Σοκολατένια Muffins με βρώμη και μπανάνα

 

Πεθύμησα σοκολάτα και τι καλύτερο από αυτά τα μικρά μάφινς τα οποία ετοιμάζονται πολύ γρήγορα και με υλικά που σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε στην κουζίνα μας.

Η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη περίοδο ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος, προσπαθώ να τον μοιράσω ανάμεσα στις καθημερινές μου υποχρεώσεις, τόσο στην εργασία μου όσο και στο σπίτι, στις ετοιμασίες μιας βάπτισης για μια πολύ καλή φίλη και βέβαια στο blog. Τι να πρωτοπρολάβω!

Παρόλα αυτά ξέκλεψα λίγο χρόνο και ετοίμασα αυτά τα πολύ εύκολα μαφινάκια με σοκολάτα, τα οποία είναι… πώς να σας τα περιγράψω… φουλ σοκολατένια με μια μεστή γεύση και υπέροχο άρωμα.

 

 

Στην πιο υγιεινή εκδοχή τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη καρύδας και γάλα αμυγδάλου με άρωμα βανίλιας, το οποίο θα το μετατρέψετε σε ξινόγαλο προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι και θα το αφήσετε στην άκρη για 10 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε.

 

 

 

 

Διαβάζοντας τα υλικά της συνταγής θα διαπιστώσετε ότι δεν έχω προσθέσει αυγό, δεν το έχω ξεχάσει, απλά επέλεξα να το αντικαταστήσω με μισή μπανάνα, αν δεν συμπαθείτε τη μπανάνα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ένα αυγό.

Τα συγκεκριμένα μαφινάκια, τόσο την πρώτη φορά που τα έφτιαξα όσο και αυτήν, έγιναν ανάρπαστα από τους συναδέλφους στη δουλεία, οι οποίοι μου είχαν ζητήσει ένα γλυκάκι σοκολατένιο και λιγάκι υγιεινό. Τα περίμεναν λοιπόν πως και πως!

Και επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος, σταματάω τα πολλά λόγια και περνάω στη συνταγή.

 

 

ΥΛΙΚΑ για 12 μάφινς μεσαίου μεγέθους

  • 60 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γραμ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • Μισή ώριμη μπανάνα
  • 100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 50 γραμ. βρώμη αλεσμένη στο μούλτι
  • 20 γραμ. κακάο
  • 1/2  κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λιναρόσπορο αλεσμένο (προαιρετικά )
  • 120 γραμ. ξινόγαλα (εναλλακτικά ανακατεύουμε γάλα αμυγδάλου ή ένα γάλα ελαφρύ με ένα κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά)
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από λευκό κρασί
  • 50 γραμ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Τοποθετούμε στο ειδικό ταψί για μάφινς τις ειδικές αντικολλητικές χάρτινες θήκες ή τις καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος αντικολλητικό.

Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο την καστανή ζάχαρη ή τη ζάχαρη καρύδας  μέχρι να ομογενοποιηθεί  και να αφρατέψει (όσο γίνετε) το μείγμα.

Προσθέτουμε την μπανάνα, αφού πρώτα την έχουμε πολτοποιήσει με ένα πιρούνι, και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Σε ξεχωριστό μπολ έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι μαζί με το κακάο, προσθέτουμε τη βρώμη (αλεσμένη), τη μαγειρική σόδα και τον λιναρόσπορο.

Ρίχνουμε στο μείγμα με το βούτυρο τα στερεά υλικά εναλλάξ με το ξινόγαλο, χτυπάμε τόσο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν καλά τα υλικά μας, όχι παραπάνω.

Τέλος ρίχνουμε και το ξίδι. Ανακατεύουμε  μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά καλά για μερικά λεπτά ακόμη.

Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Μοιράζουμε το μείγμα στις χάρτινες θήκες για μαφινς κατά τα 2/3 και αν θέλουμε ρίχνουμε στην επιφάνεια των μαφινς λίγες ακόμη σταγόνες σοκολάτας.

Ψήνουμε για περίπου  20-25 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο από 2-3 μάφινς και αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα μάφινς από το ταψί και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Μπορείτε αν θέλετε να λιώσετε λίγη  κουβερτούρα σοκολάτα και να την ρίξετε στην επιφάνεια μαζί με χοντροσπασμένο αμύγδαλο, έτσι τα μάφινς σας θα αποκτήσουν μια πιο ιδιαίτερη εμφάνιση αλλά και γεύση.

 

 

And remember that…there is always a reason to bake!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *