Chocolate Pancake Cake

Σε παλιότερη ανάρτηση μου, είχα μπει στη διαδικασία να συνδυάσω το πρωινό με επιδόρπιο, δημιουργώντας αυτό το υπέροχο trifle με βάση από σπιτική σοκολατένια granola, γιαούρτι και σάλτσα από φρέσκες φράουλες.  Έτσι στη στιγμή είχες στη διάθεση σου ένα υγιεινό γλυκάκι. Μάλιστα η ιδέα αυτή παρουσιάστηκε και στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, στο τεύχος 26 (Ιούλιος-Αύγουστος).

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια άλλη αγαπημένη μου συνταγή για πρωινό και όχι μόνο.

Πρόκειται για αφράτα σοκολατένια pancakes με γιαούρτι. Ιδανικό πρωινό για τα σαββατοκύριακα που έρχονται.

Επίσης θα σας δείξω πως μπορούμε να τα μεταμορφώσουμε σε ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο!

 

 

Τα συγκεκριμένα σοκολατένια pancakes τα φτιάχνω συχνά, κυρίως τα σαββατοκύριακα του χειμώνα όταν έχω χρόνο.  Η συνταγή βγάζει περίπου 7 μεγάλα pancakes, μπορείτε να τα φτιάξετε και μικρότερα σε μέγεθος και αφού κρυώσουν, να τα τυλίξετε με μεμβράνη τροφίμων και να τα βάλετε στο ψυγείο για την επόμενη μέρα.

Διατηρούνται ακόμη και στην κατάψυξη για μια εβδομάδα, καλά τυλιγμένα με μεμβράνη τροφίμων αρχικά και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο. Απλά τα βγάζετε από την κατάψυξη και τα αφήνετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αν σας αρέσουν ζεστά μπορείτε να τα ζεστάνετε ελαφρώς στο φούρνο.

 

 

Πρόκειται για αφράτα σοκολατένια pancakes με γιαούρτι , αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα γλυκά και αυτό γιατί πάντα τα pancakes μας τα συνοδεύουμε με μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου ή ακόμη και με μαρμελάδα και έτσι αποκτούν μια ιδιαίτερη γλυκύτητα, που σε συνδυασμό με το κακάο που περιέχουν η γεύση τους απογειώνεται!

 

 

Αφού λοιπόν ετοιμάσουμε τα pancakes μας και τα αφήσουμε να κρυώσουν, μπορούμε να τα μεταμορφώσουμε σε μια υπέροχη τουρτίτσα  που μοιάζει λίγο με τη black forest.

Είναι έτοιμη στη στιγμή και αφού μείνει για λίγο στο ψυγείο και δέσουν οι γεύσεις, είμαι σίγουρη ότι θα την απολαύσετε!

 

 

Για τη γέμιση επέλεξα μια απλή φυτική σαντιγί  και μαρμελάδα φραγκοστάφυλο. Επέλεξα μαρμελάδα φραγκοστάφυλο γιατί η γλυκιά και λίγο όξινη γεύση της δένει πολύ ωραία με τη σαντιγί και τη σοκολάτα. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε όποια μαρμελάδα θέλετε, κατά προτίμηση όμως από κόκκινα φρούτα, όπως φράουλα, κεράσι ή βύσσινο.

 

 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα υλικά που θα χρειαστούμε.

Υλικά για τα σοκολατένια pancakes

  • 160 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 20 γρ κακάο κοσκινισμένο
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 1 1/2 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 1/2 κουτ.γλ  αλάτι
  • 150 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 1 κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια κάψουλα βανίλιας σκόνη
  • 200 ml γάλα

Ελάχιστο  βούτυρο για το τηγάνι

Υλικά για τη γέμιση του Pancake Cake

  • 1 κουτί φυτική σαντιγί
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια σκόνη
  • Μαρμελάδα φραγκοστάφυλο ή  κεράσι/βύσσινο ή ακόμη και φράουλα

Για τη διακόσμηση

Φρέσκα φρούτα

Σοκολάτα

Εκτέλεση για τα pancakes

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το κακάο (αφού τα έχουμε κοσκινίσει) τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης και ρίχνουμε σιγά σιγά και το γάλα.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά  ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά όχι παραπάνω.

Αν δούμε ότι το μείγμα μας είναι αρκετά πηκτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη (τα 200ml όμως γάλα θεωρώ ότι είναι αρκετά)

Αφήνουμε το μπολ με το μείγμα μας  στην άκρη για 10 λεπτά.
Ζεσταίνουμε στη συνέχεια  ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά – προσοχή όχι δυνατή – και αλείφουμε με πολύ λίγο βούτυρο.

Ρίχνουμε με την κουτάλα μια μικρή ποσότητα από το μείγμα μας στο τηγάνι έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας κύκλος. Αν θέλουμε μπορούμε λίγο με τη βάση της κουτάλας μας να απλώσουμε το μείγμα.

Αφήνουμε να ψηθεί από τη μια πλευρά 2-3 λεπτά, ανάλογα τη θερμοκρασία της κουζίνας μας, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια από το pancake μας και στη συνέχεια το γυρίζουμε προσεκτικά  από την άλλη, θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο η άλλη πλευρά.

Σερβίρονται ζεστά  για πρωινό ή brunch με μέλι, φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα, ξυρούς καρπούς ή μαρμελάδα .

Tip 1 : Πρέπει η φωτιά μας να είναι χαμηλή προς μέτρια διαφορετικά αρπάζουν και δεν ψήνονται. Mπορούμε να τα φτιάξουμε, να τα αφήσουμε να κρυώσουν, να τα τυλίξουμε σε μια μεμβράνη τροφίμων και να τα βάλουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα τα ζεσταίνουμε και είναι έτοιμα για το πρωινό μας.

Tip 2 : Αν το τηγάνι σας είναι αντικολλητικό δεν θα χρειαστείτε να το ξαναβουτυρώσετε, παρά ελάχιστα μόνο στη αρχή. Τα pancakes σας θα ψηθούν πολύ καλά και δεν θα κολλήσουν καθόλου.

Εκτέλεση για τη γέμιση – κρέμα

Βάζουμε τη φυτική κρέμα στο ψυγείο με το κουτάκι της για τουλάχιστον 1 ώρα να παγώσει (μυστικά για μια ωραία και αφράτη σαντιγί θα βρείτε στην κατηγορία faqs)

Αφού λοιπόν παγώσει η κρέμα, τη βγάζουμε από το ψυγείο και τη χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ προσθέτοντας σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Όταν γίνει αφράτη και σταθερή η σαντιγί μας είναι έτοιμη.

Συναρμολόγηση

Σε ένα δίσκο τοποθετούμε το πρώτο pancake μας, από επάνω απλώνουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας και με τη βοήθεια ενός κορνέ λίγη σαντιγί . Συνεχίζουμε με το δεύτερο pancake, μαρμελάδα και σαντιγί, μπορείτε και αντίστροφα, να απλώσετε δηλαδή πρώτα τη σαντιγί και από επάνω τη μαρμελάδα.

Συνολικά θα τοποθετήσετε 5 pancakes, τα υπόλοιπα θα τα απολαύσετε στο πρωινό σας με μέλι και φρέσκα φρούτα.

Τέλος, αφού τοποθετήσετε και το 5ο pancake γαρνίρετε με την υπόλοιπη σαντιγί, πασπαλίζετε με τριμμένη κουβερτούρα σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτα και φρέσκα φρούτα.

Βάζετε την τούρτα σας στο ψυγείο, την βγάζετε και την κόβετε όταν θα τη σερβίρετε.

And remember…the secret ingredients is always love!

 

You might also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *