Μπατζίνα με Κολοκύθι

 

Η μπατζίνα προέρχεται από την Θεσσαλία και ιδιαίτερα από την περιοχή της Καρδίτσας. Πρόκειται για μια ζυμαρόπιτα χωρίς φύλλο με απλά υλικά.

 

 

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας που ασχολούνταν κυρίως με τα χωράφια, έφευγαν αξημέρωτα από τα σπίτια τους και επέστρεφαν αργά το μεσημέρι κουρασμένοι και πεινασμένοι.

Έτσι οι νοικοκυρές έπρεπε σε λίγο χρόνο να ετοιμάσουν γεύμα για όλη την οικογένεια. Άρχισαν λοιπόν να χρησιμοποιούν τα υλικά που είχαν στο σπίτι, κυρίως αυγά, αλεύρι, γάλα και ενίοτε κανένα ζαρζαβατικό.

 

 

Στη συνέχεια προστέθηκε και το κολοκύθι. Η μπατζίνα δεν είναι κολοκυθόπιτα γιατί αρχικά δεν περιείχε κολοκύθι. Το όνομα της το πήρε από το τυρί που περιείχε που λεγόταν μπάτζος (ή μπάτσος), ένα ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία. (πηγή)

 

 

Ως πίτα είναι λεπτή και τραγανή εξωτερικά και αποτελούσε το φαγητό των αγροτών στα χωράφια. Με το πέρασμα των χρόνων μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια και έγινε η αγαπημένη πίτα της νοικοκυράς 😉

 

 

Η κλασική συνταγή δε περιέχει μυρωδικά παρόλα αυτά, σε αυτήν την πίτα ταιριάζουν πολύ το φρέσκο κρεμμυδάκι, ο μαϊντανός, ο άνηθος ή ακόμη και ρίγανη. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φτιάξετε τη μπατζίνα σας δοκιμάστε να της προσθέσετε όποιο μυρωδικό θέλετε.

 

 

Ας περάσουμε όμως στη συνταγή:

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 30εκ. × 23εκ.( ή λίγο μεγαλύτερο)

  • 500γρ κολοκύθι
  • 300γρ τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100γρ γάλα
  • 75 γρ ελαιόλαδο
  • 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι / Πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
  • Λίγη ρίγανη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε τα κολοκύθια, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη να βγάλουν τα υγρά τους.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά το ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.

Προσθέτουμε και το κολοκύθι, αφού πρώτα το έχουμε στραγγίξει με τη βοήθεια μιας πετσέτας. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, προσθέτοντας και το φρέσκο κρεμμυδάκι μαζί με τον μαϊντανό τη ρίγανη και το πιπέρι.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας , ρίχνουμε και το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Τέλος ρίχνουμε και τη φέτα και ανακατεύουμε απαλά. Αν η φέτα σας είναι γλυκιά μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι ακόμη.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε την πίτα μας για περίπου 50-60 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Θα είναι έτοιμη όταν ροδίσει η επιφάνεια της.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε για λίγο στο ταψί. Στη συνέχεια την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το το βιβλίο «Πίτες από χέρι» του Κωστή Κωστάκη, ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός που αξίσει να έχετε στη μαγειρική σας βιβλιοθήκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *