Μαρμελάδα με αποξηραμένα φρούτα

 

Θα μπορούσα να πω πως η σημερινή συνταγή κατατάσσεται στις leftover συνταγές. Μια συνταγή δηλαδή που προέκυψε για να εκμεταλλευτώ κάποια αποξηραμένα φρούτα που μου είχαν μείνει από τις γιορτές. Δε θα πήγαιναν χαμένα, άλλωστε τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή, απλά μου τελείωσε η μαρμελάδα  και αφού τα είχα μπροστά μου σκέφτηκα να το τολμήσω.

 

 

Εσάς σας αρέσουν τα αποξηραμένα φρούτα; Πάντα στην κουζίνα μου βρίσκεις μέσα σε γυάλινα βαζάκια που κρατάω από τις μαρμελάδες, διάφορα αποξηραμένα φρούτα. Θα βρεις σίγουρα, χουρμάδες, κράνμπερις, βερίκοκα, σύκα και κατά καιρούς θα βρεις κυδώνι, δαμάσκηνα, βύσσινα και φράουλα. Αυτό που φροντίζω όμως είναι να επιλέγω ξερά φρούτα που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

 

 

Πρόσφατα λοιπόν ανακάλυψα τα φρούτα που έχουν υποστεί όσμωση. Τα φρούτα με την διαδικασία της όσμωσης  αφυδατώνονται χωρίς να υποστούν θερμική επεξεργασία, έτσι δεν διασπάται η αρχική τους δομή, διατηρούν τόσο το άρωμα όσο και τα πολύτιμα συστατικά τους και το σημαντικότερο, πρόκειται για φρούτα Α’ διαλογής που δεν περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα.

Πραγματικά δοκιμάστε τα! Ροδάκινο, βερίκοκο, δαμάσκηνο, βύσσινο αλλά και κυδώνι, υπέροχα όλα.

 

 

Η μαρμελάδα όμως που θα σας παρουσιάσω σήμερα περιέχει μόνο οσμωτικά δαμάσκηνα και λίγα βύσσινα που μου είχαν μείνει. Τα υπόλοιπα είναι τα κλασσικά αποξηραμένα φρούτα που μπορείτε να βρείτε παντού στη αγορά. Εννοείται φυσικά πως μπορείτε να την φτιάξετε με όποιο αποξηραμένο φρούτο θέλετε.

Κάνοντας λοιπόν έρευνα στο διαδίκτυο για να πάρω ιδέες να φτιάξω τη μαρμελάδα μου κόντεψα να πάθω σοκ από την ποσότητα της ζάχαρης που είχαν οι περισσότερες συνταγές. Μα είναι δυνατόν για μια ποσότητα λόγου χάρη 500γρ φρούτων η συνταγή να έχει πάνω από 500γρ ζάχαρη, από τη στιγμή μάλιστα που τα ίδια τα φρούτα από μόνα τους είναι γλυκά;

Πήρα λοιπόν την απόφαση και έφτιαξα τη δική μου μαρμελάδα, έτσι όπως την ήθελα εγώ, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, με ελάχιστο μέλι, το οποίο μάλιστα, μπορώ να σας πω εκ των υστέρων ότι θα μπορούσε να ήταν ακόμη λιγότερο, σύμφωνα πάντα με τα δικά μου γούστα.

 

 

Βγήκε υπέροχη, τόσο σε γεύση, όσο και σε υφή. Στη συνταγή θα σας γράψω αναλυτικά την ποσότητα και τα φρούτα που χρησιμοποίησα για να φτιάξω την μαρμελάδα μου. Εσείς, όπως σας ανέφερα και παραπάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια αποξηραμένα φρούτα θέλετε. Η ποσότητα της μαρμελάδας που προέκυψε ήταν ικανή για να γεμίσω ένα μεγάλο σχετικά βάζο και ένα μικρότερο.

Ήμουν τόσο χαρούμενη με το αποτέλεσμα που την δοκίμασα ακόμη και με αλμυρά συνοδευτικά, όπως με τυρί και σαλάτες. Εξαιρετική!!

Πάμε λοιπόν να την φτιάξουμε.

 

 

Για την μαρμελάδα με τα αποξηραμένα φρούτα θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ 

475 γρ αποξηραμένα φρούτα (επιλέξτε αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης)

Αναλυτικά

  • 6 σύκα  (περίπου 145γρ)
  • 13 βερίκοκα (περίπου 134γρ)
  • 5 δαμάσκηνα-οσμωτικά (περίπου 103γρ)
  • 50γρ βύσσινα, οσμωτικά
  • 44γρ αποξηραμένα σμέουρα (raspberries)

Χυμός από ένα μικρό λεμόνι

2 κουτ. της σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου για τη vegan εκδοχή της

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτ. της σούπας σπασμένος λιναρόσπορος

Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Κόβουμε τα σύκα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα σε μικρότερα κομμάτια και μαζί με τα βύσσινα και τα σμέουρα τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα νερό, τόσο όσο χρειάζεται έτσι ώστε να σκεπαστούν τα φρούτα και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν για μία με μιάμιση ώρα τουλάχιστον.

Στη συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας.

Όταν πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μέλι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.

Τέλος, όταν η μαρμελάδα δέσει, προσθέτουμε και το σπασμένο λιναρόσπορο. Ανακατεύουμε για λίγο και την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Εάν δεν θέλουμε η μαρμελάδα μας να έχει μεγάλα κομμάτια, την πολτοποιούμε ελαφρώς με ένα ραβδομπλέντερ.

Εμένα προσωπικά μου αρέσει να έχει κάποια κομμάτια από ολόκληρα φρούτα η μαρμελάδα μου, οπότε δεν την πολτοποίησα εντελώς.

Γεμίζουμε με τη μαρμελάδα αποστειρωμένα βάζα* και αφού κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο.

Enjoy!

*Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα στη σχάρα του φούρνου ή πάνω σε ένα ταψί, αφού πρώτα έχουμε απλώσει μια καθαρή πετσέτα. Μαζί τοποθετούμε και τα καπάκια τους. Τα αφήνουμε μέσα στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 15 λεπτά. Τα αφαιρούμε προσεκτικά και τα γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελάδα. Κλείνουμε καλά τα καπάκια, αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσοχή, τα βάζα θα πρέπει να είναι γυάλινα.

…………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *