Σοκολατένια Muffins με Κολοκυθάκι

 

Καθώς λοιπόν το ψυγείο μου συνεχίζει να είναι γεμάτο με κολοκυθάκια, αυτή τη φορά είπα να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι σοκολατένιο.

Τι να κάνω! Τα κολοκύθια αυτήν την εποχή τα έχω σπίτι σε αφθονία, τα βάζω παντού, σε σαλάτες, σε φαγητά φούρνου, σε ομελέτες, παντού! Είπα λοιπόν θα τα βάλω αυτή τη φορά σε ένα γλυκό και νόστιμο muffin, λιγάκι διαφορετικό και πάνω απ΄όλα υγιεινό!

 

 

Υγιεινό γιατί από τη μια, δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη και από την άλλη περιέχει βρώμη, λιναρόσπορο, μπανάνα και βέβαια φρέσκα καταπράσινα κολοκυθάκια.

 

 

Τα muffins αυτά είναι vegan – νηστίσιμα διότι δεν περιέχουν αυγά, βούτυρο και γαλακτοκομικά. Βέβαια θα χρειαστεί να προσθέσετε στη συνταγή σας μόνο 3 κουταλιές γάλα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα αμυγδάλου. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι αγαύης.

 

 

Επίσης, όπως ανέφερα παραπάνω, δεν περιέχουν ζάχαρη, την γλυκύτητα τους την παίρνουν από το μέλι, την μπανάνα και βέβαια το κολοκυθάκι. Είναι αφράτα, και έχουν μια ιδιαίτερη σοκολατένια bitter πλούσια γεύση. Προτίμησα να προσθέσω μόνο 100γρ μέλι, τώρα αν εσείς τα θέλετε πιο γλυκά, αν και δεν το βρίσκω απαραίτητο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ακόμη.

Να σας πω επίσης, πως το κολοκυθάκι εξαφανίζετε μέσα σε αυτά τα muffins και δεν το καταλαβαίνεις καθόλου, ούτε οπτικά, αλλά ούτε και γευστικά!

 

 

Το καλό είναι ότι δε θα χρειαστείτε μίξερ για να τα φτιάξετε, μόνο ένα μεγάλο μπολ στο οποίο θα προσθέτετε κάθε φορά τα υλικά σας. Το μόνο χρονοβόρο, ας πούμε, στην όλη διαδικασία είναι να τρίψετε το κολοκυθάκι. Η ποσότητα όμως που θα χρειαστείτε είναι μικρή, οπότε και αυτό δεν θα σας κουράσει.

 

 

Τέλος, πριν περάσω στη συνταγή, θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια για τον λιναρόσπορο.

Πρόκειται  για έναν μικρό σπόρο με μεγάλη θρεπτική αξία. Πλούσιο σε ω3- λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και άλλα πολύτιμα συστατικά απαραίτητα για τη σωστή υγεία του οργανισμού μας. Περισσότερα για τα οφέλη του μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.

Αυτό που κρατάω όσο αναφορά τη χρήση του στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική είναι ότι θα πρέπει να τον αγοράζουμε ολόκληρο, σε σπόρους, και να τον σπάμε όταν θα τον καταναλώσουμε, γιατί έτσι μόνο τα θρεπτικά του συστατικά περνούν στον οργανισμό μας.

Επίσης, καλό είναι να μην τον αφήνουμε αλεσμένο για να τον χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη φορά γιατί οξειδώνεται και χάνει την θρεπτική του αξία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον λιναρόσπορο, με τη μορφή σπόρου αλεσμένου, στις σαλάτες σας, στο πρωινό σας, στα κέικ, σε μπισκότα, σε smoothie, σε σάλτσες και με τη μορφή αλευριού σε διάφορες παρασκευές όπως το απλό αλεύρι.

 

 

Για τα σοκολατένια muffins με κολοκυθάκι θα χρειαστούμε:

Υλικά για 12  muffins

  • 110 γρ βρώμη αλεσμένη
  • 140 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ σκόνη κακάο
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο (εάν δε έχετε, το αντικαθιστάτε με βρώμη αλεσμένη)
  • 2,5 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1,5 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 230 γρ κολοκυθάκι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 μικρές ώριμες μπανάνες ή 1,5 μεγάλη αλεσμένη
  • 100 με 120 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε)
  • 3 ή 4 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου (για τη vegan εκδοχή) η κανονικό γάλα με χαμηλά λιπαρά.
  • 120 γρ σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας

Νιφάδες βρώμης για να την κορυφή από τα muffins (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετείτε τις ειδικές χάρτινες θήκες για muffins στο ειδικό ταψάκι.

Σε ένα μπολ ρίχνετε μαζί το αλεύρι, την αλεσμένη βρώμη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτετε και το λιναρόσπορο και συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Στη συνέχεια ρίχνετε στο μείγμα το λάδι, το μέλι, την μπανάνα και το τριμμένο κολοκυθάκι και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά.

Προσθέτετε και τις 3 κουταλιές γάλα και ανακατεύετε. Θα πρέπει το μείγμα σας να είναι παχύ αλλά να έχει και μια μικρή ρευστότητα έτσι ώστε να ξεκολλάει από το κουτάλι. Αν είναι πολύ παχύ προσθέστε άλλη μια κουταλιά γάλα.

Τέλος προσθέτετε και τις σταγόνες σοκολάτας.

Γεμίζετε τις  ειδικές θήκες κατά τα 2/3 και πασπαλίζετε την επιφάνεια από τα muffins σας με νιφάδες βρώμης (προαιρετικά) και αν θέλετε με σταγόνες σοκολάτας.

Ψήνετε για 20-25 λεπτά ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος από τα muffins σας.

Μπορείτε να κάνετε τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα στο κέντρο από 2-3 muffins. Η οδοντογλυφίδα δεν θα βγαίνει εντελώς καθαρή λόγω της σοκολάτας, αλλά αν η επιφάνεια τους έχει φουσκώσει και είναι σταθερή θα είναι έτοιμα.

Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε για λίγο στο ταψάκι να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα αφαιρείτε από το ταψάκι και τα τοποθετείτε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

 

Nothing says home like the smell of baking!

Emjoy!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *