Μικρό Burger ψαριού με σάλτσα γιαουρτιού

 

Μπορεί η γιορτή της 25ης Μαρτίου να πέρασε, αλλά έρχεται η Κυριακή των Βαΐων, μεγάλη Χριστιανική γιορτή που σηματοδοτεί και το πέρασμα προς την Μ.Εβδομάδα.

Την Κυριακή των Βαΐων εορτάζεται με λαμπρότητα η πανηγυρική είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Την ημέρα αυτή τρώμε παραδοσιακά ψάρι. Γιατί όμως;

Η Κυριακή των Βαΐων θεωρείται από την Εκκλησία ως η αρχή των Αγίων Παθών, σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και την έναρξη της νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι η εορτή της Κυριακής των Βαΐων βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νηστείες και η κατανάλωση ψαριού συνδυάζεται με το χαρμόσυνο εορτασμό της ημέρας, πριν εισέλθουμε στην αυστηρότατη νηστεία της Μ. Εβδομάδας.

 

 

Γι’αυτό λοιπόν και εγώ σήμερα σας έχω μια συνταγούλα που βασίζεται στο ψάρι.

Μικρά Burgers με ψάρι-γλώσσα σε κουρκούτι με σόδα, συνοδευόμενα από ψητές πατατούλες και μια σάλτσα με γιαούρτι και μουστάρδα, την οποία συνηθίζω να φτιάχνω πολύ συχνά.

 

 

 

Βασικά θα σας παρουσιάσω ένα μεσημεριανό μου γεύμα σε μια πιο παιχνιδιάρικη παρουσίαση. Γι’αυτό λοιπόν το λόγο, εκτός από το κουρκούτι, μην περιμένετε ακριβείς αναλογίες στη συνταγή. Συνήθως μαγειρεύω πάντα με το μάτι και με τις γεύσεις που μου αρέσουν.

 

 

Επέλεξα να συνοδεύσω το ψάρι μου με τη συγκεκριμένη σάλτσα γιατί είναι δροσερή και ταιριάζει απόλυτα με το τηγανιτό ψάρι και όχι μόνο, εγώ προσωπικά την απολαμβάνω και με σαλάτα πράσινη αλλά και με κρεατικά. Όσο αναφορά τις πατατούλες, τις έψησα στο φούρνο με λίγο λαδάκι, ρίγανη αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στις πατάτες σας, πριν τις ψήσετε, γραβιέρα τριμμένη ή παρμεζάνα.

 

 

Ας περάσουμε όμως στο Burger με ψάρι:

ΥΛΙΚΑ για το ψάρι:

  • Φιλέτο γλώσσα κομμένο σε μερίδες
  • Αλεύρι

Για το κουρκούτι:

  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού σόδα αναψυκτικό
  • 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη όλα τα υλικά για το κουρκούτι σε ένα μπολ μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό.

Βάζουμε το λάδι για το τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε.

Παίρνουμε τα κομμάτια από το ψάρι και αρχικά τα αλευρώνουμε και από τις δυο πλευρές.

Στη συνέχεια τα βυθίζουμε ένα ένα στο κουρκούτι και τα ρίχνουμε προσεκτικά στο ζεστό λάδι. Τα τηγανίζουμε γυρίζοντας τα και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Αφαιρούμε το ψάρι από το τηγάνι και το στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας. Τα ψάρι μας είναι έτοιμο.

ΥΛΙΚΑ για τις πατάτες

  • Πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • Ελαιόλαδο
  • Ρίγανη αποξηραμένη
  • Θυμάρι αποξηραμένο (προαιρετικά)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 με 200 βαθμούς.

Τοποθετούμε στο ειδικό ταψάκι για μάφινς χαρτί αντικολλητικό ή θήκες σιλικόνης (προσοχή μην τοποθετήσετε τις χάρτινες θήκες που συνήθως χρησιμοποιούμε για τα κεκάκια γιατί οι πατάτες θα σας κολλήσουν).

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε προσεκτικά για να μη σπάσουν οι πατάτες αλλά να αναμειχθούν με όλα τα υλικά.

Παίρνουμε τις φετούλες πατάτας και φτιάχνοντας στοίβες, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, τις τοποθετούμε μέσα στις θήκες του ταψιού.

Ψήνουμε για περίπου 50 με 60 λεπτά, ανάλογα το φούρνο, έως ότου ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα.

Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου στο ταψί και στη συνέχεια τις αφαιρούμε και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα και αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι.

 

 

ΥΛΙΚΑ για τη σάλτσα γιαουρτιού με μουστάρδα

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • Μουστάρδα τουλάχιστον 2 κουτ. της σούπας ή και παραπάνω, ανάλογα πόσο έντονη θέλετε τη γεύση της.
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • Μαύρο σουσάμι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και διατηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

 

 

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΥΛΙΚΑ:

  • Ψωμάκια πολύσπορα ή ολικής αλέσεως
  • Ντομάτα σε φέτες
  • Κρεμμύδι σε φέτες
  • Σαλάτα της επιλογής σας
  • Τηγανιτό ψάρι με κουρκούτι
  • Σάλτσα με γιαούρτι και μουστάρδα

Κόβουμε τα ψωμάκια μας στη μέση και τοποθετούμε τη σαλάτα, την ντομάτα, το κρεμμύδι και το φιλέτο ψαριού. Τέλος προσθέτουμε και τη σάλτσα γιαουρτιού με μουστάρδα και σερβίρουμε με τις ψητές πατατούλες.

 

 

Καλή σας όρεξη και Χρόνια σας πολλά!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *