Κορμός – κέικ σοκολάτα με κρέμα Mascarpone

Θα ξεκινήσω τη νέα χρονιά και την πρώτη μου δημοσίευση όσο πιο γλυκά γίνεται!!

Παραδοσιακά τη βασιλόπιτα την είχε αναλάβει η μαμά, αξίζει να αναφέρω ότι όπως κάθε χρόνο ήταν πεντανόστιμη και μετά από πολλά χρόνια φέτος το φρουρί ήταν στο δικό μου κομμάτι!!

Εύχομαι το 2017 να έχουμε Υγεία, μια ευχή κοινότυπη αλλά τόσο σημαντική! Να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά που έχουμε στο σπιτικό μας λίγα ή πολλά και να προσφέρουμε αγάπη απλόχερα στον συνάνθρωπο μας .

Aς μην θεωρούμε δεδομένη την αγάπη, ας την δείχνουμε καθημερινά μέσα από απλά πράγματα, ακόμη και μια μικρή κίνηση αγάπης από εμάς μπορεί να κάνει τον άλλο ευτυχισμένο. Τέλος ας είναι όλες οι παιδικές καρδούλες χαρούμενες και ευτυχισμένες στις αγκαλιές των γονιών τους..

Αυτά λοιπόν με τις ευχές, στο γλυκάκι μας τώρα. Αυτή τη φορά αποφάσισα να φτιάξω για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς έναν σοκολατένιο ελαφρύ κορμό – κέικ γεμιστό με κρέμα mascarpone. Για να είμαι ειλικρινής το ρίσκαρα λιγάκι γιατί κορμό είχα δοκιμάσει να φτιάξω πριν πολλά χρόνια και είχα αποτύχει παταγωδώς. Το πολύ πολύ σκέφτηκα θα φτιάξω παστάκια με το παντεσπάνι αν δεν καταφέρω να το κάνω ρολό.

Ύστερα λοιπόν από αρκετό ψάξιμο βρήκα μια συνταγή στα μέτρα μου, με εύκολα υλικά και απλά βήματα. Επέλεξα να την συνδυάσω με την αγαπημένη μου κρέμα με τυρί μασκαρπόνε για να έχω ένα ελαφρύ γλυκάκι.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τον κορμό μας βήμα-βήμα.

Υλικά

Για το παντεσπάνι :

  • 118 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι απο το οποίο αφαιρούμε 1 κουτάλι της σούπας
  • 15 γρ κακάο ή 3 κουτάλια της σούπας
  • 1 κουτ.γλ. μπέκιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ κρυσταλλική ζάχαρη ή 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • 50 γρ καστανή ζάχαρη ή 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού
  • 30 ml φυτικό λάδι ή 2 κουτ.σούπας
  • 30 ml ξινόγαλο ή 2 κουτ.σούπας
  • 1 κουτ.γλυλού λευκό ξύδι
  • 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Για την κρέμα – γέμιση mascarpone
  • 200 γρ κρέμα μορφατ
  • 200 γρ τυρί mascarpone
  • 135 γρ άχνη ζάχαρη καλα κοσκινισμένη
  • προαιρετικά μαρμελάδα της αρεσκείας μας , εγώ έβαλα φρούτα του δάσους

Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψάκι 25εκ Χ 38 εκ και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί, αν θέλουμε βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε και το αντικολλητικό χαρτί ( έτσι για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κολλήσει).

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, αφήνουμε στην άκρη.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά με τον αναδευτήρα σε υψηλή ταχύτητα τα αυγά για τουλάχιστον 8 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Πρέπει να έχουμε ένα σούπερ αφράτο μείγμα και σχεδόν τετραπλάσιο σε όγκο.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη ζάχαρη (κρυσταλλική & καστανή), το φυτικό λάδι, το ξινόγαλο, το ξύδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας.

Τέλος ρίχνουμε και τα στερεά υλικά μας και με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) ανακατεύουμε απαλά το μείγμα από κάτω προς τα επάνω για να μην χάσουμε τον αέρα.

Αδειάζουμε στο ταψάκι μας και απλώνουμε απαλά την επιφάνεια. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 16 λεπτά περίπου ή δοκιμάζω με το δάχτυλο, πιέζω την επιφάνεια και αν επανέρχεται είναι έτοιμο.

Ακολουθεί το πιο σημαντικό βήμα. Πριν βγάλουμε το παντεσπάνι μας από το φούρνο θα πρέπει να έχουμε έτοιμη μια λεπτή πετσέτα στην οποία ή έχουμε απλώσει στην επιφάνεια της αντικολλητικό χαρτί ή την έχουμε πασπαλίσει πολύ καλά με ένα φλιτζάνι άχνη ζάχαρη.

Αμέσως μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα. Προσοχή να μην καούμε! Ξεκολλάμε προσεκτικά το χαρτί πάω στο οποίο ψήθηκε και με τη βοήθεια της πετσέτας τυλίγουμε σε ρολό. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν βάλουμε τη γέμιση.

Αφού κρυώσει το παντεσπάνι μας ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε στο μίξερ τη Morfat να γίνει σαντιγύ.

Αναμειγνύουμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη και το προσθέτουμε στη σαντιγύ. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα να ενωθούν καλά τα υλικά μας έως ότου γίνουν μια αφράτη κρέμα.

Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι μας και απλώνουμε την κρέμα μας αφήνοντας λίγα εκατοστά γύρω-γύρω. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να βάλουμε και λίγη μαρμελάδα στην επιφάνεια της κρέμας μας.

Τυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι μας σε ρολό και  το τυλίγουμε με μια μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

 

Ούφ τα κατάφερα! Εντάξει μπορεί να έγινε λίγο παχουλός ο κορμός μου, αλλά δεν έσπασε! Την επόμενη φορά που θα φτιάξω κορμό θα προσπαθήσω να τον φτιάξω πιο κομψό!!

Αφού κρυώσει μπορούμε να το πασπαλίσουμε απλά με λίγη άχνη ή με την κρέμα της γέμισης.  Εγώ προτίμησα σαντιγύ με γεύση σοκολάτας για την επικάλυψη.

Καλή Χρονιά σε όλους !!!

And remember… It’s the little things that make life beautiful!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *