Granola με ταχίνι-σοκολάτα & πορτοκάλι

 

Σήμερα φίλοι μου θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά απ’ότι συνήθως.

Είναι κάποιες φορές που η ζωή έχει αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς και  μας παίζει περίεργα παιχνίδια. Αρκούν μόνο λίγα λεπτά για να ανατραπούν τα πάντα. Γι’αυτό το λόγω ας μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Ας ευγνωμονούμε την κάθε μέρα που περνά και είμαστε καλά, υγιής εμείς και οι αγαπημένοι μας.  Ας μη μιζεριάζουμε και αναλωνόμαστε σε πράγματα και καταστάσεις που πραγματικά δεν έχουν ιδιαίτερη αξία. Το σημαντικότερο απ’όλα είναι η υγεία μας. Όταν έχουμε υγεία όλα γίνονται. Να μη ξεχνάμε να δείχνουμε την αγάπη μας συχνά στους δικούς μας ανθρώπους, τίποτα δεν είναι δεδομένο, η κάθε στιγμή μας είναι μοναδική.

Οι μικρές στιγμές της καθημερινότητας μας είναι αυτές που κάνουν τη ζωή μας ιδιαίτερα νόστιμη.

Και ύστερα από αυτόν τον ιδιαίτερο και συναισθηματικά φορτισμένο πρόλογο (συγχωρέστε με για αυτή μου την παρόρμηση) θα σας δείξω πως με λίγα απλά υλικά μπορείτε να δημιουργήσετε μια Granola γευστικότατη, αρωματική και πάνω απ’όλα υγιεινή.

 

 

Πλούσια σε φυτικές ίνες και χωρίς ζάχαρη. Ιδανική για όλη την οικογένεια.

Η αλήθεια είναι ότι, από όταν άρχισα να διαβάζω τα ψιλά γράμματα σε όλες τις συσκευασίες έτοιμων τροφίμων, έχω διαπιστώσει ότι τα περισσότερα έτοιμα τρόφιμα, ακόμη και αυτά που συγκαταλέγονται στα υγιεινά, είναι γεμάτα από κρυφή ζάχαρη και κακής ποιότητας έλαια.

 

 

Γι’αυτό το λόγο έχω μπει στη διαδικασία, εδώ και αρκετό καιρό, να ετοιμάζω μόνη μου πολλές από αυτές τις τροφές. Έτσι, και έλεγχο των υλικών έχω, και πραγματικά ξέρω ότι αυτό που τρώω ή έχει ή δεν έχει ζάχαρη, ανάλογα με τη δικιά μου επιλογή.

Γιατί όπως σας έχω ξαναπεί και παλαιότερα, θεωρώ ότι στη διατροφή μας θα πρέπει να υπάρχει μέτρο και να μην στερούμαστε τίποτα.

 

 

Εννοείτε λοιπόν ότι τη Granola για το πρωινό μου, επιλέγω να την φτιάχνω η ίδια, δοκιμάζοντας κάθε φορά διαφορετικά αρώματα και γεύσεις.

Αυτήν λοιπόν τη φορά, επέλεξα να την αρωματίσω με πορτοκάλι και να προσθέσω ταχίνι, με κακάο παρακαλώ. Δεν μπορώ να σας περιγράψω το άρωμα και τη γεύση της.

 

 

Αποτελεί ιδανική επιλογή για το γάλα, το γιαούρτι και το smoothie σας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τρώγεται και σκέτη ως σνακ ή μπορείτε ακόμη να την χρησιμοποιήσετε και ως topping στο γλυκό ή αλμυρό τοστ σας.

 

 

Προσωπικά, όταν έχω έτοιμη φρεσκοψημένη Granola, μου αρέσει να ετοιμάζω ένα υγιεινό Granola Parfait με γιαούρτι και τα αγαπημένα μου φρούτα.

 

 

 

Έτσι και τώρα δεν έχασα ευκαιρία, ετοίμασα στο λεπτό ένα Parfait με στραγγιστό γιαούρτι, λίγες σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας και βέβαια το συνόδευσα με μια σάλτα φράουλας.

 

 

Έκοψα σε κομματάκια τις φράουλες και τις ανακάτεψα με λίγο σιρόπι αγαύης. Με τη σάλτσα αυτή ολοκλήρωσα το δροσερό και υγιεινό Parfait μου, το οποίο μπορείς να απολαύσεις ως πρωινό ή ακόμη και ως ελαφρύ επιδόρπιο.

 

 

Επίσης, μπορείτε αφού ψήσετε τη Granola σας και την αφήσετε να κρυώσει, να την εμπλουτίσετε με αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σας, όπως βερίκοκα, κράνμπερις, σταφίδες και  gogi berris.

Για να είμαι ειλικρινής εγώ, τη συγκεκριμένη Granola, την προτιμώ σκέτη και την συνδυάζω με φρέσκα φρούτα.

 

 

Η ποσότητα των υλικών, χωρίς τυχών προσθήκη αποξηραμένων φρούτων, μας δίνει περίπου 640γρ. Granola, την οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε σε καλά σφραγισμένα βάζα για μια εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου ή για ένα μήνα στο ψυγείο.

 

 

 

 

Ας περάσουμε λοιπόν στα υλικά που θα χρειαστούμε και στον τρόπο παρασκευής της.

ΥΛΙΚΑ

  • 130γρ βρώμη
  • 120γρ νιφάδες σίκαλης (μπορείτε να τις αντικαταστήσετε πάλι με βρώμη)
  • 80γρ κολοκυθόσποροι ανάλατοι
  • 80γρ ηλιόσποροι
  • 20γρ σπόρους chia
  • ½ κουτ.του γλυκού κανένα σκόνη
  • ½ κουτ.του γλυκού τζίντζερ σκόνη
  • Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • 100γρ αμύγδαλα χοντροσπασμένα
  • 60ml σιρόπι αγαύης ή μέλι (για τους μη vegan)
  • 2 κουτ. της σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι
  • 2 κουτ. της σούπας ταχίνι κακάο ή και απλό ταχίνι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 80ml χυμό πορτοκαλιού

Προαιρετικά : αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη βρώμη, τις νιφάδες σίκαλης, τους κολοκυθόσπορους, τους ηλιόσπορους, τους σπόρους chia, την κανέλα, το τζίντζερ, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό πορτοκάλι, το λάδι, το ταχίνι και το σιρόπι αγαύης και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά πλήρως.

Αδειάζουμε τη Granola στο ταψί και την απλώνουμε έτσι ώστε να έχει ένα ομοιόμορφο πάχος.

Ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Η Granola θα είναι έτοιμη όταν πάρει χρυσό-καφετί χρώμα.

Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω στο ταψί.

Στη συνέχεια, αφού κρυώσει τη σπάμε, αν χρειάζεται, και την αναμειγνύουμε αν θέλουμε με αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας.

Την αποθηκεύουμε σε καλά σφραγισμένα βάζα για 1 εβδομάδα εκτός ψυγείου ή 1 μήνα στο ψυγείο.

 

 

Καλή σας απόλαυση!

Αν σας αρέσει η Granola ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω επιλογές:

Αλμυρή Granola

Granola με σοκολάτα

Granola cups με γιαούρτι και φρούτα

Granola-Δημητριακά πρωινού

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *