Σούπα Αυγολέμονο

 

Αγαπημένη χειμωνιάτικη σουπίτσα έχει σερβιριστεί σήμερα στο blog και δε σας κρύβω πως ήθελα καιρό να σας φτιάξω  και να σας παρουσιάσω αυτήν την τόσο απλή, αλλά με την τόσο πλούσια γεύση και υφή σουπίτσα.

Δεν είναι άλλη από την κλασική σούπα αυγολέμονο με κοτόπουλο, όπως τη φτιάχνει η μαμά μου.

 

 

Το αυγολέμονο το αγαπάμε πολύ στην οικογένεια. Στο νησί μου μάλιστα, την Κέρκυρα, συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε τη σούπα αυγολέμονο την ημέρα των Χριστουγέννων. Είναι η σούπα με την οποία ξεκινάμε το εορταστικό μας γεύμα.

 

 

Η μαμά μου, όχι για να το παινευτώ, αλλά φτιάχνει υπέροχη σούπα αυγολέμονο με κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής  και  τι εννοώ όταν λέω ελευθέρας βοσκής; Μα βέβαια με κοτοπουλάκι  από το κοτέτσι μας στο χωριό 🙂

Μπορείς να φανταστείς τη νοστιμιά του!

 

 

Πρώτη φορά λοιπόν που έφτιαξα αυγολέμονο ήταν όταν ήμουν φοιτήτρια. Μου είχε στείλει η μανούλα μου φρέσκο κοτοπουλάκι και είχα επιθυμήσει τόσο το αυγολέμονο της, που το έφτιαξα με την καθοδήγηση της από το τηλέφωνο 🙂

Όχι μόνο βγήκε πεντανόστιμο, αλλά είχα πετύχει και την πλούσια, πηχτή υφή του, χωρίς να μου «κόψει».

Το αυγολέμονο λοιπόν δε θα «κόψει», δε θα ψηθεί δηλαδή το αυγό, αν προσέξουμε δυο με τρία βασικά, αλλά απλά πραγματάκια.

 

 

Το σημαντικότερο απ’όλα είναι να φροντίσουμε να κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ώστε να σταματήσει λίγο ο βρασμός του φαγητού μας, πριν ξεκινήσουμε να προσθέσουμε, σιγά σιγά, ζεστό ζουμί στο μείγμα με το αυγό.

Επίσης, το δεύτερο σημαντικό σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε, για να μη ψηθεί και μας «κόψει» το αυγό, είναι το εξής:

Αφού χτυπήσουμε τα αυγά σας, όπως θα σας πω παρακάτω, θα τους προσθέσουμε σιγά- σιγά λίγο ζεστό ζουμάκι από το φαγητό μας, ανακατεύοντας διαρκώς. Και όταν λέω διαρκώς, το εννοώ, δε θα σταματήσουμε καθόλου το ανακάτεμα. Με αυτόν τον τρόπο φροντίζουμε να ζεστάνουμε σταδιακά το μείγμα με τα αυγά και έτσι δε θα κόψουν.

Η αλήθεια είναι πως προτιμώ το αυγολέμονο μου αρκετά πηχτό και χυλωμένο, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, οπότε φροντίζω να μην έχει πολύ ζουμί το ρύζι μου. Αλλά και πιο ζουμερή να βγει η σούπα μας, θα είναι εξίσου νόστιμη.

Κατά την μαμά μου, η επιτυχία του βασίζετε ακόμη και στο χτύπημα της μαρέγκας. Θα πρέπει, λέει η μαμά, τα ασπράδια να τα χτυπάμε στο χέρι με αυγοδάρτη. Μπορεί αυτό να είναι αρκετά κουραστικό, μέχρι να φουσκώσει η μαρέγκα, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα ωραίο χυλωμένο αυγολέμονο.

Όταν λοιπόν φτιάχνει αυγολέμονο η μαμά, το χτύπημα της μαρέγκας το αναλαμβάνει πάντα ο μπαμπάς. Εγώ όμως να σας πω την αμαρτία μου, τη μαρέγκα τη χτυπάω με το μίξερ χειρός και μια χαρά αφρατεύει το αυγολέμονο μου.

Αν λοιπόν προσέξετε όλα τα παραπάνω, το αυγολέμονο σας θα γίνει εξαιρετικό.

 

 

Θα ήθελα επίσης να τονίζω πως, η ποσότητα των αυγών, του λεμονιού αλλά και του ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε, εξαρτάται τόσο από τα δικά σας γούστα, όσο και από την ποσότητα του φαγητού που θέλετε να σερβίρετε.

Εξυπακούεται πως αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση του λεμονιού, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο χυμό λεμόνι ή μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του αυγού για να γίνει πιο ελαφρύ.

 

 

Εγώ παρακάτω σας παρουσιάζω ακριβώς τα υλικά που χρησιμοποίησα για το αυγολέμονο μου στο Κυριακάτικο μας τραπέζι.

 

 

Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή

ΥΛΙΚΑ για 2 περίπου μερίδες

  • 200γρ ρύζι για σούπα
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • Το χυμό από μισό λεμόνι ή παραπάνω, αν θέλετε
  • Κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής ή το ζωμό του
  • Αλάτι κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε βράζοντας καλά το κοτόπουλο. Φροντίζουμε να το ξαφρίσουμε στην αρχή του βρασμού.

Αφού βράσει το κοτόπουλο μας, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το διατηρούμε ζεστό σε μια πιατέλα.

Σουρώνουμε το ζωμό και τον ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα. Αν κρίνουμε αναγκαίο προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη στην κατσαρόλα.

Πλένουμε το ρύζι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να βράσει μέσα στο ζωμό.

Ενώ βράζει το ρύζι μας, χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια με ένα αυγοδάρτη ή με μίξερ χειρός.

Αφού φουσκώσει η μαρέγκα και διπλασιαστεί σε όγκο, προσθέτουμε και τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Εντωμεταξύ, δοκιμάζουμε το ρύζι, προσθέτουμε αλάτι και τέλος το λεμόνι. Η ποσότητα του λεμονιού μου θα προσθέσουμε στο ρύζι θα εξαρτηθεί από το πόσο λεμονάτο θέλουμε το αυγολέμονο μας.

Αφού βράσει το ρύζι μας, το κατεβάζουμε από τη φωτιά για να σταματήσει λίγο ο βρασμός του. Το ρύζι μας δε θα πρέπει να είναι πολύ ζουμερό αλλά ούτε εντελώς πηχτό.

Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο από το ζουμί (δε μας πειράζει αν θα έχει και ρύζι) και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζεστό ζουμί από το φαγητό μας στα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς. Σκοπός μας είναι να ζεσταθεί σταδιακά το μείγμα με το αυγό και όχι απότομα, για να μην «κόψει».

Τέλος, ρίχνουμε όλο το μείγμα με το αυγό μέσα στην κατσαρόλα με το ρύζι και ανακατεύουμε απαλά  έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα  μας.

Σερβίρουμε τη σούπα αυγολέμονο ζεστή, σκέτη ή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένο τυρί. Απαραίτητο συνοδευτικό βέβαια το κοτόπουλο μας.

 

 

Καλή σας όρεξη!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *