Νηστίσιμο κέικ καρότου

 

Το σημερινό post δεν ήταν στο πρόγραμμα, προέκυψε την παρασκευή που μας πέρασε καθώς είχα ρεπό και έτρεχα να προλάβω να τελειώσω όσο περισσότερες δουλείες μπορούσα για να μην τις έχω για τη Μ.Εβδομάδα.

Κάποια στιγμή λοιπόν, εκεί προς το απογευματάκι, λέω, αφού είμαι σπίτι, δεν ετοιμάζω και ένα κεκάκι νηστίσιμο για να το έχω για τις επόμενες μέρες!

 

 

Σκέφτηκα λοιπόν να πατήσω πάνω σε μια παλαιότερη μου συνταγή, αυτή με το Νηστίσιμο & Υγιεινό Κέικ Μπανάνας, μπορείτε να το βρείτε εδώ, και να φτιάξω ένα νέο με διαφορετικό βασικό υλικό αλλά εξίσου υγιεινό και νόστιμο.

Αφού λοιπόν βγήκε ωραίο το κέικ μου τότε με τον πουρέ μπανάνας, γιατί να μη βγει και με πουρέ καρότου, σκέφτηκα, και σήκωσα μανίκια.

 

 

Στην αρχή η ζύμη δε μου γέμισε και πολύ το μάτι. Την δοκίμασα ωμή και ήταν νόστιμη, δεν ήξερα όμως πως θα αντιδράσει στο ψήσιμο. Ήμουν λοιπόν περίεργη να δω το αποτέλεσμα.

 

 

 

Το κέικ μου βγήκε κάτι μεταξύ σε κέικ και μπράουνις και αυτό γιατί εξωτερικά ήταν πολύ καλά ψημένο, μέσα είχε διατηρήσει την υγρασία του. Και το σημαντικότερο απ’όλα είναι ότι δεν περιέχει καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη, αλλά μέλι, και προαιρετικά, αν θέλετε, ελάχιστη ζάχαρη καρύδας.

Για τη Vegan εκδοχή του μπορείτε να αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης.

 

 

Επίσης, είναι γεμάτο από πουρέ καρότου, μπαχαρικά και βέβαια σταφίδες και καρύδια, μα πόσο πιο θρεπτικό θα μπορούσε να γίνει. Να σας πω, ότι δεν μου έφτασαν οι σταφίδες και πρόσθεσα και λίγο κράνμπερι, φαίνεται άλλωστε στις φωτογραφίες. Προτιμήστε όμως τις σταφίδες του ταιριάζουν περισσότερο.

Το δοκίμασα, μου άρεσε και σας το παρουσιάζω.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κουτ.σούπας σπόρους chia ή αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 6 κουτ. σούπας νερό
  • 230 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουτ.γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουτ.γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουτ.γλυκού γεμάτο μαγειρική σόδα
  • ½ κουτ.γλυκού αλάτι
  • 1 βανίλια σκόνη
  • 2 κουτ.σούπας ζάχαρη καρύδας
  • 110 ml φυτικό λάδι (1/2 φλιτζάνι του τσαγιού)
  • 70 ml γάλα αμυγδάλου
  • 100 γρ μέλι (για τη vegan εκδοχή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού πουρέ καρότου (περίπου 4 μεγάλα ή 5 μικρά καρότα)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια σπασμένα στο multi
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδα ξανθή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τον πουρέ καρότου.

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα καρότα. Τα βάζουμε σε μπόλικο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα κάνουμε πουρέ στο multi. Θα χρειαστούμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού για το κέικ μας.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τους σπόρους chia ή τον αλεσμένο λιναρόσπορο με το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε 20 λεπτά να σταθεί το μείγμα μας και να πάρει τη μορφή ζελέ (το μείγμα αυτό θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο του αυγού).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ περίπου 25 Χ 11 εκατοστά ή την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη καρύδας, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη το μείγμα με τους σπόρους chia (αφού έχουν περάσει τα 20 λεπτά) μαζί με το λάδι, το μέλι και το γάλα αμυγδάλου μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά μας.  Το υγρό αυτό μείγμα στη συνέχεια το αδειάζουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά.

Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και αφού ενωθούν τα υλικά προσθέτουμε και τον πουρέ καρότου, τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και το αδειάζουμε στη φόρμα. Η ζύμη θα είναι σφιχτή. Στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο χοντροσπασμένο καρύδι.

Ψήνουμε για περίπου 50 με 55 λεπτά. Σας προτείνω στα 50 λεπτά να κάνετε τον έλεγχο με το μαχαίρι ή με ένα ξύλινο σουβλί για να δείτε αν είναι έτοιμο, μην το αφήσετε να στεγνώσει πολύ γιατί έτσι θα χάσει την υγρασία του.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 με 15 λεπτά στη φόρμα να κρυώσει και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάζουμε και μια κούπα τσάι ή καφέ και το απολαμβάνουμε φρέσκο – φρέσκο από το φούρνο!

 

Εύχομαι σε όλους σας καλή Μ.Εβδομάδα!

 

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *