Κέικ με κανελένια γέμιση

 

Τίποτα δε συγκρίνεται με μια φέτα φρεσκοψημένου ζεστού κέικ ένα κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα μαζί με μια κούπα καφέ ή τσάι.

Γι’αυτό λοιπόν ένα πρωινό Κυριακής, μέσα σε λίγα λεπτά πήρα την απόφαση να ψήσω ένα κέικ, απλό, μαμαδίστικο και κανελένιο και να το απολαύσω ζεστό ζεστό με μια κούπα αρωματικού τσαγιού με κανέλα και μήλο.

 

 

Για το κέικ μου ακολούθησα μια απλή συνταγή για κέικ. Αυτή τη φορά όμως ήθελα να είναι έξτρα κανελένιο, γι’αυτό το λόγο του πρόσθεσα μια επιπλέον γέμιση που έφτιαξα με βούτυρο, ζάχαρη και τι άλλο βέβαια…κανέλα!

Αν τώρα εσείς δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να φτιάξετε το κέικ σας απλό, αλλά για να έχει πιο έντονη τη γεύση και το άρωμα της κανέλας, θα προσθέσετε αντί για 1 κουταλάκι του γλυκού (κανέλα), 1 κουταλάκι της σούπας*(σημειώσεις).

 

 

Να σας πω την αλήθεια δεν είχα αποφασίσει να φωτογραφίσω αυτό το κέικ, ήθελα απλά να το απολαύσουμε ζεστό ζεστό, αλλά δε μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό.

Έτσι λοιπόν το φωτογράφησα. Αυτή τη φορά ήθελα να παίξω με τις σκιές που δημιουργεί το φυσικό φως και έτσι δοκίμασα λήψεις από την ίδια γωνία αλλά με το φυσικό φως να αντανακλά διαφορετικά κάθε φορά, χωρίς να επιλέξω μια safe, ας το πω έτσι, επιλογή, όπως το μαύρο background.

Άφησα λοιπόν τον τοίχο ως έχει, ως background, για τις λήψεις μου, με αποτέλεσμα κάθε φωτογραφία να έχει και μια διαφορετική αισθητική.

Η πηγή φωτός – το παράθυρο – βρίσκεται στα αριστερά και στα δεξιά έχω τοποθετήσει ένα κάτοπτρο (reflector) έτσι ώστε οι σκιές που θα δημιουργηθούν να είναι απαλές.

Από τη μία η λήψη είναι πιο σκοτεινή και με πιο πολλές σκιές, γιατί στέκομαι μπροστά στο παράθυρο (στη πηγή φωτός) και σταματάω το φως από τα σημεία που θέλω, δημιουργώντας έτσι σκιές που φαίνονται πάνω στον τοίχο, και από την άλλη, έχω αφήσει ελεύθερο το φως να περάσει και να φωτίσει το κέικ μου, αφήνοντας όμως την κουρτίνα να δημιουργήσει, αυτήν τη φορά, σκιά στον τοίχο.

Έτσι λοιπόν, όπως διαπιστώνετε και εσείς, κάθε φωτογραφία έχει μικρές διαφορές όσον αφορά το φωτισμό.

Αυτά σχετικά με το setting της σημερινής φωτογράφισης. Αλήθεια, θα με ενδιέφερε να μάθω αν βρίσκετε ενδιαφέρον αυτές τις μικρές αναφορές σχετικά με τη φωτογράφιση, πέρα από τη συνταγή που σας παρουσιάζω κάθε φορά. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας.

 

 

Όπως σας είπα και πιο πάνω, συνόδευσα το κέικ μου με μια κούπα αρωματικό τσάι.

Αν και εσείς αγαπάτε το ζεστό αρωματικό τσάι, τολμήστε να το εμπλουτίσετε προσθέτοντας ξύλο κανέλας, λίγο αστεροειδή γλυκάνισο, φέτες μήλου και λίγο λεμόνι. Θα το λατρέψετε!

Μαζί με το κέικ μου λοιπόν, σας παρουσιάζω και πως φτιάχνω το τσάι μου, κυρίως όταν έχω χρόνο. Αναφέρομαι κυρίως στο τσάι και όχι στον καφέ, γιατί δεν πίνω καφέ…..αλλά φτιάχνω πολύ καλό καφέ για τους φίλους μου 😉  Ναι ναι φίλοι μου, ανήκω σε αυτήν την κατηγορία των ατόμων που δεν πίνουν καφέ 🙂

 

 

Για να φτιάξουμε λοιπόν το αρωματικό τσάι με κανέλα και μήλο θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα τσάι της επιλογής μας, εγώ προτίμησα πράσινο τσάι με εσπεριδοειδή.
  • Νερό (η ποσότητα του νερού και του τσαγιού έχει να κάνει με το πόσα φλιτζάνια θέλετε να φτιάξετε)
  • 1 μήλο κομμένο σε φέτες
  • Ξυλάκια κανέλας  (για 2 μεγάλα φλυτζάνια τσαγιού έβαλα 2 μικρά ξυλάκια κανέλας)
  • Λίγο αστεροειδή γλυκάνισο
  • Λίγο λεμόνι-κατά βούληση
  • Λίγο μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το τσάι, την κανέλα, το γλυκάνισο και το μήλο και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και το αφήνουμε στην άκρη για 5 με 10 λεπτά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις.

Προσθέτουμε όσο λεμόνι και μέλι θέλουμε.

Σουρώνουμε το τσάι στη τσαγιέρα και προσθέτουμε αν θέλουμε τις φέτες μήλου. Σερβίρουμε το τσάι μας ζεστό.

 

 

Το σημερινό λοιπόν κανελένιο κέικ είναι ιδανικό συνοδευτικό για το αρωματικό αυτό τσάι.

 

 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι αλεύρι, βούτυρο, αυγά, ζάχαρη, γάλα και μπόλικη κανέλα.

 

 

Συγκεντρώστε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας και πάμε να φτιάξουμε το κέικ με τη γέμιση κανέλας.

 

 

Για το κέικ κανέλας θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για την κανελένια γέμιση

  • 60γρ ανάλατο βούτυρο
  • 10γρ κανέλα
  • 160γρ ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη

ΥΛΙΚΑ για το κέικ κανέλας

  • 420γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή 420γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με 3 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 220γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 320γρ ακατέργαστη ή καστανή ζάχαρη
  • 120ml γάλα
  • ½ κουτ. του γλυκού ξύδι λευκό (προαιρετικά)
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. της σούπας κονιάκ
  • Μια πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα του κέικ ή την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κανελένια γέμιση.

Σε ένα μικρό τηγανάκι, σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και την κανέλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση  να κρυώσει ελαφρώς.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με την κανέλα και το αλάτι (αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις προσθέτουμε και το μπέικιν πάουντερ)

Ρίχνουμε στο γάλα το ξύδι και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά.

Σε ένα βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, φροντίζοντας να ενσωματωθεί το πρώτο, όταν θα προσθέσουμε το επόμενο.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα και το κονιάκ εναλλάξ με το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ ή με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Αδειάζουμε αρκετή από την ποσότητα της ζύμης στη φόρμα του κέικ. Προσθέτουμε λίγη από την γέμιση με την κανέλα. Με ένα μαχαίρι ή ένα ξύλινο σουβλί ανακατεύουμε ελαφρώς την κανελένια γέμιση με τη ζύμη κέικ, φροντίζοντας να μη μείνει συσσωρευμένη σε ένα σημείο, για να μην κολλήσει στα τοιχώματα της φόρμας.  Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη ζύμη κέικ και την κανελένια γέμιση. Τελειώνουμε με τη ζύμη κέικ. Αν χρειάζεται στρώνουμε λιγάκι τη ζύμη στην επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Ψήνουμε το κέικ για περίπου 60 με 70 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Σας προτείνω στα 50 λεπτά να δοκιμάσετε αν έχει ψηθεί, μπήγοντας  ένα ξύλινο σουβλί στο εσωτερικό του, αν βγαίνει καθαρό, το κέικ σας είναι έτοιμο, αν όχι αφήστε το για λίγα λεπτά ακόμη.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

 

 

*Σημειώσεις: Αν παραλείψετε την κανελένια γέμιση στο κέικ σας, θα πρέπει να προσθέσετε λίγη ζάχαρη ακόμη, διότι το κέικ, από μόνο του, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό. Η κανελένια γέμιση έρχεται και του προσθέτει την επιπλέον γλυκιά γεύση που χρειάζεται.

Enjoy!

……………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

2 Reviews

  1. Πολύ ωραία η παρουσίαση και του κέικ και το στυλ της φωτογράφισης. Μου άρεσε πολύ η περιγραφή για την φωτογράφιση. Θα ήθελα σε μελλοντικές αναρτήσεις σας να μαθαίνω κάτι παραπάνω. Ευχαριστώ.

    1. Χαίρομαι αγαπητή Ελευθερία που βρήκατε ενδιαφέρον τα μικρά tips που σας έδωσα σχετικά με τη συγκεκριμένη φωτογράφηση. Θα υπάρξουν κι’άλλα στο μέλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *