Γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα σε σχήμα κρουασάν

 

Αυτά τα μπισκοτάκια δημιουργήθηκαν από την επιθυμία μου να έχω μια λιχουδιά τα απογεύματα, που περνάω πλέον στο σπίτι, μαζί με το τσάι ή τον καφέ μου.

Ήθελα να φτιάξω κάτι με απλά υλικά που σίγουρα υπάρχουν σε όλες τις κουζίνες.  Έτσι λοιπόν προέκυψε αυτή η μαλακή και αφράτη ζύμη, την οποία κάλλιστα μπορείτε να την φτιάξετε στη νηστίσιμη εκδοχή της. Άλλωστε και εγώ αυτήν προτίμησα.

 

 

Αφού λοιπόν έφτιαξα τη ζύμη μου, η οποία σημειωτέον είναι έτοιμη στη στιγμή, ειδικά αν επιλέξεις, όπως εγώ, να την φτιάξεις στο multi, τη γέμισα με μία εξαιρετική μαρμελάδα ανανά-μάνγκο που είχα, χωρίς ζάχαρη. Μη γελάσετε με τη γεύση από τη μαρμελάδα μου, αλλά ήταν η μόνη που βρήκα στο σούπερ μάρκετ χωρίς ζάχαρη. Πρώτη φορά δοκίμασα αυτόν το συνδυασμό φρούτων σε μαρμελάδα και ήταν υπέροχος.

 

 

Εσείς βέβαια, μπορείτε να επιλέξετε τη μαρμελάδα της επιλογής σας ή ακόμη και να γεμίσετε τα μπισκότα σας με πραλίνα, ταχίνι απλό ή με σοκολάτα, ακόμη και με όποιο βούτυρο ξηρών καρπών επιθυμείτε. Στην περίπτωση όμως που θα επιλέξετε ταχίνι ή βούτυρο ξηρών καρπών, αν δεν έχει ζάχαρη, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση λίγη καστανή ζάχαρη, δεδομένου ότι η ζύμη δεν είναι πολύ γλυκιά.

 

 

Μην παραλείψετε όμως, κατά τη γνώμη μου, τους ξηρούς καρπούς, γιατί προσθέτουν επιπλέον γεύση και crunchy υφή στα μπισκοτάκια μας.

Η διαδικασία για να τα φτιάξουμε είναι πολύ απλή. Αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη, τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να παγώσει. Στη συνέχεια, την απλώνουμε με ένα πλάστη (αρκετά πιο μεγάλο από αυτόν που βλέπετε στην φωτογραφία 🙂 ) σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, δίνοντάς της ένα παραλληλόγραμμο σχήμα. Παρακάτω στις σημειώσεις σας προτείνω και άλλους δύο τρόπους για να ανοίξετε τη ζύμη σας.

 

 

Κόβουμε λοιπόν στη συνέχεια τη ζύμη σε τρίγωνα και βάζουμε λίγη μαρμελάδα πάνω σε κάθε τρίγωνο.

Πασπαλίζουμε με τον ξηρό καρπό της επιλογής μας, εγώ επέλεξα φιστίκι Αιγίνης, και προσεκτικά τυλίγουμε τη ζύμη δίνοντας της το σχήμα από ένα κρουασάν.

 

 

Τοποθετούμε τα μπικσκότα μας επάνω στο ταψί και αυτό ήταν. Τα ψήνουμε και αφού κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

 

 

Και θα μου πείτε τώρα, αν δεν έχουμε άχνη ζάχαρη, τι κάνουμε;

Εύκολο, παίρνουμε απλή κρυσταλλική ζάχαρη, όπως έκανα και εγώ, και τη βάζουμε σε ένα δυνατό multi ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή αν έχετε, σε έναν ηλεκτρικό μύλο καφέ. Αυτός ο ηλεκτρικός μύλος του καφέ με έχει σώσει. Πρόκειται για ένα φθηνό αλλά τόσο χρήσιμο γκατζετάκι που έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στην κουζίνα μου. Στο μύλο του καφέ φτιάχνω αλεύρι από βρώμη και σπάω λιναρόσπορο και τον κάνω πούδρα. Αυτήν τη φορά λοιπόν μετέτρεψα την απλή κρυσταλλική ζάχαρη σε άχνη.

Για όλα λοιπόν υπάρχει λύση 😉

 

 

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τα γεμιστά μπισκοτάκια με μαρμελάδα σε σχήμα κρουασάν.

ΥΛΙΚΑ για 18 με 20 μπισκότα

Για τη ζύμη*

  • 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κάψουλα βανίλιας
  • 1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό (στη δική μου ζύμη χρειάστηκε ακριβώς 2)
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 170γρ φυτική μαργαρίνη για όσους κάνουν νηστεία ή είναι vegan ή βούτυρο αγελαδινό
  • 40γρ άχνη ζάχαρη**

Για τη γέμιση

  • Μαρμελάδα της επιλογής σας, περίπου 270γρ
  • Ξηρούς καρπούς τις επιλογής σας

Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη βανίλια και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε την παγωμένη φυτική μαργαρίνη ή το βούτυρο σε κομμάτια και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μας, μέχρι να να έχουμε ένα μείγμα που θα μοιάζει σαν βρεγμένη άμμο. Τη διαδικασία αυτήν μπορούμε να την κάνουμε, εύκολα και απλά, στο multi.

Μόλις η ζύμη μας πάρει τη μορφή που είπαμε παραπάνω, προσθέτουμε αρχικά ένα κουτάλι της σούπας παγωμένο νερό και συνεχίζουμε ή να ζυμώνουμε ή να χτυπάμε τη ζύμη στο multi, για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πιέζουμε ένα κομμάτι ζύμης με τα δάχτυλά μας και αν ομογενοποιείται και είναι απαλή, τότε είναι έτοιμη. Αν κρίνουμε αναγκαίο, προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά της σούπας παγωμένο νερό, όχι παραπάνω.

Ενώνουμε τη ζύμη με το χέρι και δημιουργούμε ένα δίσκο πιέζοντάς την. Τυλίγουμε τη ζύμη με μία μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 με 1,5 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 με 190 βαθμούς και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και, αν έχει παγώσει πολύ, την αφήνουμε λίγο εκτός ψυγείου για να μπορέσουμε να τη δουλέψουμε. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, δίνοντάς της το σχήμα από ένα μακρόστενο παραλληλόγραμμο, πάχους 3 χιλιοστών περίπου ***. Μπορούμε, αν θέλουμε, να χωρίσουμε τη ζύμη στα δύο και να ανοίξουμε αρχικά το πρώτο κομμάτι και στη συνέχεια το δεύτερο****.

Κόβουμε τη ζύμη σε τρίγωνα και απλώνουμε επάνω σε κάθε τρίγωνο τη μαρμελάδα της επιλογής μας, αφήνοντας περιμετρικά περίπου 1 εκατοστό κενό. Πασπαλίζουμε με όποιον ξηρό καρπό θέλουμε και ξεκινάμε να τυλίγουμε τη ζύμη, δίνοντας στο μπισκότο μας το σχήμα του κρουασάν.

Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια μας στο ταψί και τα ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 με 25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος από τα μπισκότα.

Τα μπισκότα θα είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά επάνω στο ταψί.

Αφού κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τα σερβίρουμε.

Διατηρούνται σε καλά κλεισμένο δοχείο για τουλάχιστον 6 μέρες.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

*Η ζύμη είναι ιδανική τόσο για γλυκές, όσο και για αλμυρές τάρτες.

**Αν δε διαθέτετε άχνη ζάχαρη, μπορείτε να δημιουργήσετε περνώντας κανονική κρυσταλλική ζάχαρη από το multi, τη μηχανή του καφέ ή από επεξεργαστή τροφίμων.

***Μπορείτε επίσης να ανοίξετε τη ζύμη σε μικρούς δίσκους και στη συνέχεια να την κόψετε, όπως κόβετε την πίτσα. Επίσης, μπορείτε να απλώσετε τη ζύμη και με ένα μικρό  κουπάτ να την κόψετε σε στρογγυλούς δίσκους, να βάλετε μαρμελάδα στο μισό μέρος του δίσκου (όπως φτιάχνουμε τα πιτάκια) και να καλύψετε τη μαρμελάδα με το άλλο μισό της ζύμης, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μισοφέγγαρο. Τέλος, πιέστε λίγο τις άκρες για να κολλήσουν και τοποθετείστε τα μπισκοτάκια-πιτάκια στο ταψί.

**** Αν χωρίσουμε τη ζύμη στα δύο, καλό είναι, αν το περιβάλλον μας είναι ζεστό, αυτήν που θα αφήσουμε στην άκρη να τη βάλουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Επιπλέον, μπορείτε, εκτός από μαρμελάδα να γεμίσετε τα μπισκότα σας, όπως σας ανέφερα και παραπάνω με πραλίνα, ταχίνι, προσθέτοντας λίγη καστανή ζάχαρη και όποιο βούτυρο ξηρών καρπών θέλετε.

Τέλος, στη γέμιση των μπισκότων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς της επιλογής σας.

 

Enjoy!

…………………………………………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

2 Reviews

  1. Υπέροχη η συνταγή, πολύ όμορφες φωτογραφίες!
    Θα προσπαθήσω σίγουρα να τα κάνω.

    1. Σας ευχαριστώ πολύ. Δοκιμάστε τα, είναι πολύ νόστιμα και με πολύ εύκολη διαδικασία παρασκευής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *