Apple crumble bars-Μαλακές μπάρες με μήλο & crumble

 

Φθινόπωρο και μήλο πάνε μαζί. Το λατρεύω το μήλο στα γλυκά, αυτή η υπέροχη μυρωδιά του, όταν ψήνετε μαζί με κανέλα, μου δίνει την αίσθηση της ζεστασιάς στο σπίτι.

Αυτές τις μπάρες που θα σας παρουσιάσω σήμερα τις εμπνεύστηκα από μια παλαιότερη συνταγή εδώ στο blog, τις μαλακές μπάρες με φράουλα.

Σκέφτηκα λοιπόν, αυτήν τη φορά, να δώσω στις μπάρες μου φθινοπωρινή γεύση και να τις συνδυάσω με μια ελαφριά κομπόστα μήλου.

 

 

Και εννοείτε πως, όπως και την πρώτη φορά έτσι και τώρα, δε χρησιμοποίησα καθόλου ζάχαρη, παρά μόνο ένα εξαιρετικό μέλι που ανακάλυψα πρόσφατα, το οποίο είναι άκρως φυσικό, χωρίς πρόσθετα και με βαθύ σκούρο χρώμα.

Δύο είναι τα βασικά βήματα για να ετοιμάσουμε τις μπάρες μας. Αρχικά, θα φτιάξουμε μία κομπόστα από μήλα χωρίς ζάχαρη και βούτυρο και στη συνέχεια ένα crumble, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε και ως βάση, αλλά και ως επικάλυψη.

Πρόκειται λοιπόν για ένα ελαφρύ, υγιεινό και νόστιμο γλυκάκι, που τρώγεται και ως σνακ.

 

 

Θέλω όμως να προσέξετε δύο πράγματα στην εκτέλεση της συνταγής.

Πρώτον, το crumble που θα χρησιμοποιήσετε στην επιφάνεια θα πρέπει να το πιέσετε λίγο, έτσι ώστε να έχει ένα σώμα και στη συνέχεια να το σπάσετε σε χοντρά κομμάτια. Μην το τρίψετε, σας μιλάω εκ πείρας, γιατί δε θα σταθεί επάνω στα μήλα, αφού ψηθεί. Και δεύτερον, θα μου προσέξετε το ψήσιμο, μόλις ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια είναι έτοιμες.

 

 

Αφού κρυώσουν οι μπάρες, τις αποθηκεύετε σε ένα καλά κλεισμένο μπολ, εκτός ψυγείου για 3 ημέρες ή στο ψυγείο για περισσότερες. Μπορώ να σας πω πως την επομένη μέρα είναι ακόμη καλύτερες γιατί θα έχουν μαλακώσει και θα έχουν δέσει οι γεύσεις.

 

 

Για τις μαλακές μπάρες με μήλο και crumble θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για την κομπόστα μήλου

  • 3 μεγάλα μήλα ή 4 μικρά
  •  80 με 100ml νερό
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ½ κ.γλυκού γαρύφαλλο (προαιρετικά)
  • 1 βανίλια ή κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουτ. σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου (για τη vegan εκδοχή)

ΥΛΙΚΑ για το crumble (βάση και επικάλυψη)

  • 250 γρ βρώμη αλεσμένη στο multi
  • 120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε και ολικής αλέσεως)
  • 220γρ αλεύρι αμυγδάλου ( αμύγδαλα αλεσμένα πολύ καλά στο multi)
  • ½ κουτ γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 100 ml λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο ή φυτικό έλαιο
  • 100 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου για τους vegan
  • 3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού ή ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού ή χυμό μήλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και καλύπτουμε ένα μικρό ταψάκι 20 x 22εκ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Φροντίζουμε να καλύψουμε τόσο τη βάση, όσο και τα πλαϊνά τοιχώματα από το ταψί μας.

Ξεκινάμε φτιάχνοντας την κομπόστα μήλου.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια.

Αδειάζουμε τα μήλα σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρολίτσα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κομπόστα. Βράζουμε τα μήλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Δεν είναι απαραίτητο να μαλακώσουν εντελώς. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε το crumble

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ρίχνουμε όλα τα υλικά για το crumble.

Αν δε διαθέτετε επεξεργαστή τροφίμων μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία στο multi, απλά θα χρειαστεί να μοιράσετε τη ζύμη στα δύο, για να μπορέσετε να την επεξεργαστείτε καλύτερα.

Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα την πιέζετε με τα δάχτυλα σας και θα παραμένει ενωμένη.

Κρατάμε 1,5 με 2 φλιτζάνια του τσαγιού από τη ζύμη μας σε ένα μπολ και την ενώνουμε λίγο με τα χέρια μας. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη βάση.

Αδειάζουμε το υπόλοιπο crumble στο ταψάκι και το πιέζουμε πολύ καλά με τα δάχτυλα μας μέχρι να ενωθεί και να αποκτήσει ένα ενιαία σώμα.

Αδειάζουμε από πάνω τα μήλα προσεκτικά και τα απλώνουμε ώστε να καλυφθεί όλη επιφάνεια από τη βάση μας.

Βγάζουμε το υπόλοιπο crumble από το ψυγείο, το σπάμε σε κομμάτια και το ρίχνουμε επάνω από τα μήλα πιέζοντάς το ελαφρά.

Ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ξεφορμάρουμε προσεκτικά και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε τις μπάρες σκέτες ή με παγωτό της επιλογής μας.

Τις αποθηκεύουμε σε ένα καλά κλεισμένο μπολ εκτός ψυγείου για 3 μέρες περίπου ή μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο και πριν τις καταναλώσετε να τις αφήσετε εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Enjoy!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *