Χριστουγεννιάτικα Gingerbread Μπισκότα

 

Τα Χριστούγεννα κάθε σπιτικό φοράει τα γιορτινά του! Εικόνες γνώριμες και οικίες σε όλους, με τα φωτάκια στο δέντρο να αναβοσβήνουν, τα πιστιρίκια να κάθονται γύρω του και να το χαζεύουν, την οικογένεια να μαζεύεται γύρω από το γιορτινό τραπέζι και η κουζίνα να μυρίζει κανέλα και μπαχαρικά.

Μυρωδιές που μας ακολουθούν από το παιδικά μας χρόνια. Μπορεί τότε οι μητέρες μας να μην έφτιαχναν περίτεχνα γλυκά και ιδιαίτερα μπισκοτάκια, φρόντιζαν όμως το τραπέζι να είναι πάντα γεμάτο από μελομακάρονα, κουραμπιέδες και νόστιμα σπιτικά κέικ.

 

 

Εμείς στο νησί αυτές τις ημέρες ετοιμάζουμε επίσης και λουκουμάδες, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, που σηματοδοτεί και την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Σχετικά με το έθιμο αυτό θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες εδώ. Στην οικογένεια μου μάλιστα, όπως και σε άλλες οικογένειες στο νησί, υπάρχει η παράδοση να φτιάχνουμε λουκουμάδες και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ένα έθιμο που στο σπιτικό μας κρατάει χρόνια! Από τις γιαγιάδες μου, η παράδοση αυτή πέρασε στη μαμά μου και κάποια στιγμή θα ακολουθήσω και εγώ!

Προς το παρών όμως, εγώ έχω αναλάβει να ψησίματα. Και τι πιο ωραίο από το να ψήσουμε αυτές τις μέρες νόστιμα, μοσχομυριστά gingerbread μπισκοτάκια.

 

 

Τα gingerbread μπισκοτάκια έχουν μια μεγάλη ιστορία! Μια πρώτη εμφάνιση της συγκεκριμένης ζύμης εμφανίζεται στους αρχαίους Έλληνες και Αιγύπτιους που τη χρησιμοποιούσαν για τελετουργικούς σκοπούς.

Η ζύμη gingerbread εμφανίστηκε στην Ευρώπη όταν οι Σταυροφόροι του 11ου αιώνα έφεραν μαζί τους τζίντζερ πίσω στη Μέση Ανατολή.

Η ζύμη με τζίντζερ για την παρασκευή μπισκότων, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα. Τον 17ο αιώνα η Νυρεμβέργη γέμισε με υπέροχα gingerbread μπισκοτάκια και μπισκοτόσπιτα.

Τα ιδιαίτερα όμως αυτά μπισκοτάκια με μπαχαρικά διαδόθηκαν όταν εμφανίστηκαν στο διάσημο παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ» των αδελφών Grimm.

 

 

Ο Μπισκοτάνθρωπος εμφανίζεται και στην αυλή της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας, όταν η ίδια διέταξε να παρασκευαστούν από ζύμη τζίντζερ τα ομοιώματα των αυλικών της. (πηγή)

 

 

Τα gingerbread μπισκοτάκια έχουν αγαπηθεί και στη χώρα μας πολύ, και όχι τυχαία. Η υπέροχη αυτή ζύμη τους, η γεμάτη αρώματα και μπαχαρικά, δίνει στα μπισκοτάκια αυτά μια ιδιαίτερη spicy γεύση που τα καθιστά ένα εξαιρετικό κέρασμα για την περίοδο των Χριστουγέννων.

 

 

Αποτελούν ιδανικό δωράκι, τόσο για μικρούς, όσο και για μεγάλους! Μπορείτε με τα gingerbread μπισκοτάκια να στολίσετε το Χριστουγεννιάτικο σας τραπέζι  και μαζί με ένα personalized δωράκι, όπως αυτό το μικρό υπέροχο ξύλινο τελαράκι από το The little decor shop ,στο οποίο θα είναι κεντημένο στο χέρι το αρχικό το ονόματος του καθενός, να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!

 

 

Αυτό το χαριτωμένο ξύλινο τελαράκι μπορεί κάλλιστα να κρεμαστεί και στο Χριστουγεννιάτικο σας δέντρο, δίνοντάς του προσωπικό χαρακτήρα.

Το ξύλινο αυτό τελαράκι μαζί με άλλα μικρά personalized δωράκια από το The little decor shop μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Θα έρθουν στα χέρια σας σε μια υπέροχη και προσεγμένη συσκευασία όπως αυτό το κατακόκκινο βελούδινο πουγκί.

 

 

Τώρα όσο αναφορά τα μπισκοτάκια μας, ένα από τα βασικά υλικά της συγκεκριμένης ζύμης είναι η μελάσα, η οποία κάλλιστα μπορεί να αντικατασταθεί από το μέλι, αλλά τα μπισκοτάκια δεν θα έχουν αυτήν την έντονη γεύση που τα χαρακτηρίζει, συν το γεγονός ότι θα είναι πιο γλυκά απ’ότι πρέπει.

Επειδή όμως μου αρέσει να πειραματίζομαι με τα υλικά, φέτος επέλεξα να φτιάξω τα gingerbread μπισκοτάκια μου αντικαθιστώντας τη μελάσα με χαρουπόμελο!

Η σύσταση της ζύμης δεν επηρεάστηκε καθόλου, και τα μπισκοτάκια μου ήταν γεμάτα από γεύση και άρωμα, χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκά.

 

 

Ο στολισμός τους με royal icing (το γνωστό αυγόγλασο) τους έδωσε τη γλύκα που χρειαζόταν.

Αν τώρα η ιδέα του αυγόγλασου σας τρομάζει λιγάκι, θα σας δώσω ένα μικρό τιπ. Τα αυγά σας, αφού τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου και αφού τα πλύνετε καλά, θα τα βουτήξετε για 10 δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει, προσοχή όχι παραπάνω! Τα βγάζετε, και στη συνέχεια τα σπάτε και προσεκτικά κρατάτε το ασπράδι για το γλάσο σας. Με αυτό τον τρόπο παστεριώνεται το ασπράδι. Το αυγόγλασο διατηρείτε καλά σκεπασμένο με μεμβράνη τροφίμων στο ψυγείο για 3 μέρες.

 

 

Μπορείτε να στολίσετε τα μπισκοτάκια σας και με ζαχαρόπαστα.

Τώρα όσο αναφορά τη ζύμη για τα μπισκότα, θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο αρκετή ώρα, καλό λοιπόν είναι να την ετοιμάσετε από βραδίς και να ψήσετε τα μπισκότα σας την επόμενη μέρα.

 

 

Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή:

ΥΛΙΚΑ για 25 με 30 μπισκότα ανάλογα το μέγεθος τους

  • 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κουτ. του γλυκού τζίντζερ
  • 2 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. του γλυκού μπαχάρι
  • ¼ κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 180γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125γρ μαλακή μαύρη ζάχαρη
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125γρ χαρουπόμελο ή μεσάλα

ΥΛΙΚΑ για το royal icing

  • Ασπράδι από 1 αυγό
  • 250γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη (μπορεί να μη χρειαστεί όλη)
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 βανίλια σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τα μπισκότα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και το χαρουπόμελο και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά και το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.

Την αφαιρούμε από το μπολ, την ισομερίζουμε σε 3 ίσα μέρη, φτιάχνουμε 3 δίσκους, τους τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Ιδανικά από βραδίς.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και καλύπτουμε 2 ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο, ένα πακέτο τη φορά, και την αφήνουμε περίπου για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 4 χιλιοστών.

Κόβουμε τα μπισκότα  με τα κουπ πατ τις επιλογής μας (θα πρέπει τα μπισκότα μας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα) και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε για περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος από τα μπισκότα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο επάνω στο ταψί και στη συνέχεια τα τοποθετούμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

 

 

Αφού κρυώσουν εντελώς, ετοιμάζουμε το royal icing.

Σε ένα μπολ χτυπάμε μαζί το ασπράδι με το χυμό λεμονιού για περίπου 1 λεπτό.

Ρίχνουμε στη συνέχεια περίπου τη μισή ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε και τη βανίλια.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε κουτάλι – κουτάλι την ζάχαρη άχνη, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα.

Πιθανόν να μη χρειαστεί να προσθέσετε όλη τη ζάχαρη. Αν την προσθέσετε και η κρέμα σας γίνει πολύ σφιχτή προσθέστε ελάχιστο νερό (σταγόνες) ή το αντίθετο, αν η κρέμα σας είναι αραιή προσθέστε λίγη άχνη ζάχαρη ακόμη.

Σκεπάζουμε το γλάσο με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια, βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε τα μπισκότα μας.

Τα αφήνουμε στην άκρη για να στεγνώσει το γλάσο και, αν θέλουμε, τα βάζουμε σε σακουλάκια και τα δένουμε με όμορφες χριστουγεννιάτικες κορδελίτσες. Τα βρώσιμα δωράκια μας είναι έτοιμα!

 

 

Καλά Χριστούγεννα με πολλά χαμόγελα και χαρά!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Η συνταγή για τα μπισκότα είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο The hummingbird bakery.

You might also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *