Γκρανόλα με κακάο, χαρουπόμελο και ταχίνι

 

Και θα σκεφτείς τώρα! Πάλι γκρανόλα;

Και θα σου απαντούσα πως αν είχα το χρόνο, θα έφτιαχνα μία κάθε 15 μέρες! Ειδικά αυτήν τη περίοδο που έχουμε στη διάθεση μας τόσα φρέσκα φρούτα δεν υπάρχει πιο νόστιμη επιλογή από το να εμπλουτίζεις τη γκρανόλα σου με αυτά.

 

 

Όπως σας έχω ξαναπεί, δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να φτιάχνεις μόνη σου τα δημητριακά για το πρωινό σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και σε πολύ λίγο χρόνο θα έχεις στη διάθεση σου φρεσκοψημένη υγιεινή γκρανόλα.

 

 

 

Η επιλογή των υλικών μπορεί να διαφέρει κάθε φορά ανάλογα με την εποχή και τα γούστα σου, αυτό που κρατάς βασικό, ως υλικό, είναι η πολύτιμη για τον οργανισμό μας βρώμη και προσθέτεις όποιο άλλο υλικό θέλεις.

Ξηρούς καρπούς, σπόρους, αποξηραμένα φρούτα και λίγο από το γλυκαντικό της επιλογής σου.

 

 

Η γνώμη μου είναι να μην το παρακάνετε με το γλυκαντικό γιατί η γκρανόλα δεν χρειάζεται να είναι γλυκιά.

Στη σημερινή λοιπόν συνταγή χρησιμοποίησα ένα νέο υλικό, το Χαρουπόμελο.

Το Χαρουπόμελο προέρχεται ύστερα από την ειδική επεξεργασία του χαρουπιού για το οποίο έχουμε μιλήσει εκτενέστερα εδώ.

Το ιδιαίτερο αυτό προϊόν κατατάσσετε στην κατηγορία των υπερτροφών, καθώς αποτελεί φυσική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ιδιαίτερη γεύση του που θυμίζει κάπως το κακάο με μια ίσως πιο ήπια γλυκιά γεύση.

 

 

Από μια μικρή έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι η ποσότητα ασβεστίου που περιέχει  ξεπερνά κατά πολύ ακόμη και αυτήν του γάλακτος. Αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών, φωσφόρου και βιταμινών Α,Β και D. Όπως επίσης περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Γιατί λοιπόν να μην το δοκιμάσουμε!

Η γεύση του, όπως σας είπα και πιο πάνω μου θύμισε λίγο αυτήν του κακάο αλλά υπερτερεί η ελαφριά γλύκα του και όχι τόσο η πικρή του γεύση.

 

 

Αρχικά το δοκίμασα σε ρόφημα και μπορώ να πω ότι δε με ξένισε καθόλου, θα το δοκιμάσω και σε σάλτσες βινεγκρέτ και θα σας ενημερώσω σχετικά.

 

 

Προς το παρών όμως ξεκίνησα με μια πιο safe επιλογή. Επέλεξα λοιπόν να φτιάξω μια γκρανόλα την οποία μπορείτε να απολαύσετε με το γάλα, το γιαούρτι ακόμη και με γλυκές κρέμες δημιουργώντας ιδιαίτερα παρφέ όπως σε συνδυασμό με σοκολάτα, όπως το παρφέ με κρέμα σοκολάτας ή παρφέ με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα που θα βρείτε εδώ, και εδώ.

 

 

«Πάντρεψα» σε αυτήν 3 υλικά που το ένα συμπληρώνει το άλλο, το κακάο, το χαρουπόμελο και  το αγαπημένο μου ταχίνι με κακάο. Πρόσθεσα ελάχιστη γλυκαντική ουσία, καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη, αρκετούς ξηρούς καρπούς , όπως αμύγδαλα και κάσιους, λίγα βερίκοκα αποξηραμένα και βέβαια φρέσκα βερίκοκα.

Εσείς μπορείτε να την εμπλουτίσετε με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα της επιλογής σας.

 

 

Ξέχασα να σας πω ότι αν θέλετε να φτιάξετε τη γκρανόλα αυτή αλλά δεν έχετε ή στην τελική δεν θέλετε να αγοράσετε χαρουπόμελο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μέλι ή σιρόπι αγαύης.

Νομίζω ότι πολλά είπαμε πάλι, δε θα σας κουράσω άλλο, τρέχω στη συνταγή.

Για τη Σοκολατένια Γκρανόλα με Χαρουπόμελο και Ταχίνι θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • 150γρ βρώμη
  • 150γρ νιφάδες σίκαλης (μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με βρώμη)
  • 120γρ αμύγδαλα ωμά και ανάλατα
  • 100γρ κάσιους ωμά
  • 2 κουτ. σούπας κακάο
  • 30γρ σπόρους chia
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 50ml χαρουπόμελο
  • 2 κουτ. σούπας φυτικό λάδι ή πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 1κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι
  • 3 κουτ. σούπας ταχίνι κακάο (προτιμήστε βιολογικό που δεν περιέχει ζάχαρη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη βρώμη, τις νιφάδες σίκαλης, το κακάο, τους ξηρούς καρπούς, τους οποίους αν θέλετε μπορείτε να σπάσετε στο multi, τους σπόρους chia, την κανέλα, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ταχίνι, το χαρουπόμελο, το σιρόπι αγαύης και το λάδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά πλήρως.

Αδειάζουμε τη γκρανόλα στο ταψί και την απλώνουμε έτσι ώστε να έχει ένα ομοιόμορφο πάχος.

Ψήνουμε για 10 με 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.

Η Γκρανόλα θα είναι έτοιμη όταν θα έχει στεγνώσει και θα αρχίζει να βγάζει τα αρώματα της.

Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω στο ταψί.

Στη συνέχεια, αφού κρυώσει τη σπάμε, αν χρειάζεται, και την αναμειγνύουμε αν θέλουμε με αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας.

Την αποθηκεύουμε σε καλά σφραγισμένα βάζα για 1 εβδομάδα εκτός ψυγείου ή 1 μήνα στο ψυγείο.

Καλή σας απόλαυση!

And remember… A good breakfast fuels you up and gets you ready for the day!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *