Μπισκότα βουτύρου-Πασχαλινά

 

Κάθε χρόνο ετοιμάζω για τα ανίψια μου και για τα πιτσιρίκια της οικογένειας λιχουδιές για το Πάσχα. Κυρίως κουλουράκια και σοκολατένια αυγουλάκια. Τα βάζω σε ένα σακουλάκι, τα δένω με όμορφες κορδελίτσες και τους τα δίνω με τα δώρα τους.

Φέτος λοιπόν μαζί με τα πασχαλινά κουλουράκια ήθελα να του ετοιμάσω και κάτι άλλο. Έτσι σκέφτηκα να φτιάξω μπισκότα βουτύρου χρησιμοποιώντας πασχαλινά κουπάτ και λίγη ζαχαρόπαστα. Να θυμηθώ και λίγο την τέχνη της ζαχαροτεχνίας με την οποία είχα ασχοληθεί παλαιότερα.

 

 

Επειδή όμως ήθελα να κάνω ανάγλυφη δαντελένια την επιφάνεια τους ήθελα τα μπισκότα μου να μη φουσκώσουν στο ψήσιμο και να διατηρήσουν το σχήμα τους. Έπειτα από αναζήτηση κατέληξα στη συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα (πηγή συνταγής)

Μπορείτε επίσης να βρείτε και μια άλλη παλαιότερη συνταγή που σας έχω παρουσιάσει εδώ στο blog πάλι για στολισμένα πασχαλινά μπισκότα. Τη συνταγή θα την βρείτε εδώ.

Εκτός από τα μπισκότα μπορείτε να φτιάξετε και πασχαλινές σοκολατένιες μπάρες, οι οποίες είναι εντυπωσιακές και φτιάχνονται πολύ γρήγορα. Θα τις βρείτε εδώ.

 

 

Τι θα πρέπει να προσέξουμε στη συνταγή

Τα υλικά θα πρέπει να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα μπισκότα θα πρέπει να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος και πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Δεν τα παραψήνουμε. Μόλις αρχίσουν ελαφρώς να αλλάζουν χρώμα οι άκρες, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω στο ταψί. Ενώ κρυώνουν θα σκληρύνουν.

Τα δικά μου μπισκοτάκια τα στόλισα με λίγη ζαχαρόπαστα φτιάχνοντας λουλουδάκια πάνω στα αυγουλάκια και ουρίτσες στα λαγουδάκια.

Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε.

 

 

Για τα μπισκότα βουτύρου θα χρειαστούμε:

Υλικά για 24 περίπου μπισκότα, ανάλογα το μέγεθος

  • 440γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 225γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ ζάχαρη
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά, ένα τη φορά. Μόλις ενσωματωθεί στη ζύμη το πρώτο αυγό προσθέτουμε και το δεύτερο.

Συνεχίζουμε με τη βανίλια και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε τη ζύμη μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, φτιάχνουμε δυο δίσκους και τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1,5 ώρα τουλάχιστον.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη σε φύλλο περίπου 4 με 5 εκ.

Κόβουμε τη ζύμη με κουπατ της επιλογής μας και τοποθετούμε τα μπισκότα σε ρηχό ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε τα μπισκότα για 10 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στο ταψί.

Τα αποθηκεύουμε σε ένα καλά κλεισμένο κουτί. Μπορούμε επίσης να τα αποθηκεύσουμε και στην κατάψυξη χωρίς βέβαια να τα έχουμε στολίσει.

Καλό Πάσχα

Σημειώσεις

Για το στολισμό χρησιμοποίησα ζαχαρόπαστα, την οποία χρωμάτισα με χρώματα ζαχαροπλαστικής, μικρά κουφετάκια για τα λουλούδια και ινδοκάρυδο για την ουρά από τα λαγουδάκια.

Η ζαχαρόπαστα κολλάει επάνω στο μπισκότο αλείφοντάς το με ελάχιστο νερό. Με τον ίδιο τρόπο κόλλησα και τα κουφετάκια και το ινδοκάρυδο επάνω στη ζαχαρόπαστα. Άφησα τα μπισκότα στην άκρη μέχρι να στεγνώσει η ζαχαρόπαστα και μετά τα έβαλα στα σακουλάκια.

……………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *