Αναποδογυριστή Μηλόπιτα με γιαούρτι

 

Κάνοντας μια βόλτα στο blog μου συνειδητοποίησα ότι δε σας έχω φτιάξει μία μηλόπιτα. Και θα μου πείτε τώρα, μα μηλόπιτα ανοιξιάτικα; Ναι, γιατί όχι. Η μηλόπιτα συνοδεύεται εξαιρετικά με παγωτό.

Άλλωστε, η συγκεκριμένη μηλόπιτα που σας έχω φτιάξει σήμερα είναι ιδιαίτερη, καθώς είναι ζουμερή. Ναι μεν η βάση της είναι ένα αφράτο κέικ, αλλά το κέικ αυτό είναι γεμάτο υγρασία και τόσο ελαφρύ που τρώγεται πολύ ευχάριστα ακόμη και αν παγώσει στο ψυγείο.

 

 

Αφορμή για την μηλόπιτα αυτή υπήρξε η πρόσφατη επίσκεψη στους γονείς μου. Αχ πόση χαρά είχα που τους επισκέφτηκα. Σχεδόν 2 μήνες είχα να δω τη μαμά μου. Τον μπαμπά μου τον είχα δει μία μέρα πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά τη μαμά μου όχι.

 

 

Μόλις λοιπόν χαλάρωσαν τα μέτρα, ήταν το πρώτο που ήθελα να κάνω. Με την απαιτούμενη προσοχή βέβαια τους επισκέφτηκα. Δεν θα πήγαινα λοιπόν με άδεια χέρια.

Η μηλόπιτα είναι το αγαπημένο κέικ της μαμάς, ενώ στον παππού και στη γιαγιά δεν αρέσει ιδιαίτερα η σοκολάτα, έτσι λοιπόν, χωρίς δεύτερη σκέψη, μπήκα στην κουζίνα και ετοίμασα την πιο αφράτη, δροσερή και ζουμερή αναποδογυριστή μηλόπιτα ever…

 

 

Και το καλύτερο, δε θα χρειαστείτε καν μίξερ. Τρία είναι τα βασικά βήματα που θα ακολουθήσετε. Πρώτα ετοιμάζεται το σιρόπι για τα μήλα που θα απλώσετε στη βάση.

Στη συνέχεια, καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα είτε σε ροδέλες, είτε σε φέτες, όπως προτιμάτε. Και τέλος, ετοιμάζετε τη ζύμη για το κέικ και την απλώνετε πάνω από τα μήλα. Ψήνετε τη μηλόπιτα σας και την αφήνετε να πέσει αρκετά η θερμοκρασία της, πριν την αναποδογυρίσετε.

 

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ταψάκι με 20 έως και 25 εκατοστά διάμετρο, ανάλογα πόσο ύψος θέλετε να έχει. Εγώ χρησιμοποίησα ένα ταψάκι 20 εκατοστών (για τις ανάγκες της φωτογράφισης) και όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες μου έγινε αρκετά ψιλή. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μεγαλύτερου μεγέθους φόρμα, να μην ξεπερνάει όμως τα 25 εκατοστά.

Πριν περάσουμε στην συνταγή, θέλω να σας επισημάνω ένα σημείο στην εκτέλεση της που δε θα πρέπει να παραλείψετε. Μη ξεχάσετε λοιπόν, να καλύψετε τον πάτο από το ταψί σας με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αυτό είναι το μόνο σημείο που θα πρέπει να προσέξετε, όπως βέβαια και το ψήσιμο της μηλόπιτα. Η μηλόπιτα θα έχει ψηθεί όταν θα έχει πάρει ένα βαθύ χρυσό-καφέ χρώμα και θα έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την πιο αφράτη και ζουμερή μηλόπιτα.

 

 

Για την αναποδογυριστή μηλόπιτα με γιαούρτι θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 20 έως 25εκ

Για τα μήλα της βάσης

  • 2 με 3 μήλα τύπου στάρκιν
  • 50γρ βούτυρο
  • 80γρ ανοιχτή ακατέργαστη ζάχαρη η κρυσταλλική
  • 1/2 κουτ. του γλυκού κανένα
  • Καρύδια

Για το κέικ- μηλόπιτα

  • 270γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 220γρ ζάχαρη
  • 2 κουτ. της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 220γρ γιαούρτι στραγγιστό (προτείνω 2 % λιπαρά)
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κάψουλα βανίλιας ή 1 κουτ. του γλυκού υγρή βανίλια
  • 125ml ηλιέλαιο
  • τριμμένο μήλο (προαιρετικά, για πιο πλούσιο γευστικά κέικ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί μεγέθους από 20 έως και 25εκ διάμετρο. Καλύπτουμε τη βάση του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αφήνουμε την άκρη.

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι για τη βάση.

Σε ένα μικρό σκεύος, λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα ωραίο σιρόπι. Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και καθαρίζουμε τα μήλα.

Θα χρειαστούμε 2 με 3 μεσαίου μεγέθους μήλα, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.

Όσον αφορά τα μήλα, έχουμε δυο επιλογές. Μπορούμε ή να τα κόψουμε σε ροδέλες, αφαιρώντας  το εσωτερικό τους κουκούτσι ή να τα κόψουμε σε φέτες. Σε κάθε περίπτωση, οι φέτες δε θα πρέπει να είναι πολύ χοντρές. Εγώ προτίμησα, όπως βλέπετε, να τα κόψω σε ροδέλες.

Τοποθετούμε τα μήλα στη βάση από το ταψί μας και στα κενά, όπου υπάρχουν, βάζουμε τα καρύδια.

Στη συνέχεια, καλύπτουμε τα μήλα με το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει με το βούτυρο και τη ζάχαρη φροντίζοντας να πάει πάει παντού. Αν σας έχει πήξει, μπορείτε να το ζεστάνετε ελαφρώς.

Αφήνουμε τα μήλα στην άκρη και ετοιμάζουμε το κέικ.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη βανίλια (αν χρησιμοποιήσουμε σκόνη) .

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με έναν αυγοδάρτη και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το γιαούρτι μαζί με το αυγά και το ηλιέλαιο.

Ρίχνουμε το υγρό μείγμα σε αυτό με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης.

*Αν έχει περισσέψει μήλο, το τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη και το προσθέτουμε και αυτό στη ζύμη μας. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Αδειάζουμε τη ζύμη επάνω από τα μήλα και, αν χρειάζεται στρώνουμε λίγο την επιφάνεια της με τη σπάτουλα.

Ψήνουμε τη μηλόπιτα για περίπου 40 με 60 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος του ταψιού*

Εγώ χρησιμοποίησα ταψί 20εκατοστών και επειδή η μηλόπιτα μου ήταν αρκετά ψιλή χρειάστηκε 60 περίπου λεπτά για να ψηθεί. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο στα 30 λεπτά.

Η μηλόπιτα είναι έτοιμη όταν ροδίσει η επιφάνεια της. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί δοκιμάζουμε με ένα σουβλί ή με ένα μαχαίρι μπήγοντάς το στο κέντρο της μηλόπιτας, αν βγαίνει καθαρό, τότε τη βγάζουμε από το φούρνο.

Την αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της μέσα στο ταψί και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά, αφού πρώτα έχουμε τοποθετήσει στην επιφάνεια του ταψιού την πιατέλα που θα τη σερβίρουμε.

Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί, εάν έχει κολλήσει επάνω στα μήλα, και αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει.

Μπορείτε να απολαύσετε τη μηλόπιτα σας σκέτη ή να την συνοδεύσετε με παγωτό της επιλογής σας. Της ταιριάζει ιδιαίτερα το παγωτό με γεύση βανίλια ή καραμέλα. Μπορείτε επίσης να την απολαύσετε και όσο είναι ακόμη ελαφρώς ζεστή.

Τέλος, αν σας περισσέψει, μπορείτε να τη βάλετε και στο ψυγείο. Το κέικ παραμένει ζουμερό και την επόμενη μέρη.

Σημείωση

*Σε ταψάκι διαμέτρου 27 εκ. θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Η μηλόπιτα ίσως χρειαστεί μόνο 30 λεπτά για να ψηθεί. Ανάλογα πάντα με το φούρνο σας.

Enjoy! 

………………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

………………………………………………………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *