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά. Η ποσότητα της κρέμας γάλακτος στη συνταγή είναι 80 με 100ml. Θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε με 80ml, να δοκιμάσετε την κρέμα και αν μείνετε ικανοποιημένοι γευστικά, να μην προσθέσετε παραπάνω. Αν όμως σας βγάζει έντονη τη γεύση του τυριού, που δεν το νομίζω, γιατί το mascarpone είναι ένα σχετικά γλυκό τυρί, προσθέστε 20ml ακόμη, όχι όμως παραπάνω. Μπορείτε επίσης, να μην προσθέσετε καθόλου κρέμα γάλακτος και να χτυπήσετε μόνο το τυρί με τη ζάχαρη. Ανάλογα λοιπόν τα γούστα.

Και επειδή ξέρω ότι θα με ρωτήσετε πως έφτιαξα τις μπισκοτένιες μου καρδούλες, με τις οποίες στόλισα το γλυκό μου, θα σας πω ευθύς αμέσως.

 

 

Ακολούθησα την ίδια διαδικασία με τη βάση του γλυκού μου, μόνο που αυτή τη φορά πρόσθεσα περισσότερο λιωμένο βούτυρο. Έτριψα εντελώς το μπισκότο μου και το ανακάτεψα πολύ καλά με το λιωμένο βούτυρο.

Στη συνέχεια, άπλωσα λίγο αντικολλητικό χαρτί πάνω σε ένα ρηχό πιάτο και τοποθέτησα επάνω τα κουπάτ-καρδούλες. Γέμισα τα κουπάτ με το βρεγμένο με βούτυρο μπισκότο και το πίεσα πολύ καλά, έτσι ώστε να αποκτήσει ένα σώμα.

Έβαλα το πιάτο μου στο ψυγείο για 15 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια, το έβγαλα και πολύ προσεκτικά ξεφορμάρισμα τις μπισκοτένιες καρδούλες.  Με αυτές λοιπόν τις καρδούλες στόλισα το γλυκό μου.

Νομίζω όμως πως είπαμε αρκετά, ώρα να περάσουμε στη συνταγή.

 

 

Για το εύκολο, χωρίς ψήσιμο, Cheesecake σε ποτήρι θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

Για τη σάλτσα

  • 180γρ κατεψυγμένα ανάμικτα φρούτα, όπως φράουλες και μούρα
  • 1 γεμάτο κουτάλι της σούπας ζάχαρη (δοκιμάστε και αν θέλετε προσθέτετε λίγη ακόμη)
  • 1 κουτ. της σούπας χυμό από lime ή λεμόνι
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τη βάση

  • 4 μπισκότα τύπου digestive
  • 15γρ βούτυρο (1 κουτ. της σούπας)

Για την κρέμα

  • 200γρ τυρί mascarpone
  • 50γρ άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
  • 80 με 100ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • Ξύσμα από μισό lime ή λεμόνι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα των φρούτων. Ανακατεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σπάσουν λίγο τα φρούτα.

Η σάλτσα μας είναι έτοιμη, όταν αρχίσει ελαφρώς να δένει.

Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βάζουμε τα μπισκότα σε μια σακούλα τροφίμων και τα σπάμε με ένα βαρύ αντικείμενο, μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα. Δεν θέλουμε να διαλυθούν εντελώς. Μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία αυτή και με το χέρι. Τα βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από τα μπισκότα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα μπισκότα έτσι ώστε να βραχούν όλα από το βούτυρο.

Ισομερίζουμε τα μπισκότα στα ποτήρια που θα σερβίρουμε το γλυκό μας και ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το marcarpone με τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και τα 80ml κρέμα γάλακτος.

Όταν αρχίσει η κρέμα μας να δένει, προσθέτουμε και το ξύσμα lime, δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε άλλα 20ml κρέμα γάλακτος. Η κρέμα μας είναι έτοιμη όταν αφρατέψει ελαφρώς και έχει αποκτήσει μια λεία υφή. Δε χτυπάμε πολύ ώρα γιατί θα μας κόψει*

Μοιράζουμε την κρέμα στα ποτήρια πάνω από το μπισκότο και τέλος προσθέτουμε και τη σάλτσα των φρούτων.

Βάζουμε για λίγο το γλυκό στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις (περίπου μία με δυο ώρες) και σερβίρουμε αμέσως.

Γαρνίρουμε, αν θέλουμε με επιπλέον μπισκότο.

*Αν σας κόψει η κρέμα προσθέστε ελάχιστη κρέμα γάλακτος και χτυπήστε ελαφρώς.

Enjoy!

………………………………………………………………………………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *