Κέικ αμυγδάλου με κυδώνι

 

Αν με ρωτήσεις ποιο γλυκό του κουταλιού έχω φάει περισσότερο απ’όλα θα σου έλεγα το κυδώνι και αυτό γιατί τέτοια εποχή φροντίζει ο μπαμπάς να φτιάχνει τουλάχιστον ένα μεγάλο βάζο.

Το κυδώνι είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο που θα το βρεις ώριμο από τον Οκτώβριο έως και το Φεβρουάριο. Παρόλο που είναι συγγενικό φρούτο με τα μήλα και τα αχλάδια δεν μπορείς να το φας ωμό. Αν όμως περιμένεις να ωριμάσει και το μαγειρέψεις, τότε θα απολαύσεις τη μοναδική γεύση και το άρωμά του.

 

 

Ξέρω είναι δύσκολο στη διαχείριση του καθότι είναι αρκετά σκληρό και μαυρίζει αμέσως μόλις το κόψεις αλλά θα σε αποζημιώσει τόσο με τη γεύση όσο και με το πορφυρό κόκκινο χρώμα του. Επίσης, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις τόσο σε γλυκές, όσο και σε αλμυρές παρασκευές. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φτιάξεις ψητό στο φούρνο με πατάτες πέτα και ένα κυδώνι μέσα και θα με θυμηθείς.

Παρόλο που το κυδώνι οξειδώνεται και μαυρίζει αμέσως μόλις το κόψεις επανέρχεται όταν το ρίξεις στην κατσαρόλα να βράσει (δεν είπαμε όμως να το έχεις κομμένο αρκετή ώρα, να το διευκρινίσω 🙂  )  Επίσης δε χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση, απλά το καθαρίζεις και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο φούρνος ή η κατσαρόλα.

 

 

Αυτή τη φορά λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω ένα κέικ. Ένα ντελικάτο θα έλεγα αέρινο και ζουμερό κέικ αμυγδάλου γεμιστό με κατακκόκινες φέτες από γλυκό κυδώνι. Ένα κέικ που λάτρεψαν όλοι όσοι το δοκίμασαν και πρώτη και καλύτερη εγώ!

Δυο παρασκευές ενώνονται μαζί για να δημιουργηθεί αυτό το εντυπωσιακό κέικ. Δε θέλω όμως να μου τρομάξετε, τα βήματα για να φτιάξετε αυτό το κέικ είναι πολύ απλά.

 

 

Αρχικά ετοιμάζουμε το κυδώνι μας και στη συνέχεια το κέικ. Το κυδώνι μπορούμε να το έχουμε έτοιμο στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα για μεγαλύτερη ευκολία.

Ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με ζάχαρη, εγώ χρησιμοποίησα ακατέργαστη ανοιχτόχρωμη κρυσταλλική ζάχαρη έτσι ώστε το κυδώνι μου να διατηρήσει το κόκκινο χρώμα του.

Ξέρω πως περνάει από το μυαλό σας να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο είδος ζάχαρης, όπως ζάχαρη καρύδας. Θα σου πω ότι το δοκίμασα. Ναι μεν τα κυδώνια μου γλύκαναν, λίγο μη φανταστείς  (δεν ενθουσιάστηκα και πολύ) μαύρισαν όμως αρκετά και η ζάχαρη καρύδας δεν έδεσε το σιρόπι όπως θα έπρεπε.

Προσωπικά έμεινα πολύ ικανοποιημένη από τη βιολογική ακατέργαστη ζάχαρη που χρησιμοποίησα, και το σιρόπι έδεσε και πήραν αυτό το πολύ ωραίο χρώμα τα κυδώνια μου.

 

 

Τι θα πρέπει να προσέξω στη συνταγή.

Τα κυδώνια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη γι’ αυτό καλό είναι όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι να κατεβάσουμε το γλυκό από τη φωτιά και να το αφήσουμε να κρυώσει τελείως. Το σιρόπι συνεχίζει να δένει καθώς κρυώνει. Αν πήξει αρκετά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό και να το ξαναβάλουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά. Τώρα αν δεν πήξει το σιρόπι μπορούμε να αφαιρέσουν το κυδώνι και να το αφήσουμε στη φωτιά για λίγο ακόμη μέχρι να δέσει.

Το κυδώνι θα πρέπει να είναι κρύο και να το στραγγίξουμε καλά πριν το προσθέσουμε στο κέικ.

Επίσης, θα πρέπει να κόψουμε το κυδώνι σε πιο λεπτές φέτες πριν το προσθέσουμε στο κέικ.

Τόσο το βούτυρο, όσο και τα αυγά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Και φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο γλυκό του κουταλιού έχουμε.

Νομίζω πως αν το δοκιμάσετε αυτό το κέικ θα το λατρέψετε! Περιμένω τις εντυπώσεις αλλά και τις φωτογραφίες σας.

Πάμε να το φτιάξουμε;

 

Για το κέικ αμυγδάλου με κυδώνι θα χρειαστούμε:

Υλικά για τα κυδώνια

  • 2 μεγάλα κυδώνια
  • 180γρ ανοιχτόχρωμη ακατέργαστη ζάχαρη
  • 750ml νερό
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή ένα φακελάκι βανίλια σκόνη

Υλικά για το κέικ για μια στρογγυλή φόρμα 22εκ.

  • 250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (αρκετά μαλακό)
  • 220γρ ανοιχτόχρωμη ακατέργαστη ζάχαρη
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 40γρ αλεύρι αμυγδάλου *
  • 20γρ αμύγδαλο φιλέ
  • 180ml γάλα
  • 280γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Μία πρέζα αλάτι

*Μπορούμε να φτιάξουμε αλεύρι αμυγδάλου πολτοποιώντας ωμά και ανάλατα αμύγδαλα στον επεξεργαστή τροφίμων. Μην τα χτυπήσετε όμως πολύ γιατί αντί για αλεύρι θα φτιάξετε βούτυρο αμυγδάλου.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα κυδώνια.

Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το λεμόνι και αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή φωτιά.

Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τα κυδώνια εξωτερικά, τα κόβουμε στα 4 και αφαιρούμαι τον πυρήνα με τα κουκούτσια. Ρίχνουμε κατευθείαν τις φέτες κυδωνιού μέσα στο σιρόπι που σιγοβράζει.

Αφού προσθέσουμε όλο το κυδώνι, το αφήνουμε για λίγο να βράσει και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το γλυκό να μαλακώσει και να κοκκινίσει για μία με μιάμιση ώρα περίπου.

Όταν το κυδώνι μαλακώσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μπορούμε να το φτιάξουμε και από την προηγούμενη μέρα και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

Συνεχίζουμε με το κέικ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ διαμέτρου 22 εκατοστών.

Μπορούμε, αν θέλουμε, να καλύψουμε τη βάση της φόρμας με χαρτί αντικολλητικό για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά φροντίζοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας τη βανίλια, το αλεύρι αμυγδάλου και το αμύγδαλο φιλέ. Ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι.

Ενσωματώνουμε καλά το αλεύρι στο μείγμα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας (αφήνουμε στην άκρη το μίξερ)

Αδειάζουμε περίπου το 1/3 της ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε.

Στραγγίζουμε καλά το κυδώνι από το σιρόπι και κόβουμε κάθε κομμάτι σε πιο λεπτές φέτες.

Απλώνουμε επάνω από τη ζύμη τις φέτες κυδωνιού.

Συνεχίζουμε με λίγη ακόμα ζύμη, απλώνουμε ξανά πάνω από τη ζύμη λίγες φέτες κυδωνιού και τελειώνουμε με υπόλοιπο της ζύμης.

Απλώνουμε καλά την ζύμη και τοποθετούμε στην επιφάνεια όσες φέτες κυδωνιού μας έχουν μείνει.

Ψήνουμε το κέικ για τουλάχιστον 1 ώρα ή 1 ώρα και 15 με 20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί δοκιμάζουμε στη 1 ώρα μπήγοντας ένα σουβλί ή ένα μαχαίρι στο εσωτερικό του. Αν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.

Το κέικ είναι έτοιμο όταν πάρει εξωτερικά ένα χρυσό-καφέ χρώμα.

Το δικό μου κέικ χρειάστηκε πάνω από 1 ώρα και 20 λεπτά γιατί το έψησα σε φόρμα 20 εκατοστών.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεί ελαφρώς  μέσα στη φόρμα.

Στη συνέχεια, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Αφού κρυώσει, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το σερβίρουμε, αν θέλουμε, με το σιρόπι που έχουμε κρατήσει από τα κυδώνια.

 

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό  κέικ, διαφορετικό από τα συνηθισμένα που σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις, όχι μόνο με τη γεύση του αλλά και με την εμφάνισή του.

Καλή απόλαυση!

…………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram  γράφοντας @letstreatourselves.gr   Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *