Υγιεινό άλειμμα καραμέλας από χουρμάδες

 

Αυτό το άλειμμα καραμέλας ήθελα εδώ και καιρό να το φτιάξω. Είχα μπει στον πειρασμό από την αρχή που βρήκα αυτήν την ιδέα στο internet και να λοιπόν που ήρθε η ώρα.

Η καραμελένια κρέμα μου έχει φτιαχτεί από χουρμάδες μαζί με λίγο γάλα αμυγδάλου, λίγο γλυκαντικό, στην προκειμένη περίπτωση σιρόπι αγαύης και ελάχιστο αλάτι. Το αλάτι μην το παραλείψετε σας παρακαλώ, είναι αυτό που δίνει μια έξτρα γευστική πινελιά και αναδεικνύει περισσότερο τη γεύση της καραμέλας.

 

 

Η αλήθεια είναι πως έφερα τη συνταγή στα δικά μου γούστα, τόσο όσον αφορά τη πυκνότητα της κρέμας όσο και τη γλυκύτητα της.

Η πυκνότητα την καραμελένιας κρέμας έχει να κάνει με το πόσο γάλα θα προσθέσετε, προτίμησα να μην της προσθέσω μεγάλη ποσότητα και αυτό γιατί  ήθελα να έχει μία πυκνότητα τέτοια που να μπορώ άνετα να την χρησιμοποιήσω ως άλειμμα.

 

 

Επίσης, πρόσθεσα και μία κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης. Θα μπορούσα να μην το είχα κάνει, επειδή οι χουρμάδες από μόνοι τους έχουν αρκετά γλυκιά γεύση, αλλά με την προσθήκη του αλατιού έρχεται και δένει γευστικά και επέρχεται μια γευστική ισορροπία.

 

 

Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βασιλικούς χουρμάδες αλλά και οι απλοί χουρμάδες κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, θα πρέπει να μη ξεχάσετε όμως να τους μουλιάσετε σε ζεστό νερό. Μαλακώνουν αρκετά και είναι πολύ πιο εύκολο να τους πολτοποιήσετε στη συνέχεια.

Απολαύστε το υγιεινό αυτό άλειμμα καραμέλας αλείφοντάς το σε ψωμί, σε pancakes, βάφλες, κέικ και μπισκότα. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε στο γιαούρτι σας, σε smoothie ακόμη και σε παγωτό.

 

 

Εγώ σήμερα συνδύασα το άλειμμα καραμέλας με βιολογικές ρυζογκοφρέτες, φρούτα εποχής όπως κεράσια και νεκταρίνια, αμύγδαλο, σουσάμι και λίγες σταγόνες από ταχίνι. Ένα εξαιρετικό πρωινό αλλά και ένα γλυκό σνάκ χωρίς τύψεις.

 

 

Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω, σκέφτομαι να προσθέσω και ένα άλλο υλικό στο άλειμμα μου, το οποίο θα του δώσει μία διαφορετική αυτή τη φορά καραμελιένια γεύση, αν το πείραμα μου πετύχει, θα το μοιραστώ σίγουρα μαζί σας 😉

Για ένα βάζο άλειμμα καραμέλας περίπου 220 με 240γρ θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • 200γρ βασιλικούς χουρμάδες απύρηνους
  • 90ml γάλα αμυγδάλου
  • 1 κουτ. της σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι (για τους μη vegan)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό να μαλακώσουν για 30 λεπτά

Τους αφαιρούμε από το νερό και τους στραγγίζουμε.

Τους ρίχνουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ και τους πολτοποιούμε.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα.

Την αδειάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή να τη βάλουμε στο ψυγείο.

Διατηρούμε το άλειμμα καραμέλας στο ψυγείο για μία εβδομάδα και μπορούμε να το συνδυάσουμε με το γιαούρτι μας, με pancakes, με βάφλες,  με παγωτό ή ακόμη να το προσθέσουμε σε smoothie.

 

Enjoy!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *