Κέικ με Πασχαλινό τσουρέκι

 

Επιστρέφουμε σιγά σιγά στην καθημερινότητα μας, μετά από τη γιορτή του Πάσχα, και στις καθημερινές μας συνήθειες όσο αναφορά το φαγητό.

Τι γίνεται όμως με το φαγητό που έχει περισσέψει,τα τσουρέκια και τα κόκκινα αυγά;

Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να κάνουμε, ειδικά μετά τις γιορτές, είναι να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τρόφιμα που μας έχουν περισσέψει από το πασχαλινό τραπέζι, έτσι ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο.

 

 

Αυτό άλλωστε πρεσβεύει και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε, που σκοπό έχει τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

Η δράση της εξαιρετικής αυτής οργάνωσης είναι μεγάλη και σημαντική. Καθημερινά «σώζει» περισσευούμενα τρόφιμα και φαγητό προσφέροντας χιλιάδες μερίδες φαγητού, μέσω κοινωνικών φορέων, σε όλη την Ελλάδα σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Παράλληλα, μέσα από πολλές εκπαιδευτικές δράσεις, φροντίζει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά γύρω από τη σπατάλη τροφίμων, ενημερώνοντάς τα για το πως μπορούν να συμβάλλουν και αυτά στην πρόληψη του φαινομένου.

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε! Ξεκινώντας από το σπιτικό μας. Μικρές αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε και στον τρόπο που συντηρούμε και αξιοποιούμε τα τρόφιμα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Μπορούμε μπορείτε να ενημερωθείτε, τόσο για τη δράση της οργάνωσης, όσο και για τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε.

 

 

Έτσι λοιπόν, φροντίζουμε το μαγειρεμένο φαγητό που έχει περισσέψει να το φυλάξουμε, καλά συσκευασμένο, στην κατάψυξη για κάποια άλλη μέρα.

Τα κόκκινα βρασμένα αυγά που έχουν μείνει μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο και να τα καταναλώσουμε προσθέτοντας τα σε σάντουιτς ή σε διάφορες σαλάτες.

Μια αγαπημένη μου σαλάτα με βρασμένα πασχαλινά αυγά  θα σας παρουσιάσω σε επόμενο ποστ.

Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με το τσουρέκι, γιατί σίγουρα όλο και κάποιο κομμάτι έχει περισσέψει και πόσο πια τσουρέκι μπορείς να φας για πρωινό.

 

 

Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν το τσουρέκι που έχει περισσέψει και θα το μεταμορφώσουμε σε ένα νόστιμο και μυρωδάτο κέικ-ψωμάκι, όπως θέλετε το λέτε, προσθέτοντας ελάχιστα υλικά.

 

 

Έτσι λοιπόν, στη στιγμή θα έχετε στη διάθεση σας ένα ζεστό και μεστό σε γεύση κέικ για να συνοδεύσετε το απογευματινό καφέ ή το τσάι σας.

Μπορείτε να το σερβίρετε με άχνη ζάχαρη ή με ένα γλάσο σοκολάτας ή ακόμη και με ένα γλάσο πορτοκαλιού, όπως έκανα εγώ. Ακόμη όμως και σκέτο είναι πολύ νόστιμο, ειδικά όταν είναι ζεστό!

 

 

Για το Κέικ με Τσουρέκι θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για το κέικ

  • 200γρ τσουρέκι
  • 250γρ αλεύρι κοσκινισμένο
  • 80γρ ζάχαρη
  • 10γρ μπέικιν πάουντερ
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 210ml γάλα
  • 70ml ηλιέλαιο
  • 80γρ σταγόνες σοκολάτας
  • 30γρ φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)

ΥΛΙΚΑ για το γλάσο πορτοκαλιού

  • 80γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. της σούπας χυμό πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ 18 με 20 εκατοστά.

Σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζουμε με το χέρι το τσουρέκι και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το αυγό με το γάλα και το ηλιέλαιο.

Ρίχνουμε το υγρό μείγμα μας στα στερεά υλικά και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και το φιλέ αμυγδάλου. Ανακατεύουμε απαλά και το μείγμα μας είναι έτοιμο.

Το αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ και με μια σπάτουλα στρώνουμε λίγο την επιφάνεια.

Ψήνουμε για περίπου 40 με 45 λεπτά. Στα 40 λεπτά τρυπάμε το κέικ στο κέντρο με ένα σουβλί και αν βγει καθαρό τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.

Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία του. Μπορείτε να το σερβίρετε ζεστό αλλά και αφού κρυώσει.

 

 

Για το γλάσο πορτοκαλιού

Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με το χυμό πορτοκαλιού. Αν το γλάσο είναι πηχτό προσθέτουμε λίγο ακόμη χυμό πορτοκαλιού.

Γαρνίρουμε με το γλάσο το κέικ και σερβίρουμε.

 

Enjoy!

Η παραπάνω συνταγή βασίστηκε πάνω σε μια παλιότερη συνταγή από το blog, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *