Cupcake Σοκολάτας με Κρέμα Σοκολάτα – Καραμέλα

 

Είναι τόσο κομψά και ντελικάτα που κάποιες φορές μοιάζουν σαν να έχουν βγει από παραμύθι, και άλλες πάλι στέκονται στολισμένα να φωτογραφηθούν και να κοσμήσουν με την παρουσία τους τις πιο ιδιαίτερες στιγμές μας.

Πρόκειται για τα Cupcakes που με την υπέροχη αφράτη κρέμα τους κλέβουν πάντα τις εντυπώσεις. Τα Cupcakes τα λατρεύω, άλλωστε και η πρώτη ανάρτηση μου στο blog αφορούσε ένα ιδιαίτερο σε γεύση μικρό κεκάκι, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Και μη βιαστείτε να πείτε ότι πρόκειται για ένα απλό κέικ με μια κρέμα στην κορυφή… το σωστό Cupcake θα πρέπει να αποτελείται από ένα αφράτο μεν, αλλά νοτερό και πλούσιο σε γεύση κέικ, έτσι ώστε να δένει όμορφα με την κρέμα που θα το συνοδεύει αποτελώντας ένα γλυκό πειρασμό.

 

 

Ένα τέτοιο λοιπόν Cupcake θα σας παρουσιάσω σήμερα. Πλούσιο σε γεύση και σε άρωμα που λιώνει στο στόμα αφήνοντας σου μια υπέροχη σοκολατένια μπίτερ γεύση μαζί με μια μικρή επίγευση καραμέλας. Και αν όλο αυτό σας ακούγετε εθιστικό, πιστέψτε με είναι!

 

 

Η κρέμα που συνοδεύει το Cupcake αυτό είναι ιδιαίτερη και με μια μεταξένια υφή, φαίνεται άλλωστε και στις φωτογραφίες πόσο απαλή και γυαλιστερή είναι, αλλά και πόσο όμορφα στέκεται επάνω στο κέικ.

 

 

Η βάση της κρέμας αποτελείται από σοκολάτα κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο σε συνδυασμό με καραμέλα και κρέμα γάλακτος.

Το μόνο σημείο που θα πρέπει να προσέξετε στην παρακάτω συνταγή είναι η δημιουργία της καραμέλας, τα υπόλοιπα βήματα είναι απλά, όπως απλά είναι και τα υλικά της συνταγής.

Ας περάσουμε λοιπόν στην παρουσίαση της συνταγής:

 

 

ΥΛΙΚΑ για 14 – 16 Cupcakes

  • 130γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 210γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 45γρ κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120ml  γάλα
  • 120ml ηλιέλαιο
  • ¾ κουτάλι της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 120ml ζεστό νερό ή ζεστό αρωματικό καφέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τα cupcakes

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Τοποθετούμε στο ειδικό ταψάκι για μάφινς τις ειδικές χάρτινες θήκες ή χρησιμοποιούμε θήκες σιλικόνης.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Τέλος στο μείγμα αυτό προσθέτουμε και το ζεστό νερό ή τον καφέ και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το υγρό μείγμα σε αυτό με τα στερεά υλικά και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά μας και να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Γεμίζουμε τις θήκες μας κατά τα 2/3  και ψήνουμε τα κεκάκια μας για 20 περίπου λεπτά ανάλογα το φούρνο. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο τους και αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα.

Βγάζουμε τα κεκάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για 3 με 4 λεπτά μέσα στο ταψί. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν καλά.

 

 

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα – frosting

ΥΛΙΚΑ για την κρέμα

  • 114γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 25ml νερό
  • 175ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 225γρ σοκολάτα κουβερτούρα 53% κακάο
  • 225γρ βούτυρο ανάλατο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Μια πρέζα αλάτι (μία τσιμπιά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για την κρέμα

Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ. Αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη σταματάμε το ανακάτεμα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μέχρι να πάρει ένα χρυσό – καφέ χρώμα. Εντωμεταξύ σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει βράση.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα με την καραμέλα από τη φωτιά και αδειάζουμε προσεκτικά τη βραστή κρέμα γάλακτος μέσα στην καραμέλα. Το μείγμα θα αφρίσει και θα φουσκώσει γιαυτό θα πρέπει το κατσαρολάκι που θα φτιάξετε την καραμέλα να μην είναι ρηχό.

Ανακατεύουμε την καραμέλα με την κρέμα γάλακτος πολύ καλά και την αφήνουμε στην άκρη για  2-3 λεπτά. Στη συνέχεια τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα, αφήνουμε για 1λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα και μετά ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα έως ότου έχουμε ένα λείο μείγμα.

Τοποθετούμε το μπολ στο μίξερ και ξεκινάμε να χτυπάμε τη σοκολάτα μας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει.

Τέλος αφού κρυώσει η σοκολάτα προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Όσο περισσότερο χτυπάμε την κρέμα τόσο πιο ζεστό και ανοιχτό χρώμα παίρνει.

Αν δεν έχει κρυώσει το μείγμα με τη σοκολάτα όταν θα ρίξετε το βούτυρο  η κρέμα θα γίνει ρευστή, σε αυτήν την περίπτωση βάλτε την για λίγο στο ψυγείο να πήξει και χτυπήστε την αργότερα.

Όταν η κρέμα είναι έτοιμη τη βάζουμε σε καρνέ και γαρνίρουμε τα cupcakes μας.

 

 

 

 

Αν θέλουμε μπορούμε να στολίσουμε τα Cupcakes με κομμάτια καραμέλας.

Για την καραμέλα διακόσμησης θα χρειαστούμε:

  • 100γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 30ml νερό

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Όταν λιώσει λιώσει η ζάχαρη σταματάμε το ανακάτεμα και αφήνουμε την καραμέλα μας να πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσεκτικά απλώνουμε την καραμέλα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στρώνοντας την με μια σπάτουλα.

Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια με ένα μαχαίρι ή με το χέρι σπάμε την καραμέλα σε κομμάτια και με αυτά στολίζουμε τα Cupcakes.

 

 

Τα cupcakes διατηρούνται στο ψυγεία αλλά θα πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν σερβιριστούν.

Καλή σας απόλαυση!

And remember…Cupcakes are muffins that believed in miracles!

 

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

*

Η συνταγή για τα cupcakes είναι προσαρμοσμένη από εδώ και για την κρέμα από εδώ.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *