Κέικ Σοκολάτας με Κρέμα Τυριού & Μαρμελάδα Βύσσινο

Όπως σας έχω ήδη πει στα πλαίσια του αφιερώματος  του περιοδικού Ζάχαρη & Αλεύρι στο blog μου ετοίμασα ένα ιδιαίτερο γλυκό!

Πρόκειται για ένα ρομαντικό κέικ – τούτρα  με γεύση σοκολάτα, γεμιστό με μια άκρως δροσερή κρέμα τυριού, μαρμελάδα βύσσινο και επικάλυψη με γκανάζ σοκολάτας. Ένα γλυκό ελαφρύ και δροσερό, στο οποίο οι γεύσεις δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Σερβίρετε κατευθείαν από το ψυγείο και δεν χρειάζεται να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.

photo by me

 

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα καιρό να φτιάξω ένα τέτοιο γιορτινό θα έλεγα κέικ, και να λοιπόν που ήρθε η κατάλληλη στιγμή! Με αυτό το γλυκό ήθελα να γιορτάσω αυτήν την ιδιαίτερη τιμή που μου έκαναν από το περιοδικό.

photo by me

 

Κατά τη διάρκεια αναζήτηση μου πριν καιρό στο internet «έπεσα» πάνω σε αυτό το κέικ. Διαβάζοντας τα υλικά, αμέσως κατάλαβα ότι επρόκειτο για ένα ζουμερό και όχι πολύ γλυκό κέικ. Δεν ήθελα όμως να το συνδυάσω με μια απλή σαντιγί . Ήθελα το γλυκό μου αυτό να είναι ανάλαφρο, δροσερό και ιδιαίτερο.

Επέλεξα λοιπόν να το γεμίσω με μια ανάλαφρη κρέμα τυριού, την οποία έφτιαξα η ίδια και πιστέψτε με δένει υπέροχα με το σοκολατένιο κέικ και τη μαρμελάδα βύσσινο. Το κέικ αφού φωτογραφήθηκε εξαφανίστηκε σε χρόνο «ντε τε».

Η δημιουργία αυτού του γλυκού μπορεί να απαιτεί να ακολουθήσετε ακριβώς κάποια στάδια έτσι ώστε να έχετε ένα ωραίο αποτέλεσμα, τα υλικά όμως είναι απλά και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

 

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Μιχαλά Γιάννη  με τον οποίο συνεργαστήκαμε και ετοιμάσαμε για εσάς αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες.

 

 

Όσο αναφορά το κέικ μας τώρα, δεν κρύβει καμία δυσκολία. Τα υλικά είναι απλά και η διαδικασία εύκολη. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι στο τέλος που θα πρέπει να διαιρέσετε το μείγμα σας στα ταψάκια, και το λέω αυτό γιατί το μείγμα θα έχει αρκετά ρευστή μορφή.

Μην σας παραξενέψει αυτό, δεν θα έχετε κάνει τίποτα λάθος. Η ρευστότητα του μείγματος  οφείλετε στο νερό που θα προσθέσετε στο κέικ στο τέλος, αυτό είναι και το μυστικό που το κέικ σας θα παραμείνει υγρό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3 ή ακόμη και 4 ταψάκια των 18 εκατοστών. Σημαντικό είναι να καλύψετε τον πυθμένα από τα ταψάκια σας με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και να βουτυρώσετε καθώς και να αλευρώσετε περιμετρικά τα ταψάκι έτσι ώστε να ξεφορμάρετε εύκολα το κέικ σας όταν κρυώσει.

Όσο αναφορά τώρα την κρέμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει και στη συνέχεια να το χτυπήσετε μαζί με την άχνη ζάχαρη πολύ καλά πριν προσθέσετε το τυρί κρέμα. Θα σας αποκαλύψω και ένα μυστικό μου, την άχνη ζάχαρη πάντα την κοσκινίζω όταν την χρησιμοποιώ στις κρέμες μου, για να είναι ανάλαφρη και να μην μένουν μικρά «σβολάκια».

Επίσης, επιλέξτε μια καλής ποιότητας μαρμελάδα βύσσινο, ιδανικό θα ήταν να έχει ολόκληρα κομμάτια από το φρούτο, για να δέσει ωραία και σε εμφάνιση και σε γεύση με το γλυκό σας.

 

 

Τέλος, αφού στήσετε το γλυκό, σας προτείνω να το βάλετε στο ψυγείο για λίγο, πριν το καλύψετε όλο εξωτερικά με την κρέμα, για να σταθεί καλύτερα. Μπορείτε να το καλύψετε όλο με την κρέμα σας ή να το αφήσετε λιγάκι «γυμνό» naked, όπως έκανα εγώ. Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση ίσως σας περισσέψει  λίγη κρέμα. Πιστέψτε με, χαμένη δεν θα πάει!

Μια εύκολη και γρήγορη λύση είναι να σπάσετε σε μικρότερα κομμάτια μαλακά Cookies και να τα τοποθετήσετε στη βάση από ένα ποτηράκι. Στη συνέχεια να προσθέσετε λίγη από τη μαρμελάδα σας καθώς και λίγη κρέμα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ένα καινούργιο γλυκό στο ψυγείο!

Εύχομαι να σας αρέσει το γλυκό μου, όπως το λατρέψαμε όλοι εμείς που το δοκιμάσαμε, και ήμασταν αρκετοί, αφού το γλυκό εξυπηρετεί 12-14 άτομα!

 

 

Σας εύχομαι να το απολαύσετε λοιπόν, ακολουθεί η συνταγή:

ΥΛΙΚΑ για το κέικ σοκολάτας

  • 225 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 85γρ κακάο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν  πάουντερ
  • 2 και ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκύ αλάτι
  • 240ml γάλα πλήρες
  • 120ml φυτικό λάδι (κατά προτίμηση ηλιέλαιο)
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 και ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 240ml ζεστό νερό

Λίγο βούτυρο και αλεύρι για τις φόρμες μας

Υλικά για την κρέμα τυριού

  • 340γρ αγελαδινό ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 700γρ τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
  • 380γρ ζάχαρη άχνη*
  • Λίγο εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • Μαρμελάδα βύσσινο

Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

*Καλό είναι να κοσκινίζετε την άχνη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε στην κρέμα σας

 Υλικά για την ganache σοκολάτας

  • 100γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 70γρ κρέμα γάλακτος 35% – 36% λιπαρά

Εκτέλεση

Για το κέικ θα χρειαστούμε 3 ταψάκια 18 ή 20 εκατοστών. (Αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες για το κέικ. Είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε στις βάσεις από τις φόρμες μας αντικολλητικό χαρτί ψησίματος έτσι ώστε να ξεφορμάρουμε εύκολα το κέικ μας.

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε όλα τα ξηρά υλικά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπεικιν παουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και με τον αναδευτήρα ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου ανακατευτούν καλά τα υλικά μας.

Σε ένα άλλο μπόλ ρίχνουμε όλα τα υγρά, το γάλα, το ηλιέλαιο, τα αυγά και τη βανίλια εκτός από το ζεστό νερό. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.

Στο μπολ με τα στερεά υλικά  ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά.

Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου ενωθούν τα δυο μείγματα και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά και το ζεστό νερό.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα μας, το οποίο θα έχει αρκετά ρευστή μορφή.

Το μοιράζουμε στις φόρμες του κέικ. Το κέικ μας θα φουσκώσει αρκετά. Αν τα ταψάκια σας είναι 18 εκατοστά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και 4. Αν όμως είναι 20 εκατοστά, 3 ταψάκια θα είναι αρκετά.

Ψήνουμε το κέικ μας για περίπου 30 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ μας δοκιμάζοντας στο κέντρο με ένα μαχαιράκι ή ένα σουβλί, ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο παραπάνω.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στις φόρμες. Στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε, τα τυλίγουμε με μια μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά και να κρατήσουν την υγρασία τους.

Ετοιμάζουμε την κρέμα

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε μια ωραία και αφράτη κρέμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και την κρέμα τυριού με τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμη μέχρι να αποκτήσει η κρέμα μας μια ωραία γυαλιστερή όψη.

 

 

Συναρμολόγηση

Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο. Τοποθετούμε λίγη από την κρέμα μας στο δίσκο και από πάνω βάζουμε τον πρώτο δίσκο-κέικ, με αυτό τον τρόπο θα κολλήσει το κέικ μας στο δίσκο και θα είναι πιο σταθερό.

Τα 2/3 από την κρέμα μας θα χρειαστούν για το εσωτερικό του κέικ μας και το 1/3 για την επικάλυψη.

Απλώνουμε το ένα μέρος της κρέμας μας (αρκετή κρέμα) επάνω από τον πρώτο δίσκο του κέικ. Επάνω από την κρέμα απλώνουμε 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βύσσινο.

Σκεπάζουμε απαλά με το δεύτερο κέικ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την κρέμα και την μαρμελάδα. Τέλος, τοποθετούμε το τρίτο κέικ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να παγώσουμε λίγο τα κέικ μας πριν το καλύψουμε περιμετρικά, για να σταθεί καλύτερα η επικάλυψη. Το βάζουμε λοιπόν στο ψυγείο για 45 λεπτά. Βάζουμε στο ψυγείο και την κρέμα που έχουμε κρατήσει για την επικάλυψη του γλυκού μας.

Αν θέλουμε μπορούμε να την χρωματίσουμε με λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής  για να δώσουμε ένα απαλό ροζ χρώμα στο κέικ μας εξωτερικά.

Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο και το καλύπτουμε με την ροζ κρέμα. Τοποθετούμε ξανά το κέικ μας στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν του προσθέσουμε τη ganache, για περίπου 1 ώρα ή και παραπάνω.

Ετοιμάζουμε τη ganache  

Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος και λίγο προτού βράση τη ρίχνουμε στη σοκολάτα, την αφήνουμε λίγο και στη συνέχεια με μια σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα ωραίο γλάσο.

Ρίχνουμε  προσεκτικά με ένα κουτάλι το γλάσο σοκολάτας πάνω από το κέικ.

Το κέικ μας είναι έτοιμο.  Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε και γαρνίρουμε αν θέλουμε με κεράσια.

 

And remember…Good things happen to those who wait, it’s called Dessert!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *