Χούμους με παντζάρι

 

Αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι φροντίζω να καταναλώνουμε όσπρια όσο πιο συχνά γίνεται. Έτσι λοιπόν πειραματίζομαι με διάφορα υλικά για να ξεφεύγουμε και λίγο από τα συνηθισμένα.

Ο καιρός μας κάνει νάζια, πότε κάνει ζέστη και πότε ξυπνάς και είναι χειμώνας. Ένα πιάτο όμως αχνιστά ρεβίθια σούπα ακόμη μπορείς να το απολαύσεις.

Αυτή τη φορά λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψιν την επιτυχημένη απόπειρα μου να φτιάξω χούμους με γλυκοπατάτα και πορτοκάλι, τη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε εδώ, τόλμησα να παντρέψω τα ρεβίθια με το παντζάρι, όχι σε σούπα αλλά πάλι σε ένα χούμους.

 

 

Το παντζάρι είναι η κόκκινη υπερ-δύναμη, όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Ένα λαχανικό που μπορείς να καταναλώσεις, τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές, είτε βρασμένο, είτε ωμό.

Τα οφέλη του για την υγεία είναι εκπληκτικά. Αυτό το σούπερ λαχανικό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες A,B,C, μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και νάτριο. Συμβάλει στην ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας, βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης και περιέχει φυσικά σάκχαρα.

 

 

Αν όλα τα παραπάνω δε σε έχουν πείσει να το εντάξεις στη διατροφή σου, τότε θα το λατρέψεις για το υπέροχο πορφυρό του χρώμα και την ουδέτερη γλυκιά του γεύση. Ελπίζω λοιπόν, να σε πείσω εγώ να το δοκιμάσεις, φτιάχνοντας αυτό το υπέροχο χούμους.

 

 

Ρίξε μια ματιά στα υλικά και τόλμησε να το προσαρμόσεις στις δικές σου γεύσεις. Μπορεί να το προτιμάς, πιο λεμονάτο ή ίσως πιο καυτερό ή ακόμη, αν είσαι τολμηρός, με περισσότερο σκόρδο.

 

 

Όπως και να’χει, απόλαυσέ το με φρέσκο ζεστό ψωμάκι, που, απ’ότι βλέπω, φτιάχνετε οι περισσότεροι αυτές τις μέρες στο σπίτι, με μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα, καθώς και με λίγο γιαούρτι που θα του προσθέσει τη δροσιά που του χρειάζεται.

 

 

Για το χούμους με παντζάρι θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για το χούμους

  • 290γρ βρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια (τα ζυγίζουμε αφού τα βράσουμε)
  • 130γρ βρασμένα και στραγγισμένα παντζάρια, περίπου 2 παντζάρια μεσαίου μεγέθους  (τα ζυγίζουμε αφού τα βράσουμε)
  • 2 κουτ. της σούπας ταχίνι
  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από ένα μεσαίο λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουτ. της σούπας κουκουνάρι ή μπορείτε να βάλετε καρύδι, αν δεν έχετε.
  • 1 κουτ. του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο (προαιρετικά)
  • 4 κουτ. της σούπας υγρό από τα ρεβίθια ή νερό
  • Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση

Για το σερβίρισμα

  • Ηλιόσποροι
  • Σουσάμι
  • Κουκουνάρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα
  • Φρεσκοψημένα πιτάκια ή ψωμί
  • Γιαούρτι με λίγη γλυκιά πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα ρεβίθια και τα παντζάρια χωριστά και τα στραγγίζουμε από τα υγρά τους, φροντίζοντας να κρατήσουμε στην άκρη λίγο από το νερό που έχουν βράσει τα ρεβίθια. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν τα ρεβίθια και τα παντζάρια, ρίχνουμε όλα τα υλικά για το χούμους, εκτός από το νερό, σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μεγάλο multi.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τρεις κουταλιές νερό ή νερό από τα ρεβίθια και χτυπάμε στο multi μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όποιο υλικό μας αρέσει να ακούγετε περισσότερο στο χούμους. Λόγου χάρη, μπορείτε να προσθέσετε άλλη μια κουταλιά χυμό λεμονιού, σε αυτήν την περίπτωση δε θα προσθέσετε την τέταρτη κουταλιά από το νερό που αναγράφετε στη συνταγή.

Αδειάζουμε το χούμους με παντζάρι σε ένα μπολ και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε με ηλιόσπορους, σουσάμι και κουκουνάρι και το σερβίρουμε με μια ανάμεικτη σαλάτα με πράσινα λαχανικά, φρεσκοψημένες πιτούλες και λίγο δροσερό γιαούρτι με λίγη γλυκιά πάπρικα.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

-Οι ποσότητες των υλικών μπορούν να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις γευστικές σας επιλογές. Μπορεί λόγου χάρη να θέλετε το χούμους σας πιο σκορδάτο, οπότε σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη σκόρδο ή μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο λεμόνι ή αν σας αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να προσθέσετε καυτερή πάπρικα ή λίγο μπούκοβο.

-Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα βρασμένα και συσκευασμένα παντζάρια.

-Τις πιτούλες τις φτιάχνω με γιαούρτι, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και λίγο ελαιόλαδο. Θα τις βρείτε εδώεδώ

-Τέλος έχετε δοκιμάσει μακαρονάδα με χούμους; Το έκανα και αυτό! Μου περίσσεψε λίγο χούμους και το ανακάτεψα με μακαρόνια ολικής. Έριξα τα καυτά μακαρόνια μέσα στο χούμους μαζί με λίγο από το νερό τους και τα ανακάτεψα σε πολύ χαμηλή φωτιά.  Τολμήστε το, εγώ έμεινα ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα, να έχετε όμως υπόψη σας ότι σερβίρονται αμέσως.

 

Enjoy!

…………………………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *