Σάλτσα πέστο με βασιλικό

 

Καλοκαιράκι και τα μπαλκόνια είναι γεμάτα με βασιλικούς!

Αχ πόσο λατρεύω το βασιλικό και την υπέροχη μυρωδιά του! Ο κήπος μας, στο χωριό, έχει πάντα όμορφους βασιλικούς αυτήν τη περίοδο. Η μαμά τους φυτεύει εγκαίρως, για να είναι μεγάλοι και φουντωτοί το καλοκαίρι.

 

 

Συνήθως, κόβω ένα μεγάλο μπουκέτο, το πλένω, το αποξηραίνω, το μαδάω και το αποθηκεύω σε βάζο, για να το χρησιμοποιήσω στις σάλτσες και τα μαγειρευτά μου ή μαδάω τα φύλλα του, τα πλένω καλά, τα στραγγίζω και τα τοποθετώ καλά κλεισμένα σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Μπορεί να χάνουν το χρώμα τους, αλλά το άρωμα τους και η γεύση τους παραμένει.

 

 

Μία απ όλες τις γλάστρες όμως, θα θυσιαστεί για να γίνει πέστο.

Τον όρο πέστο τον χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε οτιδήποτε γίνεται με κοπάνισμα. Το πιο γνωστό όμως πέστο έχει ιταλική προέλευση και έχει ως βάση φύλλα βασιλικού, σκόρδο, ελαιόλαδο, κουκουνάρι και τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο. Όλα αυτά πολτοποιούνται παραδοσιακά σε μαρμάρινο γουδί και δημιουργείται μια σάλτσα, η οποία μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο, αφού καλυφθεί με ελαιόλαδο.

 

 

Την κλασική λοιπόν αυτή σάλτσα πέστο έφτιαξα σήμερα, με μικρές όμως παραλλαγές.

Αρχικά, δεν την κοπάνισα σε γουδί, την πολτοποίησα στο μπλέντερ και για να παραμείνει το πράσινο χρώμα του βασιλικού έντονο, πρόσθεσα ελάχιστες σταγόνες λεμονιού.

 

 

Επίσης, εκτός από κουκουνάρι, πρόσθεσα στο πέστο μου κάσιους και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Δεν το παράκανα όμως με το σκόρδο, πρόσθεσα μόνο μία σκελίδα, εσείς όμως, μπορείτε να προσθέσετε και δεύτερη, αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση του.

 

 

Γενικά, μπορείτε να παίξετε με τα υλικά και να προσαρμόσετε τη γεύση του πέστο στα δικά σας γούστα.

Συμβουλή! Όταν θα έρθει η ώρα να προσθέσετε τη σάλτσα πέστο στα μακαρόνια σας, πρώτα θα τα αποσύρετε από τη φωτιά, θα τα σουρώσετε και στη συνέχεια θα τα ανακατέψετε με τη σάλτσα, με τον τρόπο αυτό δε θα ψηθεί το τυρί και δε θα κόψει το λάδι.

 

 

Για τη σάλτσα πέστο με βασιλικό θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • 50γρ φύλλα βασιλικού
  • 120ml ελαιόλαδο
  • 30γρ κουκουνάρι
  • 20γρ κάσιους
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 70γρ τυρί παρμεζάνα (ή παρμεζάνα μαζί με πεκορίνο)
  • Αλάτι & Πιπέρι (κατά βούληση)
  • Λίγες σταγόνες λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα βασιλικού και τα στραγγίζουμε προσεκτικά με μία πετσέτα.

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε, όχι πολύ ώρα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δε μας πειράζει αν μείνουν κάποια μεγαλύτερα κομμάτια από τους ξηρούς καρπούς μέσα στη σάλτσα.

Αδειάζουμε τη σάλτσα πέστο σε ένα γυάλινο βάζο και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια της, τόσο όσο χρειάζεται για να καλυφθεί καλά. Κλείνουμε το βάζο και το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Tip: Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε πέστο και με άλλα βότανα ή σαλατικά, όπως με ρόκα και μαϊντανό, προσθέτοντας κάθε φορά διαφορετικούς ξηρούς καρπούς, όπως καρύδι ή ακόμη και φυστίκι αιγίνης.

 

Enjoy!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *