Κριθαράκι ΗΛΙΣ στο φούρνο με ρεβίθια και σπανάκι

 

Αχ αυτό το φαγάκι σήμερα, πώς να σας το περιγράψω!

Είναι από τα φαγητά εκείνα που στρώνεις τραπέζι, φέρνεις ένα φρεσκοψημένο ψωμάκι από το φούρνο, γεμίζεις τα ποτήρια με κρασί και περιμένεις με ανυπομονησία να ετοιμαστεί.

Μελωμένο, μαμαδίστικο, θρεπτικό και χορταστικό κριθαράκι με ρεβίθια και σπανάκι στο φούρνο. Ένα φαγάκι που είμαι σίγουρη πως θα λατρέψει όλη η οικογένεια.

 

 

Αν ο ορισμός Comfort food έχει να κάνει με τα φαγητά εκείνα που μας δημιουργούν θετικά συναισθήματα, όπως το σπιτικό καλομαγειρεμένο φαγητό που δεν είναι απαραίτητα πολύπλοκο αλλά είναι τόσο νόστιμο και οικείο που μας δημιουργεί και μας ξυπνά αναμνήσεις, τότε μπορώ να πω με σιγουριά πως αυτό το φαγητό που θα σας παρουσιάσω σήμερα παίρνει επάξια μια θέση στην κατηγορία αυτή.

Με απλά υλικά και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία έχεις έτοιμο στη στιγμή αυτό το υπέροχο φαγάκι.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι τα καλής ποιότητας υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Ζουμερές ώριμες και κατακόκκινες ντομάτες, φρέσκο σπανάκι, ελληνικά καλοβρασμένα ρεβίθια και βέβαια ένα εξαιρετικής ποιότητας κριθαράκι όπως είναι το παραδοσιακό κριθαράκι ΗΛΙΣ από 100% σιμιγδάλι σκληρού σίτου, αυγό & γάλα.

 

 

Σας έχω μιλήσει και σε προηγούμενα ποστ για τα εξαιρετικά, αυθεντικά και χειροποίητα ζυμαρικά ΗΛΙΣ τα οποία είναι προϊόν φυσικής αποξήρανσης, φτιαγμένα με μεράκι από μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση που, σεβόμενη την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου της, δημιουργεί με αγνά υλικά ζυμαρικά που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες ενός σύγχρονου τρόπου ζωής.

 

 

Μέσα από τη μεγάλη γκάμα των ζυμαρικών που μπορείς να βρεις στην ΗΛΙΣ, τα οποία καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, εγώ σήμερα επέλεξα το κριθαράκι από 100% σιμιγδάλι και το συνδύασα με ρεβίθια, σπανάκι και φρέσκια ντομάτα. Ένα φαγητό που ξεκινάς στο μάτι της κουζίνας και τελειώνεις στο φούρνο ακολουθώντας λίγα απλά βήματα. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να έχεις έτοιμα βρασμένα τα ρεβίθια.

Η αλήθεια είναι πως πάντα όταν βράζω ρεβίθια, επειδή θέλουν μια σχετική προετοιμασία, φροντίζω να βράζω μια μεγάλη ποσότητα έτσι ώστε να αφήνω στην κατάψυξη μία με δυο μερίδες για να τα έχω άμεσα διαθέσιμα για άλλες συνταγές. Είναι κάτι που μου έχει λύσει τα χέρια.

 

 

Επιστρέφω στη συνταγή μας. Αν διαθέτετε κάποιο σκεύος που κάνει για το μάτι της κουζίνας αλλά μπαίνει και στο φούρνο δεν θα χρειαστεί καν να μεταφέρετε το φαγητό σας σε άλλο σκεύος για να το ψήσετε. Αν δεν διαθέτετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αδειάσετε το φαγητό προσεκτικά από την κατσαρόλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και να το βάλετε στο φούρνο.

Τόσο απλά!

Μην ξεχάσετε την τριμμένη φέτα στο σερβίρισμα, απογειώνει πραγματικά τη γεύση του πιάτου!

Τώρα λοιπόν που μπαίνουμε σιγά σιγά σε Φθινοπωρινή διάθεση και ο καιρός αρχίζει και δροσίζει αυτό το φαγητό θα σου προσφέρει αυτήν τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που αποζητάς. Πάμε να το φτιάξουμε;

 

 

Για το κριθαράκι ΗΛΙΣ στο φούρνο με ρεβίθια και σπανάκι θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για 4 με 5 μερίδες

  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 400γρ Κριθαράκι ΗΛΙΣ
  • 2 κουτ. της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 300γρ ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα
  • 1/2 κουτ του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη (προαιρετικά)
  • 50γρ σπανάκι baby
  • Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
  • 900γρ ζωμός λαχανικών (ζεστός)*

Τριμμένη φέτα και άνηθος για το σερβίρισμα

*Για το ζωμό λαχανικών θα χρειαστούμε

  • 900γρ νερό
  • 1 δόση ζωμό λαχανικών της επιλογής σας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμένουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά διαλύουμε το ζωμό λαχανικών μέσα στο νερό μέχρι να ζεσταθεί και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια πλασωτέ κατσαρόλα (αρκετά φαρδιά αλλά όχι πολύ ψιλή) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει για περίπου 2 με 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το κριθαράκι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς το κριθαράκι.

Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ρίγανη, τη γλυκιά πάπρικα, το αλάτι μαζί με το πιπέρι και τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε συνεχώς ρίχνοντας και τη τριμμένη ντομάτα.

Τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο από το ζεστό ζωμό ίσα ίσα για να μας βοηθήσει να ανακατέψουμε καλά όλα τα υλικά χωρίς να κολλήσουν στην κατσαρόλα.

Αδειάζουμε προσεκτικά το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε λίγο ακόμη από το ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθεί καλά το φαγητό.

Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο για 10 περίπου λεπτά.

Στη συνέχεια το βγάζουμε από το φούρνο, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών.

Σε αυτήν τη φάση προσθέτουμε και το σπανάκι ανακατεύοντάς το προσεκτικά μέσα στο κριθαράκι.

Σκεπάζουμε ξανά με το αλουμινόχαρτο και βάζουμε για λίγα λεπτά ακόμη το φαγητό στο φούρνο μέχρι να βράσει καλά το κριθαράκι.

Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και το ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το μελωμένο κριθαράκι μας ζεστό με μπόλικη τριμμένη φέτα και ψιλοκομμένο άνηθο.

Καλή σας όρεξη!

 

…………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram  γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την εταιρεία ΉΛΙΣ. Τόσο η επιλογή του προϊόντος όσο και οι απόψεις που αναγράφονται είναι προσωπικές και προέρχονται από δική μου προσωπική δοκιμή των προϊόντων. Προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου και στις συνταγές μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *