Φουρνιστά Ντόνατς με μοσχοκάρυδο & κανέλα

Η αλήθεια είναι ότι δεν τηγανίζω σχεδόν καθόλου. .έτσι σκέφτηκα να φτιάξω ντόνατς φουρνιστά. .δεν έχουν βέβαια την ίδια ακριβώς γεύση με τα τηγανιτά αλλά είναι εξίσου πεντανόστιμα, ελαφριά και αν τα δοκιμάσεις ζεστά από το φούρνο να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνουν για πολύ!

Τα υλικά τους είναι απλά αλλά θα πρέπει να προσέξετε τη διαδικασία ζυμώματος. Ίσως σας αγχώσει λίγο η ζύμη που θα κολλάει, αν προσέξετε όπως την ποσότητα του αλευριού θα πετύχετε την υφή που θέλουμε να έχει η ζύμη μας. Συμβουλή, μη ρίξετε πολύ αλεύρι στο ζύμωμα γιατί θα έχετε ψωμάκια και όχι ντόνατς ( όχι ότι θα μας πειράξει αν βγουν ψωμάκια, θα είναι εξίσου νόστιμα αλλα λέμε τώρα!).
Σήμερα λοιπόν φτιάχνουμε…

Φουρνιστά Ντόνατς με μοσχοκάρυδο και κανέλα!

Τα Υλικά
2 πακέτα ξηρή μαγιά

1/3 φλιτζανιού χλιαρό νερό

1 1/2 φλιτζάνι γάλα

1/3 φλιτζανιού μαργαρίνη ή βούτυρο

1 / 4 φλιτζανιού ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

2 κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την επικάλυψη:

1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο

Ζάχαρη ανακατεμένη με λίγη κανέλα

Εκτέλεση :

Ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό σε ένα μικρό μπολ και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 6 λεπτά έως ότου διαλυθεί η μαγιά.

Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο μέσα στο γάλα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο το μείγμα μας μέχρι να γίνει χλιαρό.

Μεταφέρουμε το μείγμα της μαγιάς σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα και το γάλα με το βούτυρο.

Προσθέτουμε τμηματικά τη ζάχαρη, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, τα αυγά (τα έχουμε χτυπήσει λίγο πριν) και το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμειχθούν τα υλικά μας μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος τουλάχιστον 1ώρα.

Όταν είναι έτοιμη πασπαλίζουμε τη επιφάνεια που θα απλώσουμε τη ζύμη μας με αλεύρι . Η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή, θα σας κολλάει στο μπολ αλλά βάλτε και στα χέρια σας λίγο αλεύρι για να την δουλέψετε πιο εύκολα. Βάλτε τόσο αλεύρι στη επιφάνεια όσο χρειαστεί για να μην σας κολλάει πολύ και να μπορείτε να την ανοίξετε με τις παλάμες σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστό.

Με ένα ποτήρι ή ένα κουπατ κόψτε στρογγυλούς δίσκους, αν θέλετε με ένα πιο μικρό κουπατ κόψτε το κέντρο για να φτιάξετε δακτυλίδια.

Τοποθετούμε τα ντόνατς σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε πάλι τουλάχιστον 20 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 με 220 βαθμούς ανάλογα το φούρνο για περίπου 10-11 λεπτά, έως ότου πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο για την επικάλυψη. Όταν βγουν τα ντόνατς μας από το φούρνο τα περνάμε με το λιωμένο βούτυρο  με ένα πινελάκι  και τα ανακατεύουμε στην ζάχαρη με την κανέλα.

Έτοιμα τα ντόνατς μας για άμεση κατανάλωση!!

Όταν κρυώσουν μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη για να είναι φρέσκα ανά πάσα στιγμή!!

And remember…Happiness is the smell of freshly baked bread!

Η συνταγή είναι από τις Συνταγές της παρέας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *