Γλυκό ψωμί γεμιστό με μαρμελάδα

 

Αυτή τη χρονιά έχω σκοπό να μάθω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ γύρω από τις ζύμες με μαγιά. Κόκκινο πανί για μένα, καθώς, δε σας κρύβω, έχω κάνει πολλές αποτυχημένες απόπειρες στο παρελθόν, φτιάχνοντας ζύμες για ψωμί, τσουρέκι και ψωμάκια.

Άλλες φορές περίμενα με τις ώρες να φουσκώσει η ζύμη, αλλά μάταια, και άλλες πάλι, ενώ φούσκωνε η ζύμη και φαίνονταν αφράτη, μετά το ψήσιμο, το τσουρέκι μου ήταν λασπωμένο. Σκέτη αποτυχία. Και κάπως έτσι σταμάτησα απογοητευμένη να ασχολούμαι με ζύμες με μαγιά.

 

 

Φέτος όμως, το πήρα απόφαση, θα ζυμώσω και θα φτιάξω όμορφα αφράτα ψωμάκια. Ξεκινώντας από αυτό το γλυκό γεμιστό ψωμάκι, του οποίου τη συνταγή βρήκα εδώ και μου έκανε αμέσως κλικ.

Κάθισα και μελέτησα τη συνταγή. Απλά υλικά σε συνδυασμό με μια πολύ εύκολη διαδικασία ζυμώματος μας δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

 

 

Πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί τύπου μπριός, το οποίο προτίμησα να  γεμίσω με λίγη μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα.  Εσείς μπορείτε να γεμίσετε το ψωμάκι σας με ό,τι άλλο θέλετε, όπως πραλίνα, κομμάτια σοκολάτας ή ακόμη και με βούτυρο σε συνδυασμό με κανέλα και ζάχαρη, όπως τα cinnamon rolls.

 

 

Τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε στη ζύμη σταφίδες, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, όπως σύκο, βερίκοκο κράνμπερις και δαμάσκηνα. Θα το δοκιμάσω σίγουρα την επόμενη φορά.

Όσο αναφορά τώρα τη συνταγή, η ποσότητα των υλικών είναι για δυο ψωμιά. Μην κάνετε το λάθος και βάλετε όλη τη ζύμη σε μια φόρμα, θα φουσκώσει υπερβολικά, θα βγει έξω από τη φόρμα και πιστέψτε με δεν το θέλουμε καθόλου αυτό.

 

 

Αν πάλι δεν θέλετε να ψήσετε και τα δυο ψωμάκια μαζί, μπορείτε το ένα να το βάλετε στην κατάψυξη και να το ψήσετε όποια άλλη στιγμή θέλετε.

Παρακάτω σας γράφω ακριβώς τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε για να καταψύξετε τη ζύμη σας.

Η όλη διαδικασία στέφθηκε με επιτυχία και το αποτέλεσμα όπως βλέπετε και εσείς ήταν εξαιρετικό.

 

 

Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή.

Για το Γεμιστό Γλυκό Ψωμί με μαρμελάδα θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για 2 μακρόστενα γλυκά ψωμιά

  • 270ml γάλα (αφαιρώ 2 κ.σούπας για το άλειμμα)
  • 1 πακέτο μαγιά στιγμής
  • 100γρ ζάχαρη
  • 115γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κομμάτια
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (θα χρειαστούμε το 1 αυγό και τον 1 κρόκο, το ασπράδι από το δεύτερο αυγό θα το κρατήσουμε για το άλειμμα)
  • 1/2 κ.γλυκού αλάτι
  • 530γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  και λίγο ακόμη για την επιφάνεια εργασίας

Για τη γέμιση

  • Μαρμελάδα ή Πραλίνα ή Κομμάτια σοκολάτας ή Κανελοζάχαρη με βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρούμε από τη συνολική ποσότητα γάλακτος 2 κουτάλια της σούπας, ποσότητα αρκετή για να αλείψουμε στο τέλος τα ψωμιά μας. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα, προσοχή όχι πολύ.

Ρίχνουμε το ζεστό γάλα στο κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τη μαγιά και 2 κουταλάκια του γλυκού από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα πιρούνι, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά περίπου μέχρι να αφρίσει.

Αφού αφρίσει το μείγμα μας, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το καλά μαλακωμένο βούτυρο και τοποθετούμε τον κάδο στο μίξερ. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα μέχρι να διαλυθεί ελαφρά το βούτυρο.

Προσθέτουμε το ολόκληρο αυγό, τον κρόκο (το ασπράδι το κρατάμε για το άλειμμα αργότερα) και το αλάτι.

Συνεχίζουμε σε χαμηλή ταχύτητα το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν κάπως τα υλικά μας.

Το βούτυρο δεν θα λιώσει και δεν θα ομογενοποιηθεί πλήρως στο μείγμα, μην ανησυχείτε θα ενσωματωθεί στη ζύμη σας αργότερα.

Τοποθετούμε το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα στο μίξερ μας και συνεχίζουμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό το χτύπημα προσθέτοντας και το αλεύρι.

Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια προς υψηλή και ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη και να αρχίζει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.

Πασπαλίζουμε τα χέρια μας και την επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι και αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Το μόνο που κάνουμε είναι να της δώσουμε την μορφή μιας μπάλας.

Λαδώνουμε ελαφρά το ίδιο μπολ στο οποίο ζυμώσαμε τη ζύμη και μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα σε αυτό. Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον μιάμιση ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού περάσει η μιάμιση ώρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμού. Συνεχίζουμε προετοιμάζοντας  2 φόρμες-ταψάκια μεγέθους περίπου 23Χ12 εκ καλύπτοντας τα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τόσο τη βάση όσο και τα πλαϊνά.

Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και τη χτυπάμε με τη γροθιά μας για να φύγει ο αέρας. Την αδειάζουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε σε 2 μπάλες. Σκεπάζουμε τη μια μπάλα με καθαρή πετσέτα και αρχίζουμε να δουλεύουμε την άλλη.

Στο σημείο αυτό, αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε και τα 2 ψωμάκια, τυλίγουμε με μεμβράνη πολύ καλά τη μια μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μπολ και την τοποθετούμε στην κατάψυξη. Μπορεί να διατηρηθεί έως και 2 μήνες.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη μας σε λεπτό ορθογώνιο σχήμα. Προσθέτουμε στη ζύμη από πάνω τα υλικά της επιλογής μας αφήνοντας λίγα εκατοστά κενό περιμετρικά. Μπορούμε να βάλουμε μαρμελάδα, πραλίνα ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Τυλίγουμε τη ζύμη ξεκινώντας από την μεγαλύτερη πλευρά σε ρολό. Στη συνέχεια κόβουμε το ρολό στη μέση και μπλέκουμε μεταξύ του τα δύο κομμάτια ζύμης.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε μαζί τις 2 κουταλιές σούπας γάλα που είχαμε αφήσει στην άκρη μαζί με το ασπράδι από το αυγό και με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια από το ψωμάκι μας.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Ψήνουμε τα ψωμιά μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσοκαφέ χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για λίγο στις φόρμες και στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν, περίπου για 10 λεπτά.

Το γλυκό αυτό ψωμάκι σερβίρεται ζεστό αλλά και κρύο.

Διατηρούμε το ψωμάκι μας καλά τυλιγμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 2 μέρες ή στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου ή μπορούμε να το ζεστάνουμε ελαφρά πριν το σερβίρουμε.

 

Enjoy!

 

You might also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *