Υγιεινές Μαλακές Μπάρες με Φράουλα

 

Όσο ακόμη υπάρχουν φρέσκες κατακκόκινες και ζουμερές φράουλες, τις απολαμβάνω με κάθε τρόπο. Να σας πω και ένα μυστικό. Έχω φροντίσει, τώρα που είναι ώριμες και με χαμηλή τιμή, να αποθηκεύσω ορισμένες στην κατάψυξη για τα smoothie του καλοκαιριού 😉

Φέτος η αλήθεια είναι ότι θέλησα να τις εκμεταλλευτώ όσο μπορούσα περισσότερο, λόγω περιορισμένου χρόνου όμως δεν μπορούσα να κάνω όλα όσα υπήρχαν στο μυαλό μου.

Αυτές τις μπάρες όμως δεν μπορούσα να μην τις φτιάξω. Τις σκέφτομαι εδώ και καιρό, βρήκα λοιπόν την ευκαιρία και σας τις ετοίμασα.

 

 

Μετά από την επιτυχία που είχαν οι Υγιεινές Σοκολατένιες Τρούφες σκέφτηκα να σας ετοιμάσω και ένα άλλο γλυκάκι, αυτή τη φορά για όσους δεν αγαπούν τη σοκολάτα, αλήθεια υπάρχει κανείς!

Ένα γλυκάκι εξίσου ιδιαίτερο αρωματικό και φρουτένιο χωρίς ίχνος ζάχαρης!

 

 

Έτσι λοιπόν γεννήθηκαν αυτές οι μπάρες. Οι οποίες είναι γεμάτες από θρεπτικά συστατικά αφού περιέχουν βρώμη, αλεύρι αμυγδάλου, φράουλες, σπόρους chia και φυσικά γλυκαντικά.

 

 

 

Μια υπέροχη βάση με βρώμη και αλεύρι αμυγδάλου που καλύπτετε με φρέσκια μαρμελάδα φράουλας και τελειώνει με crumble αμυγδάλου με βρώμη. Και όσο και αν σου φαίνεται ενδεχομένως δύσκολη όλη αυτή η διαδικασία πιστέψτε με δεν είναι. Οι μπάρες αυτές γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά και το αποτέλεσμα απότι βλέπετε είναι εξαιρετικό!

 

 

 

Αν τώρα έχεις μπει στη διαδικασία και έχεις φτιάξει ήδη χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις την μαρμελάδα σου, απλά, αν θες, πρόσθεσε και λίγες φρέσκες φράουλες. Όσο για το αλεύρι αμυγδάλου, μη σκας, μπορείς να χτυπήσεις στο multi αμύγδαλα λευκά και ανάλατα και να έχεις αλεύρι αμυγδάλου στη στιγμή!

 

 

Τα υλικά μας είναι λίγα, όπως εύκολη είναι και η διαδικασία για να φτιάξουμε αυτές Υγιεινές Μπάρες φράουλας που αποτελούν ένα υπέροχο σνακ αλλά και επιδόρπιο.

 

 

Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή

ΥΛΙΚΑ για τη βάση και για το crumble (για ένα ταψάκι 20-22 εκ)

  • 250γρ βρώμη
  • 145γρ αλεύρι αμυγδάλου
  • ½ κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 75ml φυτικό λάδι ή λάδι καρύδας ή λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο-για τους μη vegan
  • 65γρ σιρόπι αγαύης ή μέλι για τους μη vegan
  • 1-2 κουτ. του γλυκού νερό για τη ζύμη αν χρειαστεί
  • Χοντροσπασμένα αμύγδαλα για το crumble της επιφάνειας

ΥΛΙΚΑ για τη μαρμελάδα φράουλα

  • 530γρ φρέσκες φράουλες (καθαρό βάρος)
  • 2-3 κουτ. της σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι (για τους μη vegan) ανάλογα τη γλυκύτητα που θέλετε.
  • 1 κουτ. της σούπας σπόρους chia

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Καλύπτουμε ένα ταψάκι 20 ή 22 εκατοστών με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τόσο στη βάση όσο και στα πλαϊνά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα ταψάκι μιας χρήσης. Αφήνουμε στη άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις φράουλες και με ένα πιρούνι τις πιέσουμε για να πολτοποιηθούν. Δεν της πολτοποιούμε εντελώς αφήνουμε και κάποια κομμάτια. Ρίχνουμε στο μπολ το σιρόπι αγαύης ή το μέλι μαζί με τους σπόρους chia. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη τη μαρμελάδα φράουλας να πήξει.

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων – multi ρίχνουμε τη βρώμη με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι η βρώμη να γίνει αλεύρι. Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, το έλαιο μας και το σιρόπι αγαύης. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η ζύμη μας να ομογενοποιηθεί.

Αν το multi μας είναι μικρό μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία σε 2 δόσεις και στη συνέχεια να ομογενοποιήσουμε τη ζύμη μας. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν πιέζοντας την με τα δάχτυλα θα μένει ενωμένη. Αν δε συμβαίνει αυτό θα προσθέσουμε πολύ λίγο νερό.

Από τη ζύμη μας αυτή κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού περίπου στην άκρη και την υπόλοιπη την αδειάζουμε στο ταψί μας. Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας τη ζύμη στον πάτο του ταψιού έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του.

Στη συνέχεια αδειάσουμε από πάνω τη μαρμελάδα φράουλας που είχαμε αφήσει στην άκρη και με μια σπάτουλα την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη βάση μας.

Τέλος παίρνουμε τη ζύμη που είχαμε κρατήσει και την θρυμματίζουμε επάνω από τη φράουλα. Πασπαλίζουμε και με λίγο χοντροσπασμένο αμύγδαλο αν θέλουμε.

Δεν είναι απαραίτητο το crumble μας να καλύψει όλη την επιφάνεια από την μαρμελάδα.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσει η επιφάνεια ένα χρυσό χρώμα και να πήξει η μαρμελάδα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το γλυκάκι μας να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί. Στη συνέχεια το βγάζουμε και το κόβουμε σε μπάρες. Ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε μπορούμε να κόψουμε από 12 έως 24 μπάρες.

Διατηρούνται στο ψυγείο και καλό είναι να καταναλωθούν μέσα σε 3 μέρες.

Καλή σας απόλαυση!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *