Φοκάτσια – Focaccia, το ιταλικό ψωμί

 

Σας έχω αναφέρει σε προηγούμενο post ότι το Μάρτιο το -bloggακι- μου έχει γενέθλια και γι’αυτό το λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς δίνοντας σας τη δυνατότητα να κερδίσετε κάποια δωράκια.

Και τι καλύτερο από μια σειρά από ιδιαίτερα βιβλία μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής, τα οποία έχω διαλέξει για να σας παρουσιάσω.

Αυτή λοιπόν τη φορά επέλεξα να σας παρουσιάσω και να κάνω δώρο σε κάποιον από εσάς, μέσα από τον λογαριασμό μου στο instagram, ένα ιδιαίτερο βιβλίο, που μόνο από το εξώφυλλο του μου προκάλεσε το ενδιαφέρον.

Όταν λοιπόν το πήρα στα χέρια μου και το ξεφύλλισα, κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ όμορφο βιβλίο. Είμαι σίγουρη πως όσοι το αποκτήσουν θα θελήσουν να διαβάσουν μία – μία όλες τις συνταγές χαζεύοντας τις υπέροχες φωτογραφίες του.

 

 

Πρόκειται για το βιβλίο Πεντανόστιμα Ψωμιά του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου από τις εκδόσεις Τερζόπουλος. Να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό τις Εκδόσεις Τερζόπουλος για τη δωροθεσία.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το λογαριασμό του εκδοτικού οίκου στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλες τις προσφορές και τις νέες κυκλοφορίες.

Το Πεντανόστιμα Ψωμιά είναι ένα βιβλίο με βραβευμένες συνταγές που στόχο έχει να σε μυήσει στα μυστικά της παρασκευής του ψωμιού με τον πιο απλό και σαφή τρόπο.

 

 

Η παρασκευή ψωμιού αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου, ο οποίος μετά τη μαθητεία του και την απόκτηση πτυχίου αρτοποιίας γερμανικού τύπου στην Νότια Αφρική και στην Ναμίμπια, δούλεψε και ταξίδεψε δημιουργώντας και μαθαίνοντας νέες τεχνικές  και συνταγές τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Σταθμός της επαγγελματικής του πορείας το Ηνωμένο Βασίλειο όπου διδάσκει και εμπνέει νέους ώστε να γίνουν επιτυχημένοι και γεμάτοι γνώσεις αρτοποιοί.

 

 

Στο βιβλίο Πεντανόστιμα Ψωμιά έχει συγκεντρώσει δοκιμασμένες συνταγές παρασκευής ψωμιού, ξεκινώντας από τα εργαλεία και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, προχωρά στην ανάλυση των υλικών, δίνει οδηγίες και συμβουλές για το σωστό ζύμωμα, το φούσκωμα και το ψήσιμο του ψωμιού και τέλος αναλύει βήμα βήμα, κάθε φορά , με τη συνοδεία φωτογραφιών, την εκτέλεση της κάθε συνταγής, έτσι ώστε να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα μπορούσα να πω ότι, διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, είναι σαν να παρακολουθείς κάποιο σεμινάριο αρτοποιίας στο οποίο ξεδιπλώνονται μπροστά σου όλα τα μυστικά της ζύμης του ψωμιού, άλλοτε χρησιμοποιώντας μαγιά, άλλοτε προζύμι και άλλοτε σόδα.

Δεν μένει μόνο σε παρασκευές όπως απλά ψωμιά με μαγιά ή με προζύμι, αλλά θα εκπλαγείτε από τους υπέροχους συνδυασμούς γεύσεων.

Ενδεικτικά να αναφέρω το ψωμί σίκαλης με δαμάσκηνο και πιπέρι, το καρυδόψωμο, το ντοματόψωμο και το παντζαρόψωμο με προζύμι, το πατατόψωμο και το φουντουκόψωμο. Και αν είσαι λάτρης των γλυκών αρτοσκευασμάτων νομίζω θα σε καλύψει το σοκολατόψωμο με σταφίδες, τα κρουασάν – βουτύρου και σοκολάτας, οι κοπεγχάγες και το γαλλικό μπριός.

 

 

 

 

Όλες αυτές και πολλές άλλες συνταγές παρουσιάζονται με έναν μοναδικό τρόπο μέσα από υπέροχες φωτογραφίες με ρουστίκ ύφος όπου κυριαρχεί το ξύλο, το μάρμαρο, λινές πετσέτες και υπέροχα κεραμικά σκεύη.

Ειλικρινά δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω για να σας παρουσιάσω σήμερα!

Δεδομένου ότι σας έχω συνηθίσει τον τελευταίο καιρό σε γλυκές παρασκευές, επέλεξα να σας παρουσιάσω ένα ψωμί ιδιαίτερο, προερχόμενο από την ιταλική κουζίνα και δεν είναι άλλο από την αγαπημένη μου Φοκάτσια – Focaccia.

 

 

Πρόκειται για ένα επίπεδο ψωμί που αρωματίζεται κυρίως από βότανα, όπως θυμάρι, δενδρολίβανο και ρίγανη και συνοδεύεται συνήθως από πολλά άλλα υλικά, όπως ελιές , ντοματίνια, κρεμμύδι κ.α.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ψωμί για σάντουιτς ή ως συνοδευτικό για τα τυριά ή τα αλλαντικά σας ή να την απολαύσετε σκέτη.

 

 

Τα υλικά για τη Φοκάτσια είναι πολύ απλά, όπως απλή είναι και η προετοιμασία, αλλά υπάρχει ένα μυστικό στον τρόπο που ζυμώνουμε τη ζύμη, ο οποίος ομολογουμένως είναι χρονοβόρος.

Αν όμως έχεις αποφασίσει ένα πρωινό ή ένα απόγευμα να μείνεις σπίτι ακολούθησε κατά γράμμα τα βήματα και δεν θα το μετανιώσεις. Θα χρειαστείς περίπου 5 ώρες για όλη τη διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Λάβε υπόψη σου ότι η διαδικασία δεν θα σε κουράσει καθόλου, απλά θα κάνεις τις δουλειές σου και στον απαιτούμενο χρόνο θα διπλώνεις προσεκτικά – απαλά τη ζύμη 2 μόνο φορές.

 

 

Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό, δεν έχω ξαναδοκιμάσει πιο αφράτη και νόστιμη Φοκάτσια.

Η ποσότητα των υλικών που σας δίνω είναι η διπλάσια από αυτήν της συνταγής του βιβλίου έτσι ώστε να σας βγει μια ωραία μεγάλη Φοκάτσια.

Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε τη γαρνιτούρα της επιλογής σας, πιο κάτω σας παρουσιάζω τη δική μου επιλογή.

Για την αφράτη και πεντανόστιμη αυτή ιταλική Φοκάτσια θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη

  • 400γρ σκληρό άσπρο αλεύρι ή αλεύρι για ψωμί
  • 8γρ αλάτι
  • 2γρ ξηρή μαγιά ή 4γρ νωπή μαγιά
  • 300γρ χλιαρό νερό
  • 6 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το ράντισμα

ΥΛΙΚΑ για την γαρνιτούρα

  • Ντοματίνια
  • Ελιές (χωρίς κουκούτσι)
  • Ρίγανι
  • Θυμάρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Γλυκιά πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τη ζύμη

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και αφήνετε στην άκρη.

Ρίχνετε τη μαγιά σε ένα άλλο μπολ και προσθέτετε το χλιαρό νερό. Ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι σε αυτό με τη μαγιά και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε μια κολλώδες ζύμη.

Ρίχνετε το 1/3 του ελαιόλαδου σε ένα άλλο μπολ και αναποδογυρίζετε μέσα σε αυτό τη ζύμη.

Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και με μία πετσέτα ή με ένα μπολ και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μία ώρα.

Μετά από 1 ώρα διπλώνετε προσεχτικά τη ζύμη 2 φορές. Σκεπάζετε ξανά τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί ξανά για 1 ώρα.

Επαναλαμβάνετε αυτήν τη διαδικασία για άλλες  3 φορές, προσθέτοντας  κάθε φορά τμηματικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο στη βάση του μπολ για να μη σας κολλήσει η ζύμη.

Η όλη διαδικασία θα πάρει 4 ώρες, χρονοβόρα αρκετά αλλά αξίζει η αναμονή.

Στο τέλος η ζύμη θα έχει φουσκώσει καλά και θα έχει κάνει φυσαλίδες.

Στρώνετε μία λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζετε προσεκτικά τη ζύμη για να μη χαλάσουν οι φυσαλίδες.

Σκεπάζετε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια ανοίγετε τη ζύμη με τα δάχτυλα μας σε ένα ορθογώνιο σχήμα.

Σκεπάζετε ξανά τη ζύμη και την αφήνετε άλλα 10 λεπτά να ξεκουραστεί.

Τοποθετείτε τις γαρνιτούρες τις επιλογής σας πιέζοντας τες μέσα στη ζύμη.

Τοποθέτησα λοιπόν τα ντοματίνια μου, τις ελιές χωρίς κουκούτσι, πασπάλισα με ρίγανη και θυμάρι και τέλος πρόσθεσα λίγο φρεσκοτριμένο πιπέρι, λίγη γλυκιά πάπρικα και πολύ λίγο αλάτι.

Ραντίζετε  τη φοκάτσια με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζετε με μία μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει ξανά για περίπου 20 λεπτά.

Εν το μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Ψήνετε τη φοκάτσια για 15 με 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο μέχρι να ροδίσει λιγάκι.

Την βγάζετε από το φούρνο και την τοποθετείτε σε σχάρα για να κρυώσει.

Η γεύση της τόσο ζεστή όσο και κρύα είναι υπέροχη!

Καλή σας απόλαυση!

Αυτό λοιπόν το υπέροχο βιβλίο  θα το κάνει δικό του κάποιος από εσάς. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε το λογαριασμό μου handmade.little.treats στο instagram και να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους.

Καλά Ζυμώματα!

 

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

And remember…happiness is the smell of freshly baked bread

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *