Πασχαλινά Κουλουράκια

Από μικρό παιδί θυμάμαι αυτές τις μέρες, τις περιμέναμε πως και πως , με χαρά και ανυπομονησία, περνώντας τις διακοπές από το σχολείο στο χωριό!

Να τρέχουμε στις γειτονιές να μαζέψουμε λουλούδια για τα καλαθάκια που θα παίρναμε μαζί μας στον επιτάφιο, να γίνεται ένας πανικός στο σπίτι λόγω γενικού καθαρισμού, λες και θα περνούσε κάποιος για να κάνει γενική επιθεώρηση και να περιμένουμε την Μ.Πέμπτη τη μαμά να βάψει τα αυγά και να φτιάξουμε τα κουλουράκια της Λαμπρής. Τέλος, το Μ.Σάββατο να κρατάμε με περηφάνια τη λαμπάδα μας στην εκκλησία, με τη μαμά πίσω μας να μας προσέχει διαρκώς για να μην κάψουμε κανέναν άνθρωπο!

Και όταν ερχόταν η μεγάλη ημέρα της γιορτής, θυμάμαι το μεγάλο τραπέζι που στρωνόταν με όλα τα καλούδια, τα γέλια και τις χαρές! Όλες αυτές οι μνήμες είναι που μας συντροφεύουν στην πορεία της ζωή μας, και καλό θα ήταν και εμείς με τη σειρά μας να δημιουργήσουμε αντίστοιχες όμορφες μνήμες για τα παιδιά μας.

Για το λόγω αυτό λοιπόν αυτές τις μέρες, που και τα παιδιά είναι στο σπίτι λόγων των διακοπών, ας μπούμε στην κουζίνα, δεν είναι ανάγκη να φτιάξουμε περίτεχνες και δύσκολες συνταγές! Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα διασκεδάσουν και θα χαρούν πολύ φτιάχνοντας κουλουράκια, τσουρεκάκια και βοηθώντας σας με το βάψιμο και το στόλισμα των πασχαλινών αυγών.

 

 

Το ξέρω ότι είναι μεγάλη ευκολία το να αγοράσουμε όλα αυτά τα πασχαλινά καλούδια, λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά πραγματικά  δεν συγκρίνεται με τίποτα η μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια όταν βγαίνουν από το φούρνο της κουζίνας μας.

Επιλέξτε λοιπόν όποια συνταγή θέλετε, αυτήν που συνήθως κάνει η μητέρα σας, αυτήν που θα βρείτε ψάχνοντας στο internet, αυτήν που θα σας προτείνει η φίλη σας ή αυτήν που θα βρείτε σε ένα βιβλίο με συνταγές.

Είμαι σίγουρη, πως όποια και αν επιλέξετε να φτιάξετε, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό, γιατί θα την φτιάξετε με αγάπη για την οικογένεια σας.

Έτσι και εμείς ετοιμάζουμε κάθε χρόνο τα κουλουράκια μας, με μια απλή συνταγή, αλλά με πολύ αγάπη!  Σας παρουσιάζω τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής καθώς και τον τρόπο να φτιάξετε αυτά τα χαριτωμένα κουλουράκια – λαγουδάκια.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλιτζάνια  του τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 250 γρ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • 1 κιλό αλεύρι ( ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω, έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας)
  • 4 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1/2 κουτ.γλυκού αλάτι

Για την επικάλυψη:

  • 1 αυγό
  • Λίγο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα τη φορά, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.

Σε ένα άλλο μπολ έχουμε ανακατέψει το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά και ζυμώνουμε συνεχώς με τη βοήθεια αρχικά του  εξαρτήματος γάντζου-ζυμώματος του μίξερ μας. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να έχουμε μια απαλή ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας.

Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε λαμαρίνα- ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Χτυπάμε το  αυγό με λίγο νεράκι  και με ένα πινελάκι περνάμε τα κουλουράκια από πάνω.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Σε μένα βγήκαν μεγαλούτσικα και χρειάστηκαν 25 λεπτά στο φούρνο, είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα εξωτερικά.

Για να φτιάξετε τα λαγουδάκια που βλέπετε στις φωτογραφίες, η διαδικασία είναι πολύ απλή.

 

 

Αρχικά φτιάχνετε ένα κορδόνι και στη συνέχεια το τυλίγετε φτιάχνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σαλιγκάρι, αυτό θα είναι το σώμα από το λαγουδάκι. Το μεταφέρετε στο ταψί.

Στη συνέχεια φτιάχνετε μια μπαλίτσα μακρόστενη (σαν αυγουλάκι) και με ένα μαχαιράκι κόβετε προσεκτικά στη μέση μόνο την μια πλευρά, με αυτόν τον τρόπο θα σχηματίσετε τα αυτιά. Παίρνετε το κεφαλάκι και το τοποθετείτε προσεκτικά πάνω στο σώμα από το λαγουδάκι. Αν θέλετε, για να κολλήσει καλά, χρησιμοποιείστε λίγο από το μείγμα που έχετε με το νεράκι. Για να φτιάξετε το ματάκι από το λαγουδάκι χρησιμοποιείστε  μια σταγόνα σοκολάτας( ένα μικρό κουφετάκι). Με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε το κεφάλι από το λαγουδάκι φτιάχνουμε και την ουρά του, ετοιμάζουμε μια μπαλίτσα και την κολλάμε και αυτήν στο σώμα από το λαγουδάκι μας.

Σας εύχομαι να έχετε όλοι Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά στις οικογένειες σας!

And remember …It is the Sweet, Simple things of life which are the real ones after all! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *