Γεμιστό ψωμί με σάλτσα πέστο βασιλικού

Αυτή η εποχή είναι γεμάτη χρώματα και αρώματα. Ο Μάιος είναι παραδοσιακά ο μήνας των λουλουδιών! Οι κήποι και τα μπαλκόνια είναι γεμάτα λουλούδια και τα δέντρα καταπράσινα, θεωρώ ότι είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσεις υπέροχες βόλτες στην εξοχή, πριν ακόμη πιάσουν οι ζέστες και τρέχουμε να δροσιστούμε στις παραλίες.

Φέτος μαζί με το μαγιάτικο στεφάνι επέλεξα να στολίσω και ένα άλλο εξίσου όμορφο αλλά και πολύ νόστιμο! Ένα στεφάνι γεμιστό με σάλτα πέστο. Πρόκειται για ένα εύκολο στην παρασκευή του ψωμάκι, γεμιστό με σάλτσα πέστο βασιλικού, διάφορα αρωματικά της αρεσκείας σας (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό) και λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

 

 

Είναι έτοιμο σε λίγα λεπτά και μπορείτε να στολίσετε με αυτό όμορφα το τραπέζι σας, να το απολαύσετε με ένα ποτήρι κρασί συνοδευόμενο από διάφορα τυριά ή αλλαντικά της αρεσκείας σας.

Η διαδικασία που ακολουθούμε για να φτιάξουμε το στεφάνι μας είναι ίδια με αυτήν που ακολουθήσαμε για να φτιάξουμε το γεμιστό ψωμί με ταχίνι, δες εδώ. Απλά όταν φτιάξουμε το ρολό μας και το κόψουμε στα δυο, πλέκουμε τα δυο κομμάτια μεταξύ τους προσέχοντας να κρατήσουμε την πλευρά που φαίνονται οι στρώσεις τις ζύμης μας με το πέστο προς τα επάνω και στην συνέχεια σχηματίζουμε ένα στεφάνι ενώνοντας τις δυο άκρες μεταξύ τους.

 

 

Πριν το δοκιμάσουμε επέλεξα να το φωτογραφίσω με πολύχρωμα λουλούδια από τον κήπο της μητέρας μου που αυτήν την εποχή είναι γεμάτος χρώματα!

Καλό Μαγιάτικο μήνα εύχομαι σε όλους σας, να είναι γεμάτος  με χαρά και όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σας….και μην ξεχνάτε το καλοκαιράκι έρχεται σιγά σιγά! 😉

 

 

Τι θα χρειαστούμε λοιπόν για το μαγιάτικο στεφάνι μας με πέστο βασιλικού:

ΥΛΙΚΑ

  • 440 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αρκετά μαλακό
  • 250 ml χλιαρό γάλα (όχι καυτό)
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι λευκό
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • Σάλτα πέστο έτοιμη ή σπιτική (όση χρειαστεί για να απλώσουμε στη ζύμη μας)
  • Λίγη παρμεζάνα τριμμένη για την επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε σε αυτήν το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύδι και το χλιαρό γάλα.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε σιγά σιγά τα υλικά μας ξεκινώντας από το κέντρο και συνεχίζουμε γύρω γύρω περιμετρικά έτσι ώστε η ζύμη μας να γίνει μια μπάλα. Θα κολλάει η ζύμη μας στο σημείο αυτό, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι και ζυμώνουμε πια με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Την μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο σχήμα.

Απλώνουμε πάνω σε αυτό ομοιόμορφα  με ένα κουτάλι τη σάλτσα πέστο, αφήνοντας ένα μικρό κενό περιμετρικά γύρω από τις άκρες.

Τυλίγουμε τη ζύμη μας σε ρολό ξεκινώντας από την μεγαλύτερη πλευρά και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη κατά μήκος και πλέκουμε μεταξύ τους τα δύο κομμάτια προσέχοντας να έχουμε την κομμένη πλευρά προς τα επάνω. Τέλος δημιουργούμε ένα στεφάνι ενώνοντας τις άκρες μεταξύ τους.

 

 

Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά. Θα είναι έτοιμο το ψωμάκι μας όταν θα αρχίσει να ροδίζει λίγο εξωτερικά.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί λιγάκι και απολαμβάνουμε!

And remember…Happiness is the smell of freshly baked bread!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *