Κέικ βανίλιας με φράουλες

 

Το σημερινό ποστ είναι αφιερωμένο στην απόλυτη πρωταγωνίστρια του μήνα, τη Φράουλα.

Ζουμερή, κατακόκκινη και φρουτένια στέκεται έτοιμη να ικανοποιήσει τις γλυκές μας επιθυμίες!

 

 

Και να φανταστείς πως εγώ με τη φράουλα για αρκετό καιρό δεν τα πηγαίναμε καθόλου καλά, είχαμε τσακωθεί για κάποιο λόγο 🙂

Αλλά, δεν λένε ότι, πίσω από μια σχέση γεμάτη άρνηση κρύβεται μεγάλη αγάπη!

 

 

Έτσι λοιπόν, αφού ξεπεράσαμε το στάδιο της άρνησης, ειλικρινά δεν θυμάμαι καν πως είχε προκύψει αυτό, τώρα με τη φράουλα έχω μια σχέση λατρείας.

Περιμένω πως και πως να έρθει η εποχή της για να την απολαύσω! Στο πρωινό μας, στα γλυκά μας ακόμη και στις σαλάτες μας.

 

 

Βέβαια, εκτός από τις γνωστές φράουλες που γνωρίζετε όλοι, υπάρχει και μια άλλη ποικιλία, αυτή που καλλιεργείται στο νησί μου την Κέρκυρα και δυστυχώς δε μπορεί να την βρει κανείς εκτός νησιού.

Πρόκειται για την περίφημη αρωματική φράουλα Κερκύρας. Είναι μια καλλιεργημένη μορφή της άγριας  φράουλας Fragaria vesca, γνωστή στην Ευρώπη ως Fraises des Bois.

Είναι μια ειδική ποικιλία φράουλας πολύ μικροσκοπική και ευαίσθητη, σκεφτείτε ότι το μέγεθος της είναι όσο περίπου το νύχι από το μικρό δαχτυλάκι του χεριού μας ή λίγο πιο μεγάλη.

 

 

Όσοι επισκέπτονται το νησί μου αυτήν την εποχή έχουν την δυνατότητα να τις δοκιμάσουν. Η συλλογή της είναι πολύ κοπιαστική, καθώς η φράουλα αυτή είναι τόσο μικρή και ευαίσθητη που απαιτείται πολύ προσοχή και λεπτός χειρισμός για να μη χαλάσει. Γιαυτό το λόγο δεν είναι δυνατή η εξαγωγή της εκτός νησιού, άλλωστε έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Τρώγεται μόνο ως φρέσκο φρούτο ή μπορεί να γίνει υπέροχη μαρμελάδα. Η ιδιαιτερότητα της αυτή την καθιστά δυσεύρετη και με απαγορευτική τιμή!

Στον κήπο μας στο πατρικό μου στο χωριό οι φραουλίτσες αυτές έχουν τη δική τους γωνιά. Έτσι έχουμε την ευκαιρία κάθε χρόνο να τις γευόμαστε!

 

 

Πραγματικά αξίζει να την δοκιμάσετε αν ποτέ βρεθείτε στο νησί μου αυτήν την περίοδο.

Η αλήθεια είναι ότι όταν υπάρχουν φράουλες στο σπίτι δεν μπορώ να αντισταθώ. Περνούν από το μυαλό μου δεκάδες ιδέες για το πώς μπορώ να τις εκμεταλλευτώ. Φέτος θα προσπαθήσω, όσο περισσότερο μπορώ, να ετοιμάσω με αυτές εύκολες και νόστιμες συνταγές.

 

 

Όπως αυτό το κέικ που θα σας παρουσιάσω σήμερα. Ένα αφράτο Κέικ βανίλιας με Φράουλες που γίνεται στη στιγμή. Ένα αγαπημένο κέικ που φτιάχνω κάθε χρόνο αυτήν την εποχή.

Λοιπόν, θα σας εκμυστηρευτώ κάτι. Πέρυσι, τέτοια εποχή, με τις πρώτες φράουλες έφτιαξα πάλι αυτό το κέικ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που σας περιγράφω παρακάτω. Κατά τη διάρκεια λοιπόν που το κέικ ψηνόταν λογικό ήταν οι φράουλες, ως πιο βαριές, να εισχωρήσουν μέσα στο κέικ. Έτσι το κέικ μου βγήκε γεμιστό με φράουλες.

 

 

Φέτος λοιπόν, οι φράουλες μου δεν έπεσαν μέσα στο κέικ αλλά στάθηκαν στο ύψος τους και, χωρίς να το έχω προγραμματίσει, το κέικ μου βγήκε υπέροχο.

Θα με πεις υπερβολική που το στόλισα και με φρέσκες φράουλες, αλλά τι να κάνω, όταν έχω φρέσκα φρούτα και λουλούδια στο σπίτι θέλω να τα βάζω παντού!

 

 

 

Ένα όμως θα σας πω, είτε οι φράουλες σας βυθιστούν μέσα στο κέικ, είτε μείνουν στην επιφάνεια, η γεύση και το άρωμα τους θα παραμείνουν.

Μπορείτε να απολαύσετε το κέικ σας σκέτο ή με λίγη ζάχαρη άχνη.

 

 

Για τους πιο τολμηρούς μια μπάλα παγωτό βανίλια και λίγες φρέσκες μαριναρισμένες φράουλες θα αποτελέσουν ιδανικό συνοδευτικό!!

 

 

Ας περάσουμε στη συνταγή, για το Κέικ βανίλιας με φράουλες θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 23εκ.

  • 200γρ αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 85γρ βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100ml ξινόγαλο (αν δεν έχετε, ανακατέψτε 100ml γάλα πλήρες με 1 κουτ. του γλυκού λευκό ξύδι, αφήστε το γάλα με το ξύδι για 5 λεπτά στην άκρη μέχρι να πήξει)
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Φράουλες για την επιφάνεια του κέικ
  • Καστανή ζάχαρη για την επιφάνεια του κέικ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Καλύπτουμε τη βάση του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε  τα πλαϊνά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικινπάουντερ και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.

Στο ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το αυγό, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξινόγαλο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί και αν χρειάζεται στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Κόβουμε τις φράουλες σε φέτες και καλύπτουμε με αυτές την επιφάνεια του κέικ.

Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και αφήνουμε το κέικ για λίγα λεπτά στην άκρη.

Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και βάζουμε το κέικ στο φούρνο.

Ψήνουμε για περίπου 45 με 50 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο. Προσοχή, μην το παραψήσετε!

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα. Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη ή να το σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και μαριναρισμένες φράουλες.

Καλή σας απόλαυση!

 

 

Για τις μαριναρισμένες φράουλες :

Κόψτε τις φράουλες σε κυβάκια και προσθέστε τους  ζάχαρη ή μέλι και λίγο εκχύλισμα βανίλιας, σκεπάστε τες με μια μεμβράνη και βάλτε τες στο ψυγείο για αρκετή ώρα.

Tip: Τις φράουλες θα πρέπει να τις πλένουμε με το κοτσανάκι τους κάτω από τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια να τις σκουπίζουμε απαλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια αφαιρούμε το κοτσανάκι τους και τις κόβουμε. Ποτέ δεν αφαιρούμε το κοτσανάκι τους, ούτε τις κόβουμε, πριν τις πλύνουμε γιατί το νερό θα μπει στο εσωτερικό τους και θα χάσουν το άρωμα τους.

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *