Ανοιχτή τάρτα-Galette με μούρα

 

Η αλήθεια είναι ότι το σημερινό ποστ προέκυψε τυχαία. Και αυτό γιατί ήθελα άμεσα να εκμεταλλευτώ τα φρέσκα μούρα που μου έφεραν στο σπίτι οι γονείς μου. Δεδομένου ότι διατηρούνται για λίγο στο ψυγείο και δεν έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.

Λατρεύω τα ελληνικά μούρα. Κυρίως τα μαύρα που είναι γλυκά και πολύ χυμώδες.

Τα μούρα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C και με πολύ χαμηλή θερμιδική αξία, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

 

 

Το σκούρο μωβ χρώμα τους προδίδει την υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά, κάτι που τα χαρακτηρίζει ως φρούτα με έντονες αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επίσης ο χυμός μούρων φαίνεται ότι προστατεύει την υγεία των αγγείων και της καρδιάς. Και λόγω του ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση της χοληστερίνης και στην πρόσληψη της αρτηριοσκλήρυνσης.

 

 

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους αλλά και για το λόγο του ότι είναι νόστιμα, θα πρέπει αυτήν την περίοδο, που τα βρίσκουμε άφθονα γύρω μας και δεν έχουν την απαγορευτική τιμή που έχουν λόγου χάρη τα σμέουρα ή τα μύρτιλα, να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα τα χρησιμοποιούσα μόνο σε Smoothies και δεν είχα μπει στη διαδικασία να φτιάξω ούτε καν μαρμελάδα.

Έτσι λοιπόν αυτή τη φορά είπα να τολμήσω και να φτιάξω μια ανοιχτή τάρτα ολικής αλέσεως, μια Galette, με μούρα και λίγες μικρές Κερκυραϊκές φραουλίτσες.

 

 

Στη ζύμη της τάρτας μου, χρησιμοποίησα όπως σας είπα αλεύρι ολικής αλέσεως αλλά και ξινόγαλο (βουτυρόγαλο) που έφτιαξα από γάλα αμυγδάλου.

Η ζύμη βγήκε πολύ εύπλαστη και παρόλο που την ταλαιπώρησα αρκετά πριν τη ψήσω, λόγω της φωτογράφισης, δεν έσπασε και κράτησε, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, όλους τους χυμούς από τα φρούτα.

 

 

Να σας πω επίσης ότι τα υλικά της ζύμης δεν είναι δεσμευτικά, εννοείται ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι ολικής με κανονικό αλεύρι και το γάλα αμυγδάλου με γάλα ζωικό.

Όπως επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φρούτα με όποιο φρούτο εποχής θέλετε. Ιδανικά θα είναι τα κεράσια και οι φράουλες.

 

 

 

Πρόκειται για μια πολύ εύκολη συνταγή που θέλει όμως την προσοχή της.

Το μυστικό για τη ζύμη είναι τόσο το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε όσο και το ξινόγαλο να είναι παγωμένα από το ψυγείο.

Μπορείτε αν θέλετε να ετοιμάσετε τη ζύμη, να την βάλετε στο ψυγείο και να φτιάξετε την τάρτα σας την επόμενη μέρα. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να την αφήσετε λίγο εκτός ψυγείο, τόσο, όσο να μπορείτε να την ανοίξετε με τον πλάστη.

 

 

Τώρα όσο αναφορά τη γέμιση με τα φρούτα σας, αν κριθεί αναγκαίο μπορείτε να στραγγίξετε λίγο τα φρούτα από τους χυμούς τους πριν τα βάλετε στην τάρτα.

Παρόλο που αφαίρεσα τους χυμούς που έβγαλαν τα μούρα μου, αυτά συνέχιζαν να βγάζουν. Σε αυτό το σημείο φοβήθηκα ότι θα σπάσει η ζύμη μου και δεν θα κρατήσει τα φρούτα αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη και η τάρτα μου ψήθηκε εξαιρετικά.

 

 

 

Έκανα και μια ζαβολιά το ομολογώ, παρόλο που ήθελα να φτιάξω την τάρτα όσο πιο ελαφριά γινόταν, δεν αντιστάθηκα και την συνδύασα με παγωτό με γεύση cheesecake φράουλας!!

Εντάξει το ομολογώ ο συνδυασμός αυτός ήταν πραγματικά απίστευτος!!

Ας περάσουμε όμως στη συνταγή.

Για την Ανοιχτή Τάρτα – Galette με μούρα και φράουλες θα χρειαστούμε :

ΥΛΙΚΑ για την ζύμη της τάρτας

  • 180γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1κουτ. της σούπας ζάχαρη καρύδας, 15γρ
  • ¼ κουτ του γλυκού αλάτι
  • 115γρ βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 2κουτ. σούπας ξινόγαλο από γάλα αμυγδάλου (σε 50ml γάλα θα προσθέσετε ½ κουτ. του γλυκού λευκό ξίδι και θα το βάλετε στο ψυγείο, από την ποσότητα αυτή θα χρειαστείτε 2 με 3κουτ. της σούπας)

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση

  • 500γρ περίπου μούρα (σε αυτήν τη ποσότητα πρόσθεσα και λίγες φραουλίτσες)
  • 3κουτ. της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1κουτ. της σούπας κόρν φλάουρ
  • 1κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το άλλειμα της ζύμης:

  • 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουτ. της σούπας γάλα
  • Καστανή ζάχαρη
  • Φιλέ αμυγδάλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη της τάρτας:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα μας ή έναν επεξεργαστή τροφίμων ή ένα multi ενσωματώνουμε το παγωμένο βούτυρο και τρίβουμε με τα χέρια μας τη ζύμη ή με τον πολυκόφτη μέχρι η ζύμη μας να πάρει τη μορφή βρεγμένης άμμου με τα κομμάτια της να είναι στο μέγεθος από ένα μπιζέλι.

Προσθέτουμε στη ζύμη μας 1 κουταλιά από το παγωμένο ξινόγαλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο multi. Προσθέτουμε και άλλη μια κουταλιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια άμορφη ζύμη. Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Aν η ζύμη σας είναι στεγνή μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο ξινόγαλο ακόμη ή αν είναι πολύ υγρή προσθέστε λίγο αλεύρι. Να σας πω ότι η δικιά μου ζύμη χρειάστηκε μόνο 2 κουτάλια της σούπας ξινόγαλο.

Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας ένα δίσκο, τον τυλίγουμε με μεμβράνη και τον βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Όταν περάσει η ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση μας.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φρούτα με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και το κορν φλάουρ.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.

Αν έχει παγώσει πολύ και μας είναι δύσκολο να την ανοίξουμε, την αφήνουμε λίγο εκτός ψυγείου.

Ανοίγουμε τη ζύμη με το πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε έναν κύκλο 30 εκατοστών περίπου.

Μεταφέρουμε τη ζύμη μας προσεκτικά στο ταψί που θα την ψήσουμε (μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη κατευθείαν πάνω στην επιφάνεια που θα ψήσουμε την τάρτα μας).

Αδειάζουμε τα φρούτα στο κέντρο της ζύμης αφήνοντας κενό περίπου 6-7 εκατοστά περιμετρικά. Αν τα φρούτα έχουν βγάλει πολλά υγρά φροντίζουμε να τα στραγγίξουμε λιγάκι.

Διπλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να αγκαλιάσει τα φρούτα και στη συνέχεια με ένα πινελάκι την αλείφουμε με το μείγμα αυγού.

Πασπαλίζουμε από πάνω τη ζύμη μας περιμετρικά με καστανή ζάχαρη και με φιλέ αμυγδάλου. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ολόκληρη την τάρτα μας.

Ψήνουμε για 25 έως 28 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας.

Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο προσεκτικά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε σκέτη ή με παγωτό της αρεσκείας σας.

Καλή σας απόλαυση!

 

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Αν σας αρέσουν οι ανοιχτές τάρτες δοκιμάστε και την Caprese Galette.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *