Τάρτα με κεράσια και φράουλες

 

Αν δεν φτιάξεις αυτήν την περίοδο γλυκά με φρούτα, τότε πότε θα φτιάξεις!

Το καλοκαίρι έχεις τόσα πολλά φρούτα στη διάθεσή σου και τόσες πολλές επιλογές για να τα εκμεταλλευτείς. Μία από αυτές είναι και οι τάρτες. Τις αγαπώ πολύ τις τάρτες, άλλωστε το έχετε καταλάβει. Υπέροχη μπισκοτένια ζύμη που κρύβει μέσα αλμυρή ή γλυκιά γέμιση.

 

 

Μια τέτοια τάρτα θα σας παρουσιάσω σήμερα, γεμάτη με κεράσια και φράουλες. Η αλήθεια είναι ότι δείξατε πολύ μεγάλη αγάπη σε αυτήν την τάρτα και χάρηκα πάρα πολύ γιατί της αξίζει!

 

 

Αρχικά σας ενθουσίασε η εμφάνισή της, αν όμως τη δοκιμάσετε θα σας ενθουσιάσει και η γεύση της. Μια τάρτα που είναι τόσο εύκολη στο να γίνει, όσο δε φαντάζεστε! Και αν σας φαντάζει δύσκολη η όλη διαδικασία του στολισμού της, πιστέψτε με δεν είναι. Η ζύμη είναι πάρα πολύ εύπλαστη και δε σπάει με αποτέλεσμα να μπορείτε εύκολα, αν έχετε στη διάθεσή σας μικρά κουπατ, να κόψετε τα σχέδια της επιλογής σας και με αυτά να στολίσετε την επιφάνειά της.

 

 

Αν πάλι δεν έχετε κουπάτ, μπορείτε να τη στολίσετε πλέκοντας λωρίδες μεταξύ τους και φτιάχνοντας πλεξίδες. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι η τάρτα μου αυτή βασίστηκε σε μια από τις αρχικές μου αναρτήσεις μου εδώ στο blog

Αν τώρα αγαπάς τα κεράσια και τις φράουλες, τότε θα λατρέψεις και τη γέμισή της. Μόνο λίγα υλικά αρκούν για να έχει η τάρτα σου αυτήν τη ζουμερή γέμιση.

 

 

Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε εξολοκλήρου κεράσια, τώρα που είναι και η εποχή τους και αν αγαπάτε τη σοκολάτα να σας θυμίσω και τις σοκολατένιες ατομικές τάρτες με κεράσια από παλαιότερο ποστ. Θα τις βρείτε εδώ.

Η ιδιαιτερότητα όμως της τάρτας που σας παρουσιάζω σήμερα είναι ότι δεν περιέχει καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη. Στη θέση της, τόσο στη ζύμη όσο και στη γέμιση, έχω χρησιμοποιήσει ζάχαρη από χουρμά. Μάλιστα και η ποσότητα της ζάχαρης από χουρμά είναι λιγότερη από αυτήν που συνήθως έχουν οι τάρτες. Άλλωστε, αν τα φρούτα είναι ώριμα και γλυκά δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

 

 

Συνήθως οι τάρτες συνοδεύονται και με παγωτό άρα δεν είναι ανάγκη να είναι πολύ γλυκιές. Η ζάχαρη από χουρμά μπορεί βέβαια να αντικατασταθεί με ζάχαρη καρύδας, να επισημάνω όμως πως η ζύμη θα βγει λίγο πιο σκουρόχρωμη ή με καστανή ψιλή ζάχαρη ή απλή κρυσταλλική. Επιλέξτε όποιο γλυκαντικό θέλετε σύμφωνα με τις διατροφικές σας συνήθειες.

 

 

Το σημαντικότερο απ’όλα είναι τα φρούτα που θα επιλέξετε να είναι αρκετά ώριμα και τόσο το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε στη ζύμη, όσο και το νερό θα πρέπει να είναι αρκετά παγωμένα, κατευθείαν από το ψυγείο.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε αυτήν την υπέροχα στολισμένη Καλοκαιρινή τάρτα με κεράσια και φράουλες.

 

 

Υλικά για τη ζύμη, για μια ταρτιέρα 23 εκατ. περίπου

  • 350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη από χουρμά
  • 220γρ βούτυρο παγωμένο
  • 60ml παγωμένο νερό

Τα υλικά για τη γέμιση:

  • 420γρ κεράσια χωρίς κουκούτσια
  • 360γρ φράουλες
  • 3 με 4 κουτάλια της σούπας ζάχαρη από χουρμά
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ή το πολύ 1 κουτάλι της σούπας χυμό λεμονιού (το λεμόνι λειτουργεί ως συντηρητικό και βοηθάει στο να δέσει καλύτερα η γέμιση)

1 Αυγό με λίγο γάλα και ζάχαρη της επιλογής σας για την επιφάνεια (προαιρετικά)

Εκτέλεση για τη ζύμη

Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρύο βούτυρο σε κομμάτια και τρίβουμε με τα δάχτυλα μας το μείγμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει ψιχουλιαστή (την διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και στο multi-πολυκόφτη). Τέλος, προσθέτουμε το νερό σιγά- σιγά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη δίνοντάς της σχήμα δίσκου και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε στην άκρη για μερικά λεπτά.

Παίρνουμε μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο ή μία πυρίμαχη στρογγυλή φόρμα. Αν δεν είναι αντικολλητικό το σκεύος μας το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε ή για μεγαλύτερη ευκολία το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασία  και την ανοίγουμε με τον πλάστη δίνοντας της ένα στρογγυλό σχήμα λίγο μεγαλύτερο από την διάμετρο της ταρτιέρας έτσι ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά της φόρμας. Τη ζύμη που θα περισσέψει την κρατάμε για να καλύψουμε την επιφάνεια. Αν η ζύμη είναι πολύ παγωμένη την αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου για να μπορούμε να τη διαχειριστούμε πιο εύκολα.

Ρίχνουμε στην τάρτα το μείγμα με τα κεράσια και τις φράουλες και απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.

Ενώνουμε τη ζύμη που έχει περισσέψει, την ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη και κόβουμε λωρίδες με τις οποίες καλύπτουμε την επιφάνεια της τάρτας.

Επίσης, αν θέλουμε, τη στολίσουμε με λουλούδια που μπορούμε να φτιάξουμε με διάφορα μικρά κουπάτ.

Αφού στολίσουμε την τάρτα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε ένα αυγό μαζί με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνειά της με ένα πινελάκι. Στη συνέχεια, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη από χουρμά, έτσι ώστε να αποκτήσει ένα όμορφο καραμελένιο χρώμα.

Ψήνουμε τη τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και τη αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε για να μη διαλυθεί.

Μπορούμε να τη απολαύσουμε σκέτη ή μαζί με μία μπάλα παγωτό βανίλια.

Σημείωση

Αν περισσέψει, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για λίγες μέρες.

………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

2 Reviews

    1. Σε ευχαριστώ Αγγελική μου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *