Κρέμα καραμελέ

 

Θυμάστε, όσοι με ακολουθείτε εδώ και καιρό που σας είχα αναφέρει ένα μπλε μπλοκάκι που είχα πάρει μαζί μου όταν έφυγα ως φοιτήτρια στην Πάτρα με κάποιες χειρόγραφες συνταγές;

Ε λοιπόν μέσα σε αυτό το μπλοκάκι, το οποίο ακόμη έχω, υπήρχε και μία συνταγή γι’ αυτήν την πολύ απλή και ελαφριά κρέμα καραμελέ.

 

 

Μου αρέσει πολύ η κρέμα καραμελέ και γενικότερα όλες οι κρέμες, έτσι λοιπόν για να αποφύγω να αγοράζω έτοιμες, είχα βρει αυτήν την πολύ απλή συνταγή η οποία δεν περιέχει κρέμα γάλακτος και την έφτιαχνα στο σπίτι. Σε φουρνάκι παρακαλώ, γιατί ηλεκτρική κουζίνα δεν είχα ως φοιτήτρια.

 

 

Μια χαρά μαγείρευα και στο φουρνάκι. Έφτιαχνα ένα κοτόπουλο με πατάτες στο φουρνάκι εξαιρετικό ! 😉

Στο φουρνάκι λοιπόν έψηνα και τα γλυκά μου. Εντάξει μη φανταστείτε, κανένα κέικ έφτιαχνα και αυτήν την κρέμα καραμελέ, την οποία μάλιστα επειδή δεν είχα τα ειδικά ατομικά φορμάκια, την έψηνα σε ένα μπολ inox 🙂

Χρησιμοποιούσα μια κούπα για να μετρήσω τα υλικά μου, την ετοίμαζα και την έβαζα στο ψυγείο να παγώσει. Μετά έρχονταν οι φίλες μου και παίρναμε ένα κουτάλι η κάθε μία και την τρώγαμε από το μπολ.

Αυτήν λοιπόν τη συνταγή την έχω χρόνια και αυτήν επιλέγω όταν έχω επιθυμήσει μία δροσερή κρέμα καραμελέ γιατί είναι ελαφριά και δεν περιέχει, όπως σας ανέφερα και παραπάνω κρέμα γάλακτος. Αποφάσισα λοιπόν σήμερα να τη μοιραστώ μαζί σας.

 

 

Τα υλικά απλά, όπως εύκολη είναι και η εκτέλεση της συνταγής. Όμως, θέλω να προσέξετε πολύ τις υψηλές θερμοκρασίες για να μην έχετε κάποιο ατύχημα. Συγχωρέστε με που το επαναλαμβάνω και πιο κάτω, αλλά το θεωρώ πολύ σημαντικό. Ειδικά αν κάποιος δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία στην κουζίνα.

Η καραμέλα καίει πάρα πολύ, μην σας περάσει καν από το μυαλό να την ακουμπήσετε.

Επίσης, πρέπει να είστε πολλοί προσεκτικοί όταν θα βγάλετε το ταψί (μπεν μαρί) από το φούρνο, γιατί το νερό θα είναι καυτό.

Σας συνιστώ λοιπόν, όταν φτιάχνετε καραμέλα ή ψήνετε στο φούρνο σε μπεν μαρί να μην είναι παιδάκια κοντά και εσείς να έχετε τα ειδικά γάντια για να πιάνετε το ταψί. Δεν θέλω να μου πανικοβληθείτε, άλλωστε τα κατάφερνα εγώ που ήμουν πιτσιρίκα. Απλά θα ήθελα να είστε λιγάκι προσεκτικοί.

 

 

Πάμε λοιπόν τώρα στην κρέμα καραμελέ. Πρόκειται για μια αέρινη και ελαφριά, όχι πολύ γλυκιά, κρέμα στην οποία ισορροπεί η ελαφρώς πικρή γεύση της καραμέλας με την αρωματική κρέμα βανίλιας. Και επειδή εμένα μου αρέσει να πικρίζει λίγο παραπάνω η καραμέλα μου, την αφήνω να σκουρύνει περισσότερο απ’ότι πρέπει.

Στο τέλος της συνταγής σας παρουσιάζω συνοπτικά κάποια σημεία που θα πρέπει να προσέξετε, μην παραλείψετε να τα διαβάσετε.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την κρέμα μας.

 

 

Για την κρέμα καραμελέ θα χρειαστούμε

Υλικά για 9 μπολάκια ή μία φόρμα στρογγυλή

Για την καραμέλα

  • 200γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 60ml νερό
  • 1 κουτ. του γλυκού χυμός λεμονιού

Για την κρέμα

  • 1lt γάλα ελαφρύ 1,5% λιπαρά
  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 λοβός φυσικής βανίλιας ή 3 κάψουλες βανίλιας σκόνη
  • 200γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.

Ξεκινάμε με την καραμέλα.

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι ή ένα βαθύ τηγάνι τη ζάχαρη μαζί με  το νερό και το λεμόνι και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις αρχίζει να παίρνει βράση το σιρόπι, σταματάτε το ανακάτεμα και το αφήνουμε να βράσει για 8 με 10 λεπτά, μέχρι να γίνει καραμέλα.

Η καραμέλα θα είναι έτοιμη όταν πυκνώσει ελαφρώς και αποκτήσει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Προσοχή, όσο αφήνουμε την καραμέλα στη φωτιά, τόσο πιο σκούρο θα γίνεται το χρώμα της. Καθώς σκουραίνει η καραμέλα πικρίζει ελαφρώς.

Κατεβάζουμε την καραμέλα από την φωτιά με πολύ προσοχή και την αφήνουμε για πολύ λίγο στην άκρη μέχρι να σταματήσει να κοχλάζει.

Στη συνέχεια, αμέσως όπως είναι ζεστή, τη μοιράζουμε στα ειδικά φορμάκια ή αν θέλουμε σε μία μεγάλη λεία φόρμα, χωρίς σχέδια.

Με πολύ προσοχή, γιατί θα καίνε τα φορμάκια, φροντίζουμε, αν θέλουμε, να πάει λίγη καραμέλα και στα τοιχώματα τους.

Αφήνουμε τα φορμάκια στην άκρη και ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τους σπόρους από την φυσική βανίλια και λίγη από την ζάχαρη που θα χρειαστούμε για την κρέμα.

Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά (να κάψει) το γάλα αλλά να μη βράσει.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη πολύ καλά τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφού ζεσταθεί πολύ καλά το γάλα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και με μία κουτάλα το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς.

Τοποθετούμε τα μπολάκια με την καραμέλα μέσα σε ένα βαθύ ταψί, όχι πολύ μεγάλο και τα γεμίζουμε προσεκτικά με την ρευστή κρέμα.

Ρίχνουμε μέσα στο ταψί που έχουμε βάλει τα μπολάκια νερό, τόσο ώστε να καλυφθούν τα 3/4 από τα μπολάκια μας. Η τεχνική αυτή ψησίματος ονομάζεται μπεν μαρί.

Μεταφέρουμε πολύ προσεκτικά το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τις κρέμες μας για περίπου 1 ώρα. Ανάλογα πάντα με το φούρνο.

Η κρέμα θα είναι έτοιμη όταν σφίξει. Για να βεβαιωθούμε ότι η κρέμα είναι έτοιμη μπορούμε να βυθίσουμε στο εσωτερικό της μία οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή τότε οι κρέμες μας είναι έτοιμες.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο προσεκτικά και αφαιρούμε τις κρέμες καρεμελέ από το καυτό νερό. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πολύ καλά και στη συνέχεια, βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο.

Για να τις σερβίρουμε, βουτάμε το κάθε μπολάκι για λίγο σε καυτό νερό, τοποθετούμε στην επιφάνεια του ένα πιατάκι και το αναποδογυρίζουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να ξεκολλήσουμε με ένα μαχαιράκι την κρέμα από τα τοιχώματα του μπολ.

Σημειώσεις

Τόσο η καραμέλα, όλο και η διαδικασία ψησίματος σε μπεν μαρί χρειάζονται πολύ προσοχή γιατί οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι μεγάλες και μπορεί να καείτε.

Η καραμέλα όσο την αφήνουμε πάνω στην φωτιά σκουραίνει το χρώμα της και πικρίζει. Εμένα προσωπικά μου αρέσει η πικρή της γεύση γι’ αυτό την αφήνω να δέσει και να σκουρύνει, αν εσείς τώρα δεν έχετε συνηθίσει την ιδιαίτερη αυτή πικρή της γεύση μην την αφήσετε να σκουρύνει πολύ.

Χρησιμοποιούμε μπολάκια-φορμάκια ή μία μεγάλη φόρμα χωρίς σχέδια που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ανακατεύουμε την καραμέλα πάντα με ξύλινη κουτάλα και όχι με σπάτουλα.

Όταν μοιράσουμε την καραμέλα στα μπολάκια ρίχνουμε κατευθείαν νερό, αν έχουμε ζεστό ακόμη καλύτερα, μέσα στο σκεύος που φτιάξαμε την καραμέλα για να είναι εύκολο στη συνέχεια να το καθαρίσουμε.

Δεν χρειάζεται να βάλετε πολύ καραμέλα στα μπολάκια σας γιατί θα δυσκολευτείτε στη συνέχεια να τα ξεφορμάρετε. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αφήστε τα μπολάκια για λίγο παραπάνω χρόνο στο καυτό νερό και μετά αναποδογυρίστε τα στα πιάτα τινάζοντάς τα ελαφρώς πάνω-κάτω.

Τέλος, το νερό μέσα στο οποίο ψήνουμε τις κρέμες μας πρέπει να είναι αρκετά ζεστό όχι όμως να βράζει. Αν συμβεί αυτό ρίχνουμε λίγο νεράκι ακόμη για να κόψουμε το βρασμό του.

Enjoy!

……………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

2 Reviews

  1. Ευχαριστούμε για αυτή την τόσο λεπτομερή συνταγή⭐
    Ετοιμάζομαι να τη φτιάξω σήμερα θα σου δείξω τα αποτελέσματα!

    1. Σας ευχαριστώ πολύ! Θα χαρώ να μάθω αν σας άρεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *