Γεμιστό ψωμί με ταχίνι ή κανέλα

Κάθε φορά που έρχεται το σαββατοκύριακο λέω, θα καθίσω να ξεκουραστώ, δεν θα φτιάξω τίποτα, και πάντα, συνήθως την Κυριακή το απόγευμα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, θέλω απεγνωσμένα έναν μικρό πειρασμό!!  Τι να φτιάξω όμως όταν δεν το έχω προγραμματίσει και δεν έχω ψωνίσει τα κατάλληλα υλικά; Ανοίγω τα ντουλάπια, ρίχνω μια ματιά στα υλικά μου και ψάχνω στο ίντερνετ!

Μια από αυτές τις Κυριακές ήταν και η προηγούμενη, ήθελα οπωσδήποτε να συνοδεύσω το απογευματινό μου τσαγάκι , (γιατί ως γνωστόν καφέ δεν πίνω , μόνο ντεκαφεϊνέ φίλτρου και βιολογικό παρακαλώ) με κάτι διαφορετικό. Βλέποντας στο ντουλάπι μου ένα βάζο ταχίνι με κακάο (το οποίο λατρεύω) σκέφτηκα, δεν φτιάχνω ένα ψωμάκι γεμιστό με ταχίνι;

Ωραία, αλλά έλα που όμως δεν είχα μαγιά, άσε που δεν είχα την υπομονή να περιμένω να φουσκώσει η ζύμη μου, είχα όμως αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, και λέω, δεν φτιάχνω μια ωραία ζύμη σαν αυτήν που φτιάχνουμε για την πίτσα αλλά γλυκιά και να την γεμίσω με το ταχίνι μου….. και <<βουα λα>>…..έτοιμο το ψωμάκι μου!

 

 

Το τόλμησα και μπορώ να πω ότι το ψωμάκι αυτό μόλις βγήκε από το φούρνο ήταν πεντανόστιμο και γεμάτο αρώματα. Ξέχασα να σας πω ότι είναι και νηστίσιμο! Και αφού κρύωσε ήταν επίσης νόστιμο, αλλά επειδή δεν περιέχει μαγιά, καλό είναι να μη μείνει για μέρες γιατί σκληραίνει λίγο ..(δε νομίζω ότι θα μείνει, αλλά λέμε τώρα).. 😉

Τελικά, εκεί που θα έφτιαχνα ένα ψωμάκι, επειδή εξαφανίστηκε σε χρόνο dt, έφτιαξα την επόμενη μέρα και ένα δεύτερο. Αυτήν τη φορά γεμιστό με κανέλα, σταφίδες και καστανή ζάχαρη.

Υπάρχουν δυο τρόποι να το φτιάξετε, ή να το βάλετε σε μια φόρμα του κέικ, όπως έκανα εγώ  ή να κόψετε το ρολό που θα φτιάξετε σε φέτες και να τις τοποθετήσετε πάνω στο ταψί σας, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο ατομικά ψωμάκια. Στη δεύτερη περίπτωση θα προσέξετε λίγο το ψήσιμο σας, ίσως χρειαστεί λιγότερο χρόνος . Σας εξηγώ αναλυτικά τη διαδικασία πιο κάτω.

Ας περάσω λοιπόν στα υλικά που θα χρειαστούμε και στην εκτέλεση της συνταγής.

ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη

  • 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ( ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη, εμένα μου πήρε 440 με 450 γρ)
  • 2 κ. σούπας φυτική μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, αρκετά μαλακή
  • 1 ποτήρι του νερού – 250ml χλιαρό νερό ( όχι καυτό)
  • 1 κ. σούπας ξύδι λευκό
  • 2 κ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κ. σούπας κανέλα σκόνη
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ( προσοχή να είναι ακέρωτο)

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση

Πρώτη γέμιση:

  • Ταχίνι με κακάο
  • Καστανή ζάχαρη
  • Σουσάμι για την επικάλυψη

Δεύτερη γέμιση :

  • 50 γρ  φυτική μαργαρίνη σε θερμοκαρασία δωματίου
  • 5 κ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 3 κ. γλυκού κανέλα
  • Μισό φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
  • Καρύδια  σπασμένα για την επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τη ζύμη

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι , κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τη λιωμένη μαργαρίνη και το χλιαρό νερό. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε σιγά – σιγά τα υλικά μας ξεκινώντας από το κέντρο. Η ζύμη μας θα γίνει μια μπάλα. Θα κολλάει λίγο στο σημείο αυτό και ίσως χρειαστεί να  προσθέσουμε  λίγο αλεύρι ακόμη, τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας και την μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.

Ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη τη ζύμη μας σε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα.

Και τώρα ήρθε η ώρα για την γέμιση.

Στην πρώτη εκδοχή πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης μας με καστανή ζάχαρη και από πάνω απλώνουμε μια λεπτή στρώση από το ταχίνι μας με κακάο, αφήνοντας περιμετρικά λίγα εκατοστά χωρίς γέμιση.

Στη συνέχεια αρχίζουμε και τυλίγουμε τη ζύμη μας σε ρολό ξεκινώντας από την μεγαλύτερη πλευρά. Αφού φτιάξουμε το ρολό μας έχουμε δυο επιλογές. Η πιο απλή είναι να το κόψουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε φέτες  και να  τις τοποθετήσουμε σε ταψί που προηγουμένως  έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.

 

 

Η δεύτερη επιλογή που έχουμε , η πιο μπελαλίδικη, είναι να κόψουμε  το ρολό μας στη μέση, όπως σας δείχνω στη φωτογραφία, να πλέξουμε  τα δυο κομμάτια τις ζύμης  μεταξύ τους και πολύ προσεκτικά να το μεταφέρουμε σε μια φόρμα του κέικ που έχουμε προηγουμένως  καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.

 

Τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια από το ψωμάκι μας με σουσάμι.

 

 

Για να φτιάξουμε το ψωμάκι μας με τη δεύτερη γέμιση, σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαργαρίνη , τη καστανή ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι έως ότου φτιάξουμε μια πάστα.

Αφού ανοίξουμε τη ζύμη μας σε παραλληλόγραμμο φύλλο  απλώνουμε στην επιφάνεια της την πάστα με την κανέλα και τη ζάχαρη. Σε αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά μια σπάτουλα ή το πίσω μέρος από ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε με την σταφίδα μας και προσεκτικά τυλίγουμε τη ζύμη μας σε ρολό. Ακολουθούμε τα ίδια βήματα με επάνω και στο τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το σπασμένο καρύδι.

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια από το ψωμάκι μας. Δοκιμάζουμε αν θέλουμε και με ένα ξύλινο σουβλί ή ένα μαχαιράκι για να δούμε αν βγαίνει καθαρό. Αν επιλέξετε να κάνετε ατομικά ψωμάκια ίσως χρειαστεί λιγότερος χρόνος, κάντε τον έλεγχο σας στα 25 με 30 λεπτά.

Βγάζουμε το ψωμί μας από το φούρνο,το αφήνουμε λίγο στη φόρμα ή πάνω στο ταψί, αν έχουμε κάνει ατομικά ψωμάκια, και στη συνέχεια τα απολαμβάνουμε με τον καφέ ή το τσάι μας ή ακόμη και για πρωινό.

And remembrer…Happiness is the smell of freshly baked bread!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *